
Vad säger ni om jag säger smulpajkladdkaka? Alltså en kladdkaka och en smulpaj i ett. Denna sommarkladdkaka är så himla somrig och god. Tänk er ljus kladdig kladdkaka, dina favoritbär, havresmul och att sen servera den med en kula vaniljglass eller vaniljsås. Det finns bara ett ord att beskriva den upplevelsen: MUMS!

Egentligen är inte det här ett helt nytt recept utan en förbättring av ett gammalt recept som jag publicerade 2016 och som jag kände inte var 110% då och sen har jag liksom inte prioriterat att förbättra recept och bilder sedan dess. