Rabarberpajkladdkaka

73 röster
rabarberpajkladdkaka
Drömgod och kladdig vaniljkladdkaka möter sötsyrliga rabarber och pajsmul i en rabarberpajkladdkaka.
Foto: Ulrika Pousette

Har du hunnit baka något med rabarber än? Om inte så tycker jag att du ska prova den här drömgoda rabarberpajkladdkakan som är en härlig hybrid mellan rabarbersmulpaj och kladdkaka. En riktig sommarkladdkaka som gör en glad inombords.

rabarberpaj kladdkaka

Jag har många gånger delat med mig av mina bästa tips för att lyckas med kladdkaka men det är lite svårare med ljusa kladdkakor. Särskilt de som innehåller bär eller frukt. Det är fortfarande viktigt att kanterna ska vara gräddade och mitten vobblig men det är också viktigt att inte ha ner färska bär och likanande direkt som de är, för annars tillför man vätska till kladdkakan som gör det omöjligt att få kladdkakan genomgräddad. Lösningen på det stavas syltsocker!

Syltsocker är ett socker som innehåller pektin och har en gelerande effekt, dvs samlar ihop vätskan som avdunstar från bär och frukt och gör det istället fylligt.

rabarber paj kladdkaka

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter och diameter på 23 cm, vilket ger en rabarberpajkladdkaka på ca 6-8 generösa bitar.

Kladdkaka:

225 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl farinsocker (både strö och den blöta varianten går bra)

4 ägg

5 dl vetemjöl

Rabarberfyllning:

300 g rabarber (vikt efter att du skurit av blasten)

2 msk syltsocker

Havresmul:

25 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Ha ner alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i den fodrade springformen.
  4. Rabarberfyllning: Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg den i en skål och blanda ihop med syltsocker. Strö de sockrade rabarberbitarna över kladdkakan.
  5. Smuldeg: I en annan bunke eller djup, stor tallrik har du ner alla ingredienserna till smuldegen. Nyp ihop dem för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Strössla degen över kladdkakan.
  6. Grädda din rabarberpajkladdkaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite vobblig.
  7. Kladdkakan är supergod att äta ljummen men för den ultimata konsistensen så mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylen i minst 4h eller över natten.
  8. Servera med en kula vaniljglass eller din godaste vaniljsås!

TIPS!

  • Gör glutenfri rabarberpajkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna TD
Anna TD
3 månader sedan

Det låter supergott. Hur tror du att jag bäst gör den vegansk? Bara använda egg replacement istället för äggen och veganskt margarin?

Sanna
Sanna
3 månader sedan

Gjorde spannmålsfritt med Lailas gula mjölmix och boveteflingor. Använde även mp-fritt smör. Krävde mycket mer tid i ugnen nästintill 20min mer. Då hade den äntligen stelnat i kanterna. Smulorna hade behövt förgräddats i ugnen för att bli krispiga, men det är svårt att få färg på den mjölmixen. Hade nog inte behövts en större mängd mjöl i smulorna då jag fick använda mer margarin vid 2dl mjölmix. Fantastisk kaka i slutändan iaf. 😊👌

Rebecka
Rebecka
2 månader sedan

Supergod kaka,, men den hade gärna fått varit inne tio minuter till för min del då jag tyckte att den var lite för rinnig! <3

Susan
Susan
1 månad sedan

Den här är sååååå god! En favorit till söndagsfikat

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x