Red velvet cake

Nästan dagligen är det någon som frågar mig om recept på red velvet cake. Sanningen är den att jag inte prioriterat att dela mitt recept på red velvet tårta för att jag helt enkelt trott att det inte varit av intresse. Så fel man kan ha! Nu är det på tiden att ni får receptet. En genomsaftig röd chokladtårta med fluffig cream cheese frosting både mellan bottnarna och på tårtan.

Red velvet är en amerikansk tårta och det betyder helt enkelt röd sammet. Och den här tårtan bär upp sitt namn riktigt bra. Bottnarna är verkligen sammetslena. Man får inte nog!

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar red velvet cake. Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger en tårta på 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (röda chokladbottnar):

1,5 dl mjölk (3% fett)

0,5 msk vinäger av valfri sort

75 g mjukt, rumsvarmt smör

3 dl strösocker

2 ägg

1-2 msk röd pastafärg. Jag köper min pastafärg HÄR!

1,5 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3,75 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

0,75 tsk vinäger av valfri sort

0,75 tsk bikarbonat

Ingredienser (whipped cream cheese frosting):

300 g kylskåpskall färskost

3 dl kylskåpskall vispgrädde

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med diameter på 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.
  3. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
  4. I en annan skål blandar du kakao, färg och vaniljsocker. Bland väl tills du har en jämn smet. Häll sedan lite färg i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med elvisp.
  5. Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott. I en liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  7. Stjälp upp kakan upp och ner på ett gallet och låt svalna helt innan du delar den. När kakan svalnat kan du börja med frostingen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
  9. Skär bort eventuell topp på kakan så att din kaka blir helt rak, spara det bortskurna till dekorationssmul.
  10. Dela kakan i tre delar. Varva med frosting i tunna lager och täck tårtan med den frosting som blir kvar. Dekorera med kaksmulor. Låt tårtan stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.

TIPS!

  • Om du inte vill använda pastafärg så funkar det lika bra att använda 1 rödbeta att färga med. Skala och riv rödbetan. Mixa ihop till en slät blandning tillsammans med mjölk och en näve färska tranbär och hallon. Detta påverkar smaken men är ett bra alternativ till dig som vill undvika pastafärg.
  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan vegansk genom att ersätta äggen med 4 msk vatten, mjölken mot valfri växtbaserad vispgrädde, smöret mot mjölkfritt margarin, färskost mot Oatly på mackan och vispgrädden mot valfri växtbaserad vispgrädde. Ha även i fint rivet skal från 1-2 citroner i frostingen för att balansera upp smaken då just Oatly på mackan kan ha en väldigt stark havresmak som lätt tar över. Pastafärgen jag använder är vegansk.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
38 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
1 år sedan

Hej fina Camilla! Hur stor är formen som du använder? Man kan köpa kärnmjölk i alla Polska mat affärer (alltså affärer med polsk mat). 😘

Raha
Raha
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

ej Camilla,
Tack för härliga receptet.
Det står i själva receptet att formen är 20 cm i diameter men här svarade du till en tidigare kommentar att den är 23cm.
Kan du snälla förtydliga den åt mig?!

Raha
Raha
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Tusen tack 🙂 jag ska baka den imorgon:)

Minou
Minou
Svara på  Anna
1 år sedan

Någon som vet vad den heter på polska?.

Raha
Raha
1 år sedan

Hej Camilla,
Tack för härliga receptet.
Det står i själva receptet att formen är 20 cm i diameter men här svarade du till en tidigare kommentar att den är 23cm.
Kan du snälla förtydliga den åt mig?!

Inas
1 år sedan

Hej Camilla
jag undrar om man behöver en elvisp för om man inte har vad kan man göra glad för svar ❤️❤️ älskar dig 💎✨💜🌸

Paulina
Paulina
1 år sedan

Hej! Vilket fint recept! Kan jag frysa in tårtbotten? Vill baka den till min dotters födelsedag 🙂

Caroline
Caroline
1 år sedan

Måste det vara 3% mjölk? Funkar det inte med 1,5%?

Carolina
Carolina
1 år sedan

Hej Camilla!
Jag blir så sugen på att testa att baka din underbara tårta! 😀
Receptet skulle passa perfekt då personen jag ska baka till inte gillar frostings med smör i men jag undrar om du har testat att spritsa din frosting, håller den formen?
Stelnar den något om den får stå i kylen eller håller den sig lika krämig?

Emma Flodin
Emma Flodin
1 år sedan

Alltså, ÄLSKAR att baka men är så dålig på det. Men denna blev SÅ bra!! Tack så jättemycket för receptet och din jättetydliga beskrivning i text och video! Lärde mig massor! Sluta ALDRIG med det du gör. Du har en ny beundrare.
Tack!

Emma-louise
Emma-louise
1 år sedan

Hej! Vilken Vinäger använder du? Hur länge tror du den håller i kylskåp? 2 dagar?

Elinor
Elinor
1 år sedan

Hej! Jag undrar om tårtan går att frysa i bitar ifall den inte äts upp på 4 dagar 🙂

Sabrina
Sabrina
1 år sedan

Hej Camilla. När jag hällde i mjölblandningen så skärde det sig. Jag skall nu sätta smeten i ugnen. Hoppas att det ändå går bra. 💖

Sara
Sara
1 år sedan

Hej Camilla! Du är grym!!
Tårtan ser så god ut! Jag skulle vilja göra tårtan i dubbelsats, rekommenderar du då att helt enkelt dubbla satsen eller bör jag tänka på något för bästa resultat? 🙂

Emilia
Emilia
1 år sedan

Om man ska ha i gelfärg i creme cheese frostingen, när ska man ha i färgen?

Zafirah
Zafirah
1 år sedan

Hej Camilla! Jag undrar om det går och byta ut pastafärgen till karamellfärg?

Tamanna
Tamanna
11 månader sedan

Hej Camilla jag älskar dina recept jag undrar om man kan spritsa frostingen?

Shirine
Shirine
10 månader sedan

Hej Camilla. Om man vill ra bottnarna i en långpanna, räcker det då att göra dubbel sats ? Mvh

Caroline
Caroline
9 månader sedan

Tack för receptet, vet inte hur länge sonen har önskat att jag ska baka en. Bakade botten igår och ska dekorera idag. Smeten och smulorna var magiskt goda

Sandra
Sandra
6 månader sedan

Eftersom jag vill undvika konstgjord färg använde jag rödbeta och smeten blev jättefin, men ut ur ugnen kom en tråkig brun kaka. Vad kan jag ha gjort för fel? Använde en färsk rödbeta, stor som ett ägg ungefär.

Tack för en superfin och inspirerande blogg❤️

Mirela H
Mirela H
4 månader sedan

Hej

Kan man dela den på mitten en gång bara (istället för 3 delar) och sen bara fylla på med frostingen mellan? 🥰

Susanne Mårtensson
Susanne Mårtensson
4 månader sedan

Behöver göra en red velvet tårta till 12 pers. Måste man göra 2 eller kan man öka på receptet ?
Mvh
Susanne

Bercin boyacioglu
Bercin boyacioglu
3 månader sedan

Kan man använda karamelfärg?
Tack för hand

Caterine
Caterine
3 månader sedan

Hej va god den ser ut
Tror du denna går att göra glutenfri?

38
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x