Red velvet cake

Nästan dagligen är det någon som frågar mig om recept på red velvet cake. Sanningen är den att jag inte prioriterat att dela mitt recept på red velvet tårta för att jag helt enkelt trott att det inte varit av intresse. Så fel man kan ha! Nu är det på tiden att ni får receptet. En genomsaftig röd chokladtårta med fluffig cream cheese frosting både mellan bottnarna och på tårtan.

Red velvet är en amerikansk tårta och det betyder helt enkelt röd sammet. Och den här tårtan bär upp sitt namn riktigt bra. Bottnarna är verkligen sammetslena. Man får inte nog!

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar red velvet cake. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger en tårta på 6-8 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Red velvet cake

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (röda chokladbottnar):
1,5 dl mjölk (3% fett)
0,5 msk vinäger av valfri sort
75 g mjukt, rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
1-2 msk röd pastafärg. Jag köper min pastafärg HÄR!
1,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,75 tsk vinäger av valfri sort
0,75 tsk bikarbonat

Ingredienser (whipped cream cheese frosting):
300 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Tips!

  • Om du inte vill använda pastafärg så funkar det lika bra att använda 1 rödbeta att färga med. Skala och riv rödbetan. Mixa ihop till en slät blandning tillsammans med mjölk och en näve färska tranbär och hallon. Detta påverkar smaken men är ett bra alternativ till dig som vill undvika pastafärg.
  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan vegansk genom att ersätta äggen med 4 msk vatten, mjölken mot valfri växtbaserad vispgrädde, smöret mot mjölkfritt margarin, färskost mot Oatly på mackan och vispgrädden mot valfri växtbaserad vispgrädde. Ha även i fint rivet skal från 1-2 citroner i frostingen för att balansera upp smaken då just Oatly på mackan kan ha en väldigt stark havresmak som lätt tar över. Pastafärgen jag använder är vegansk.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (röda chokladbottnar):
1,5 dl mjölk (3% fett)
0,5 msk vinäger av valfri sort
75 g mjukt, rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
1-2 msk röd pastafärg. Jag köper min pastafärg HÄR!
1,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,75 tsk vinäger av valfri sort
0,75 tsk bikarbonat

Ingredienser (whipped cream cheese frosting):
300 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

  • Om du inte vill använda pastafärg så funkar det lika bra att använda 1 rödbeta att färga med. Skala och riv rödbetan. Mixa ihop till en slät blandning tillsammans med mjölk och en näve färska tranbär och hallon. Detta påverkar smaken men är ett bra alternativ till dig som vill undvika pastafärg.
  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan vegansk genom att ersätta äggen med 4 msk vatten, mjölken mot valfri växtbaserad vispgrädde, smöret mot mjölkfritt margarin, färskost mot Oatly på mackan och vispgrädden mot valfri växtbaserad vispgrädde. Ha även i fint rivet skal från 1-2 citroner i frostingen för att balansera upp smaken då just Oatly på mackan kan ha en väldigt stark havresmak som lätt tar över. Pastafärgen jag använder är vegansk.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med diameter på 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.
  3. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
  4. I en annan skål blandar du kakao, färg och vaniljsocker. Bland väl tills du har en jämn smet. Häll sedan lite färg i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med elvisp.
  5. Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott. I en liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  7. Stjälp upp kakan upp och ner på ett gallet och låt svalna helt innan du delar den. När kakan svalnat kan du börja med frostingen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
  9. Skär bort eventuell topp på kakan så att din kaka blir helt rak, spara det bortskurna till dekorationssmul.
  10. Dela kakan i tre delar. Varva med frosting i tunna lager och täck tårtan med den frosting som blir kvar. Dekorera med kaksmulor. Låt tårtan stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med diameter på 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.
  3. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
  4. I en annan skål blandar du kakao, färg och vaniljsocker. Bland väl tills du har en jämn smet. Häll sedan lite färg i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med elvisp.
  5. Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott. I en liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  7. Stjälp upp kakan upp och ner på ett gallet och låt svalna helt innan du delar den. När kakan svalnat kan du börja med frostingen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
  9. Skär bort eventuell topp på kakan så att din kaka blir helt rak, spara det bortskurna till dekorationssmul.
  10. Dela kakan i tre delar. Varva med frosting i tunna lager och täck tårtan med den frosting som blir kvar. Dekorera med kaksmulor. Låt tårtan stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.

Dela receptet

4 7 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
38 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
3 years ago

Hej fina Camilla! Hur stor är formen som du använder? Man kan köpa kärnmjölk i alla Polska mat affärer (alltså affärer med polsk mat). 😘

Raha
Raha
Svara till  camillahamid
3 years ago

ej Camilla,
Tack för härliga receptet.
Det står i själva receptet att formen är 20 cm i diameter men här svarade du till en tidigare kommentar att den är 23cm.
Kan du snälla förtydliga den åt mig?!

