Sommarkladdkaka

80 röster
sommarkladdkaka
Sommarkladdkaka är en drömgod smulpajkladdkaka som består av en ljus kladdkaka med hallon, blåbär och havresmul. Sommar i en kladdkaka, helt enkelt!

Vad säger ni om jag säger smulpajkladdkaka? Alltså en kladdkaka och en smulpaj i ett. Denna sommarkladdkaka är så himla somrig och god. Tänk er ljus kladdig kladdkaka, dina favoritbär, havresmul och att sen servera den med en kula vaniljglass eller vaniljsås. Det finns bara ett ord att beskriva den upplevelsen: MUMS!

smulpajkladdkaka

Egentligen är inte det här ett helt nytt recept utan en förbättring av ett gammalt recept som jag publicerade 2016 och som jag kände inte var 110% då och sen har jag liksom inte prioriterat att förbättra recept och bilder sedan dess. Men denna sommar fick jag feeling och nu är jag SÅ nöjd! Perfekt kladdighet på kladdkakan trots bären, smulet är on point och så även bilderna.

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter och diameter på 23 cm, vilket ger en sommarkladdkaka på ca 10-12 generösa bitar.

Kladdkaka:

225 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl farinsocker (både strö och den blöta varianten går bra)

4 ägg

4,5 dl vetemjöl

250 g färska bär av valfri sort (jag tog hälften/hälften blåbär och hallon)

Havresmul:

50 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

Steg för steg bilder på hur man bakar min sommarkladdkaka – smulpajkladdkaka med hallon och blåbär.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Ha ner alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i den fodrade springformen och strössla på bären.
  5. I en annan bunke eller djup, stor tallrik har du ner alla ingredienserna till smuldegen. Nyp ihop dem för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Strössla degen över kladdkakan.
  6. Grädda din sommarkladdkaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite vobblig.
  7. Kladdkakan är supergod att äta ljummen men för den ultimata konsistensen så mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylen i minst 4h eller över natten.
  8. Servera med en kula vaniljglass eller din godaste vaniljsås!

TIPS!

  • Gör glutenfri sommarkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
17 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linn
Linn
3 månader sedan

Funkar frysta bär lika bra?

Sara
Sara
3 månader sedan

Skulle man kunna ersätta ägg med något annat för att kunna få kladdkakan vegansk? 🥰😍

Last edited 3 månader sedan by Sara
Linn
Linn
3 månader sedan

Går det bra att göra dina kladdkakor i muffinsformar utan att ändra något i recepten? 😍

Filip
Filip
3 månader sedan

Kan man baka denna i muffinsformar?

Tobias
Tobias
3 månader sedan

Inte lika fin som din men SÅ god!

20200716_160211.jpg
Last edited 3 månader sedan by Tobias
anonym
anonym
3 månader sedan

Gjorde denna igår och den blev såå god!😍😍 Efter 30 min i ugnen var kanterna färdiggräddade men mitten väldigt rinnig men jag tog ut den iallafall. Efter ca 1 h i kyl var den fortfarande väldigt rinnig men dagen efter hade den en bra konsistens, rekommenderar att testa!

eee
eee
3 månader sedan

mycket gott

Last edited 3 månader sedan by eee
maryam
maryam
3 månader sedan

Så god gjorde den igår❤️

Julia
Julia
3 månader sedan

Om man ska göra den med rabarber, visst borde man blanda dem med lite socker? Potatismjöl också kanske för vätskan?

Karin
Karin
3 månader sedan

Så fantastiskt god!!

17
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x