Sommarkladdkaka

164 röster
sommarkladdkaka
Sommarkladdkaka är en drömgod smulpajkladdkaka som består av en ljus kladdkaka med hallon, blåbär och havresmul. Sommar i en kladdkaka, helt enkelt!

Vad säger ni om jag säger smulpajkladdkaka? Alltså en kladdkaka och en smulpaj i ett. Denna sommarkladdkaka är så himla somrig och god. Tänk er ljus kladdig kladdkaka, dina favoritbär, havresmul och att sen servera den med en kula vaniljglass eller vaniljsås. Det finns bara ett ord att beskriva den upplevelsen: MUMS!

smulpajkladdkaka

Egentligen är inte det här ett helt nytt recept utan en förbättring av ett gammalt recept som jag publicerade 2016 och som jag kände inte var 110% då och sen har jag liksom inte prioriterat att förbättra recept och bilder sedan dess. Men denna sommar fick jag feeling och nu är jag SÅ nöjd! Perfekt kladdighet på kladdkakan trots bären, smulet är on point och så även bilderna.

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter och diameter på 23 cm, vilket ger en sommarkladdkaka på ca 10-12 generösa bitar.

Kladdkaka:

225 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl farinsocker (både strö och den blöta varianten går bra)

4 ägg

4,5 dl vetemjöl

250 g färska bär av valfri sort (jag tog hälften/hälften blåbär och hallon)

Havresmul:

50 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

Steg för steg bilder på hur man bakar min sommarkladdkaka – smulpajkladdkaka med hallon och blåbär.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Ha ner alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i den fodrade springformen och strössla på bären.
  5. I en annan bunke eller djup, stor tallrik har du ner alla ingredienserna till smuldegen. Nyp ihop dem för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Strössla degen över kladdkakan.
  6. Grädda din sommarkladdkaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite vobblig.
  7. Kladdkakan är supergod att äta ljummen men för den ultimata konsistensen så mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylen i minst 4h eller över natten.
  8. Servera med en kula vaniljglass eller din godaste vaniljsås!

TIPS!

  • Gör glutenfri sommarkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
41 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linn
Linn
1 år sedan

Funkar frysta bär lika bra?

Sara
Sara
1 år sedan

Skulle man kunna ersätta ägg med något annat för att kunna få kladdkakan vegansk? 🥰😍

Last edited 1 år sedan by Sara
Linn
Linn
1 år sedan

Går det bra att göra dina kladdkakor i muffinsformar utan att ändra något i recepten? 😍

Filip
Filip
1 år sedan

Kan man baka denna i muffinsformar?

Tobias
Tobias
1 år sedan

Inte lika fin som din men SÅ god!

20200716_160211.jpg
Last edited 1 år sedan by Tobias
anonym
anonym
1 år sedan

Gjorde denna igår och den blev såå god!😍😍 Efter 30 min i ugnen var kanterna färdiggräddade men mitten väldigt rinnig men jag tog ut den iallafall. Efter ca 1 h i kyl var den fortfarande väldigt rinnig men dagen efter hade den en bra konsistens, rekommenderar att testa!

eee
eee
1 år sedan

mycket gott

Last edited 1 år sedan by eee
maryam
maryam
1 år sedan

Så god gjorde den igår❤️

Julia
Julia
1 år sedan

Om man ska göra den med rabarber, visst borde man blanda dem med lite socker? Potatismjöl också kanske för vätskan?

Karin
Karin
1 år sedan

Så fantastiskt god!!

Alexandra
Alexandra
1 år sedan

Ljuvliga smaker i denna kladdkaka och lätt att göra! Blir dock lite för tjock och rinnig i mitten efter 35 min i ugnen, funderar om man ska prova med 26 cm form istället för 23 cm.

Agnes
Agnes
5 månader sedan

Funkar den att göra på jordgubbar och rabarber? 🙂

Anna Nassanian
Anna Nassanian
4 månader sedan

Kan man minska på smöret eller förstör det alltihopa?

Sandra
Sandra
4 månader sedan

Min smuldeg blev inte riktigt smul, la på den ändå och den bredde bara ut sig som ett täcke. Blev gott ändå såklart, men skulle jag haft i mer havre eller vetemjöl? Ska det liksom bli som en vanlig smuldeg, alltså som popcorn? 🙂

Tacksam för snabbt svar :)
Tacksam för snabbt svar :)
4 månader sedan

Hej!
Jag lät min kladdkaka svalna innan jag ställde in den i kylen. Dum som jag är glömde jag den så den stog ute i rumstemperatur i några timmar efter att den svalnat. Är den ändå ok att äta eller är det bara att slänga? 🙁

Matilda
Matilda
4 månader sedan

Min nya favoritkaka! Supergod! Enda bekymret är att jag inte kan äta den direkt. 😅 Men värt väntan!

Vivi
Vivi
4 månader sedan

Funkar det att frysa den?

Evangeline
Evangeline
4 månader sedan

Super god och rolig att baka! 😅

1FF206CE-A6F1-4FC3-AC47-6F36E307BE69.jpeg
Mari
Mari
3 månader sedan

En liten fråga; måste man fodra med papper (formen) eller fungerar det att smörja och bröa som vanligt?

Frida
Frida
3 månader sedan

Skulle man kunna frysa kakan och ta fram ett par dagar/en vecka senare och låta tina sakta. Behålls kladdighet och den blir inte torr?
Tack.
Mvh Frida

Maja Cederblad
Maja Cederblad
2 månader sedan

Sååååå god kaka men jag varnar alla. ANVÄND INTE FRYSTA BÄR!!!! Missade att det skulle vara färska bär i kakan och hade den inne i 30 minuter utan att ha potatismjöl på bären innan. Hade dessutom använt glutenfritt mjöl istället för vanligt enligt anvisningarna längst ner i receptet och råkade blanda i bären i smeten istället för att lägga de uppepå kakan. Detta blev resultatet…..
Kanten blev iallafall väldigt god! 😅

3E88FEB2-D2FD-4531-896D-708110730AFA.jpeg
Sofia
Sofia
2 månader sedan

Hej Camilla! Kakans ser helt underbar ut.. 🤤 Jag tänkte göra den idag men ska bjuda på den om två dagar, är det bäst att frysa in den eller låta den stå i kylen i två dagar? Tack för magiska recept 🙏🏼

41
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x