
Foto: Ulrika Pousette
Jag gjorde ofta rischoklad som barn efter skolan när jag var sötsugen. Flera gånger om året, året runt. Det består ju bara av två ynka ingredienser och är busenkelt att göra. Allt du behöver är puffat ris, en god choklad och lite salt om du vill och så har du ett riktigt gott chokladgodis med både krispet och chokladsmaken. En riktig storfavorit som det är svårt att få nog av!

Rischoklad går också att variera hur mycket man vill: med olika chokladsorter och lite nötter av valfri sort för nötigare smak eller extra krisp. Men det tåls att understryka att den klassiska varianten med mörk choklad (55% kakaohalt) och puffat ris är väldigt gott precis som det är.

Receptet ger ca 10 bitar rischoklad (varierar beroende på hur stora eller små bitar du skär upp).
Ingredienser:
200 g mörk choklad (55% kakaohalt)
5 dl puffat ris
0,5 tsk salt (kan uteslutas)
Gör såhär:
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält helt och hållet.
- Ta bort bunken från värmen och låt chokladen svalna något innan du rör ner det puffade riset och eventuellt lite salt.
- Fodra en form med måtten 15×30 cm (måtten är dock inget måste, du kan egentligen ta vilken form somhelst, en springform funkar också bra) eller sätt ihop bakbalkar på en plåt med bakplåtspapper och häll ner rischoklad smeten i den.
- Låt rischokladen stelna i kylskåpet i minst 1h innan du skär den i bitar och serverar eller förvarar i en lufttät burk i kylskåpet
TIPS!
- Gör vegansk rischoklad genom att använda dig utav vegansk choklad (många av de sorter med 55% kakaohalt eller mer är veganska).
- Förvaras bäst i lufttät burk i kylskåpet och håller där i upp till 4 veckor.
- Du kan frysa rischoklad men det finns risk för att chokladen svettas och/eller blir grå när du tinar den.
Gjorde liknande med kokosflingor blev så gott.
😍😍😍
Kan man använda vilken choklad som helst? Mjölkchoklad?
Dessa godingar blev något enormt populära nu vid jul. Kombinationen med sött, salt och krispighet gjorde att de snabbt blev uppätna här hemma. Det var inte sista gången jag gjorde dem. Kan rekommendera dem starkt!