Rabarberpajkladdkaka

Fotograf: Ulrika Pousette

Drömgod och kladdig vaniljkladdkaka möter sötsyrliga rabarber och pajsmul i en rabarberpajkladdkaka.

Har du hunnit baka något med rabarber än? Om inte så tycker jag att du ska prova den här drömgoda rabarberpajkladdkakan som är en härlig hybrid mellan rabarbersmulpaj och kladdkaka. En riktig sommarkladdkaka som gör en glad inombords.

Jag har många gånger delat med mig av mina bästa tips för att lyckas med kladdkaka men det är lite svårare med ljusa kladdkakor. Särskilt de som innehåller bär eller frukt. Det är fortfarande viktigt att kanterna ska vara gräddade och mitten vobblig men det är också viktigt att inte ha ner färska bär och likanande direkt som de är, för annars tillför man vätska till kladdkakan som gör det omöjligt att få kladdkakan genomgräddad. Lösningen på det stavas syltsocker!

Syltsocker är ett socker som innehåller pektin och har en gelerande effekt, dvs samlar ihop vätskan som avdunstar från bär och frukt och gör det istället fylligt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

rabarberpajkladdkaka

Rabarberpajkladdkaka

Portioner: 6-8

Ingredienser

Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl farinsocker (både strö och den blöta varianten går bra)
4 ägg
5 dl vetemjöl

Rabarberfyllning:
300 g rabarber (vikt efter att du skurit av blasten)
2 msk syltsocker

Havresmul:
25 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Tips!

  • Gör glutenfri rabarberpajkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl farinsocker (både strö och den blöta varianten går bra)
4 ägg
5 dl vetemjöl

Rabarberfyllning:
300 g rabarber (vikt efter att du skurit av blasten)
2 msk syltsocker

Havresmul:
25 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

  • Gör glutenfri rabarberpajkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter och diameter på 23 cm, vilket ger en rabarberpajkladdkaka på ca 6-8 generösa bitar.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Ha ner alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i den fodrade springformen.
  4. Rabarberfyllning: Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg den i en skål och blanda ihop med syltsocker. Strö de sockrade rabarberbitarna över kladdkakan.
  5. Smuldeg: I en annan bunke eller djup, stor tallrik har du ner alla ingredienserna till smuldegen. Nyp ihop dem för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Strössla degen över kladdkakan.
  6. Grädda din rabarberpajkladdkaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite vobblig.
  7. Kladdkakan är supergod att äta ljummen men för den ultimata konsistensen så mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylen i minst 4h eller över natten.
  8. Servera med en kula vaniljglass eller din godaste vaniljsås!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.7 3 Röster
Betygsätt receptet
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna TD
Anna TD
1 year ago

Det låter supergott. Hur tror du att jag bäst gör den vegansk? Bara använda egg replacement istället för äggen och veganskt margarin?

Sanna
Sanna
11 months ago

Gjorde spannmålsfritt med Lailas gula mjölmix och boveteflingor. Använde även mp-fritt smör. Krävde mycket mer tid i ugnen nästintill 20min mer. Då hade den äntligen stelnat i kanterna. Smulorna hade behövt förgräddats i ugnen för att bli krispiga, men det är svårt att få färg på den mjölmixen. Hade nog inte behövts en större mängd mjöl i smulorna då jag fick använda mer margarin vid 2dl mjölmix. Fantastisk kaka i slutändan iaf. 😊👌

Rebecka
Rebecka
11 months ago

Supergod kaka,, men den hade gärna fått varit inne tio minuter till för min del då jag tyckte att den var lite för rinnig! <3

Susan
Susan
9 months ago

Den här är sååååå god! En favorit till söndagsfikat

Tips!

  • Gör glutenfri rabarberpajkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?