
Nästan dagligen är det någon som frågar mig om recept på red velvet cake. Sanningen är den att jag inte prioriterat att dela mitt recept på red velvet tårta för att jag helt enkelt trott att det inte varit av intresse. Så fel man kan ha! Nu är det på tiden att ni får receptet. En genomsaftig röd chokladtårta med fluffig cream cheese frosting både mellan bottnarna och på tårtan.

Red velvet är en amerikansk tårta och det betyder helt enkelt röd sammet. Och den här tårtan bär upp sitt namn riktigt bra. Bottnarna är verkligen sammetslena. Man får inte nog!
I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar red velvet cake. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger en tårta på 6-8 generösa bitar.
Ingredienser (röda chokladbottnar):
1,5 dl mjölk (3% fett)
0,5 msk vinäger av valfri sort
75 g mjukt, rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
1-2 msk röd pastafärg. Jag köper min pastafärg HÄR!
1,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,75 tsk vinäger av valfri sort
0,75 tsk bikarbonat
Ingredienser (whipped cream cheese frosting):
300 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med diameter på 20 cm med bakplåtspapper.
- Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.
- Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
- I en annan skål blandar du kakao, färg och vaniljsocker. Bland väl tills du har en jämn smet. Häll sedan lite färg i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med elvisp.
- Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott. I en liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
- Stjälp upp kakan upp och ner på ett gallet och låt svalna helt innan du delar den. När kakan svalnat kan du börja med frostingen.
- Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
- Skär bort eventuell topp på kakan så att din kaka blir helt rak, spara det bortskurna till dekorationssmul.
- Dela kakan i tre delar. Varva med frosting i tunna lager och täck tårtan med den frosting som blir kvar. Dekorera med kaksmulor. Låt tårtan stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.
TIPS!
- Om du inte vill använda pastafärg så funkar det lika bra att använda 1 rödbeta att färga med. Skala och riv rödbetan. Mixa ihop till en slät blandning tillsammans med mjölk och en näve färska tranbär och hallon. Detta påverkar smaken men är ett bra alternativ till dig som vill undvika pastafärg.
- Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör tårtan vegansk genom att ersätta äggen med 4 msk vatten, mjölken mot valfri växtbaserad vispgrädde, smöret mot mjölkfritt margarin, färskost mot Oatly på mackan och vispgrädden mot valfri växtbaserad vispgrädde. Ha även i fint rivet skal från 1-2 citroner i frostingen för att balansera upp smaken då just Oatly på mackan kan ha en väldigt stark havresmak som lätt tar över. Pastafärgen jag använder är vegansk.
Hej fina Camilla! Hur stor är formen som du använder? Man kan köpa kärnmjölk i alla Polska mat affärer (alltså affärer med polsk mat). 😘
Hejhej! 23 cm i diameter 🙂
ej Camilla,
Tack för härliga receptet.
Det står i själva receptet att formen är 20 cm i diameter men här svarade du till en tidigare kommentar att den är 23cm.
Kan du snälla förtydliga den åt mig?!
Båda funkar 🙂 Jag använder samma recept för både 23 och 20 cm – form. I en mindre form får man högre botten och den behöver gräddas lite längre och i en större form blir den lite lägre och gräddas kortare.
Tusen tack 🙂 jag ska baka den imorgon:)
Någon som vet vad den heter på polska?.
Hej Camilla,
Tack för härliga receptet.
Det står i själva receptet att formen är 20 cm i diameter men här svarade du till en tidigare kommentar att den är 23cm.
Kan du snälla förtydliga den åt mig?!
Se mitt svar på din förra kommentar <3
Hej Camilla
jag undrar om man behöver en elvisp för om man inte har vad kan man göra glad för svar ❤️❤️ älskar dig 💎✨💜🌸
Hejhej! För att göra frostingen behöver du elvisp <3
Hej! Vilket fint recept! Kan jag frysa in tårtbotten? Vill baka den till min dotters födelsedag 🙂
Hejhej! Förlåt för sent svar, det går jättebra att frysa in tårtbotten! 😍
Måste det vara 3% mjölk? Funkar det inte med 1,5%?