Raha
Raha
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tusen tack 🙂 jag ska baka den imorgon:)

Minou
Minou
Svara till  Anna
3 years ago

Någon som vet vad den heter på polska?.

Raha
Raha
3 years ago

Hej Camilla,
Tack för härliga receptet.
Det står i själva receptet att formen är 20 cm i diameter men här svarade du till en tidigare kommentar att den är 23cm.
Kan du snälla förtydliga den åt mig?!

Inas
3 years ago

Hej Camilla
jag undrar om man behöver en elvisp för om man inte har vad kan man göra glad för svar ❤️❤️ älskar dig 💎✨💜🌸

Paulina
Paulina
3 years ago

Hej! Vilket fint recept! Kan jag frysa in tårtbotten? Vill baka den till min dotters födelsedag 🙂

Caroline
Caroline
3 years ago

Måste det vara 3% mjölk? Funkar det inte med 1,5%?

Carolina
Carolina
3 years ago

Hej Camilla!
Jag blir så sugen på att testa att baka din underbara tårta! 😀
Receptet skulle passa perfekt då personen jag ska baka till inte gillar frostings med smör i men jag undrar om du har testat att spritsa din frosting, håller den formen?
Stelnar den något om den får stå i kylen eller håller den sig lika krämig?

Emma Flodin
Emma Flodin
3 years ago

Alltså, ÄLSKAR att baka men är så dålig på det. Men denna blev SÅ bra!! Tack så jättemycket för receptet och din jättetydliga beskrivning i text och video! Lärde mig massor! Sluta ALDRIG med det du gör. Du har en ny beundrare.
Tack!

Emma-louise
Emma-louise
3 years ago

Hej! Vilken Vinäger använder du? Hur länge tror du den håller i kylskåp? 2 dagar?

Elinor
Elinor
3 years ago

Hej! Jag undrar om tårtan går att frysa i bitar ifall den inte äts upp på 4 dagar 🙂

Sabrina
Sabrina
3 years ago

Hej Camilla. När jag hällde i mjölblandningen så skärde det sig. Jag skall nu sätta smeten i ugnen. Hoppas att det ändå går bra. 💖

Sara
Sara
3 years ago

Hej Camilla! Du är grym!!
Tårtan ser så god ut! Jag skulle vilja göra tårtan i dubbelsats, rekommenderar du då att helt enkelt dubbla satsen eller bör jag tänka på något för bästa resultat? 🙂

Emilia
Emilia
3 years ago

Om man ska ha i gelfärg i creme cheese frostingen, när ska man ha i färgen?

Zafirah
Zafirah
3 years ago

Hej Camilla! Jag undrar om det går och byta ut pastafärgen till karamellfärg?

Tamanna
Tamanna
2 years ago

Hej Camilla jag älskar dina recept jag undrar om man kan spritsa frostingen?

Shirine
Shirine
2 years ago

Hej Camilla. Om man vill ra bottnarna i en långpanna, räcker det då att göra dubbel sats ? Mvh

Caroline
Caroline
2 years ago

Tack för receptet, vet inte hur länge sonen har önskat att jag ska baka en. Bakade botten igår och ska dekorera idag. Smeten och smulorna var magiskt goda

Sandra
Sandra
2 years ago

Eftersom jag vill undvika konstgjord färg använde jag rödbeta och smeten blev jättefin, men ut ur ugnen kom en tråkig brun kaka. Vad kan jag ha gjort för fel? Använde en färsk rödbeta, stor som ett ägg ungefär.

Tack för en superfin och inspirerande blogg❤️

Mirela H
Mirela H
2 years ago

Hej

Kan man dela den på mitten en gång bara (istället för 3 delar) och sen bara fylla på med frostingen mellan? 🥰

Susanne Mårtensson
Susanne Mårtensson
2 years ago

Behöver göra en red velvet tårta till 12 pers. Måste man göra 2 eller kan man öka på receptet ?
Mvh
Susanne

Bercin boyacioglu
Bercin boyacioglu
2 years ago

Kan man använda karamelfärg?
Tack för hand

Caterine
Caterine
2 years ago

Hej va god den ser ut
Tror du denna går att göra glutenfri?

Tips!

  • Om du inte vill använda pastafärg så funkar det lika bra att använda 1 rödbeta att färga med. Skala och riv rödbetan. Mixa ihop till en slät blandning tillsammans med mjölk och en näve färska tranbär och hallon. Detta påverkar smaken men är ett bra alternativ till dig som vill undvika pastafärg.
  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan vegansk genom att ersätta äggen med 4 msk vatten, mjölken mot valfri växtbaserad vispgrädde, smöret mot mjölkfritt margarin, färskost mot Oatly på mackan och vispgrädden mot valfri växtbaserad vispgrädde. Ha även i fint rivet skal från 1-2 citroner i frostingen för att balansera upp smaken då just Oatly på mackan kan ha en väldigt stark havresmak som lätt tar över. Pastafärgen jag använder är vegansk.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?