Rischoklad

Fotograf: Ulrika Pousette

Rischoklad är världens enklaste julgodis som görs på bara två ingredienser

Jag gjorde ofta rischoklad som barn efter skolan när jag var sötsugen. Flera gånger om året, året runt. Det består ju bara av två ynka ingredienser och är busenkelt att göra. Allt du behöver är puffat ris, en god choklad och lite salt om du vill och så har du ett riktigt gott chokladgodis med både krispet och chokladsmaken. En riktig storfavorit som det är svårt att få nog av!

Rischoklad går också att variera hur mycket man vill: med olika chokladsorter och lite nötter av valfri sort för nötigare smak eller extra krisp. Men det tåls att understryka att den klassiska varianten med mörk choklad (55% kakaohalt) och puffat ris är väldigt gott precis som det är.

Reklam för min webbshop

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Rischoklad

Portioner: 10

Ingredienser

200 g mörk choklad (55% kakaohalt)
5 dl puffat ris
0,5 tsk salt (kan uteslutas)

Tips!

  • Gör vegansk rischoklad genom att använda dig utav vegansk choklad (många av de sorter med 55% kakaohalt eller mer är veganska).
  • Förvaras bäst i lufttät burk i kylskåpet och håller där i upp till 4 veckor.
  • Du kan frysa rischoklad men det finns risk för att chokladen svettas och/eller blir grå när du tinar den.

Dela receptet

Portioner: 10st

Ingredienser

200 g mörk choklad (55% kakaohalt)
5 dl puffat ris
0,5 tsk salt (kan uteslutas)

TIPS!

  • Gör vegansk rischoklad genom att använda dig utav vegansk choklad (många av de sorter med 55% kakaohalt eller mer är veganska).
  • Förvaras bäst i lufttät burk i kylskåpet och håller där i upp till 4 veckor.
  • Du kan frysa rischoklad men det finns risk för att chokladen svettas och/eller blir grå när du tinar den.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält helt och hållet.
  2. Ta bort bunken från värmen och låt chokladen svalna något innan du rör ner det puffade riset och eventuellt lite salt.
  3. Fodra en form med måtten 20×30 cm (måtten är dock inget måste, du kan egentligen ta vilken form somhelst, en springform funkar också bra) eller sätt ihop bakbalkar på en plåt med bakplåtspapper och häll ner rischoklad smeten i den.
  4. Låt rischokladen stelna i kylskåpet i minst 1h innan du skär den i bitar och serverar eller förvarar i en lufttät burk i kylskåpet
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält helt och hållet.
  2. Ta bort bunken från värmen och låt chokladen svalna något innan du rör ner det puffade riset och eventuellt lite salt.
  3. Fodra en form med måtten 20×30 cm (måtten är dock inget måste, du kan egentligen ta vilken form somhelst, en springform funkar också bra) eller sätt ihop bakbalkar på en plåt med bakplåtspapper och häll ner rischoklad smeten i den.
  4. Låt rischokladen stelna i kylskåpet i minst 1h innan du skär den i bitar och serverar eller förvarar i en lufttät burk i kylskåpet
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Liceth
Liceth
2 years ago

Gjorde liknande med kokosflingor blev så gott.

Sabina
Sabina
2 years ago

Kan man använda vilken choklad som helst? Mjölkchoklad?

Samuel
Samuel
2 years ago

Dessa godingar blev något enormt populära nu vid jul. Kombinationen med sött, salt och krispighet gjorde att de snabbt blev uppätna här hemma. Det var inte sista gången jag gjorde dem. Kan rekommendera dem starkt!

Tips!

  • Gör vegansk rischoklad genom att använda dig utav vegansk choklad (många av de sorter med 55% kakaohalt eller mer är veganska).
  • Förvaras bäst i lufttät burk i kylskåpet och håller där i upp till 4 veckor.
  • Du kan frysa rischoklad men det finns risk för att chokladen svettas och/eller blir grå när du tinar den.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?