Hej Camilla!
Jag blir så sugen på att testa att baka din underbara tårta! 😀
Receptet skulle passa perfekt då personen jag ska baka till inte gillar frostings med smör i men jag undrar om du har testat att spritsa din frosting, håller den formen?
Stelnar den något om den får stå i kylen eller håller den sig lika krämig?
Alltså, ÄLSKAR att baka men är så dålig på det. Men denna blev SÅ bra!! Tack så jättemycket för receptet och din jättetydliga beskrivning i text och video! Lärde mig massor! Sluta ALDRIG med det du gör. Du har en ny beundrare.
Tack!
Hejhej, förlåt för sent svar! Gud vad glad jag blir! Tack snälla fina du, och tack själv! 😍
Hej! Vilken Vinäger använder du? Hur länge tror du den håller i kylskåp? 2 dagar?
Hejhej! Äppelcidervinäger 🙂 Tårtan håller upp till 4 dagar i kylskåp 🙂
Hej! Jag undrar om tårtan går att frysa i bitar ifall den inte äts upp på 4 dagar 🙂
Hej Camilla. När jag hällde i mjölblandningen så skärde det sig. Jag skall nu sätta smeten i ugnen. Hoppas att det ändå går bra. 💖
Hejhej! Förlåt för sent svar, hoppas att tårtan smakade <3
Hej Camilla! Du är grym!!
Tårtan ser så god ut! Jag skulle vilja göra tårtan i dubbelsats, rekommenderar du då att helt enkelt dubbla satsen eller bör jag tänka på något för bästa resultat? 🙂
Hejhej! Tack fina du <3 Dubbla satsen går bra men då är det bättre att dela upp smeten i två formar och grädda en i taget/alternativt samtidigt om du har plats i ugnen 🙂
Om man ska ha i gelfärg i creme cheese frostingen, när ska man ha i färgen?
Hej Camilla! Jag undrar om det går och byta ut pastafärgen till karamellfärg?
Karamellfärg är tyvärr för vattnig och okoncentrerad för att ge en bra färg utan att sabba konsistensen 🙂
Hej Camilla jag älskar dina recept jag undrar om man kan spritsa frostingen?
Hej Camilla. Om man vill ra bottnarna i en långpanna, räcker det då att göra dubbel sats ? Mvh
Tack för receptet, vet inte hur länge sonen har önskat att jag ska baka en. Bakade botten igår och ska dekorera idag. Smeten och smulorna var magiskt goda
Hejhej! Förlåt för sent svar, åh tack själv! Hoppas att det smakade 🤩
Eftersom jag vill undvika konstgjord färg använde jag rödbeta och smeten blev jättefin, men ut ur ugnen kom en tråkig brun kaka. Vad kan jag ha gjort för fel? Använde en färsk rödbeta, stor som ett ägg ungefär.
Tack för en superfin och inspirerande blogg❤️
Man behöver köra på ganska mycket rödbeta för att det ska ge intensiv färg ❤️ Hur färgen beter sig beror också på rödbeta till rödbeta.
Hej
Kan man dela den på mitten en gång bara (istället för 3 delar) och sen bara fylla på med frostingen mellan? 🥰
Behöver göra en red velvet tårta till 12 pers. Måste man göra 2 eller kan man öka på receptet ?
Mvh
Susanne
Hejhej! Hade med fördel gjort två. Lycka till! 😊
Kan man använda karamelfärg?
Tack för hand
Hej va god den ser ut
Tror du denna går att göra glutenfri?
Hejhej! Kika gärna under rubriken ”TIPS” längst ner i receptet, så hittar du tillvägagångssätt! 🥰
Hej! älskar detta recept. Kan man göra dom i muffins formar?
Hejhej! Går det att använda detta receptet till en springform på 16cm? Skulle vilja göra en hög tårta 🙂
Fantastiskt god!!! Hade inget hemma än rödvinsvinäger men funkade super!
Vad glad jag blir att du gillade den 😍 tack!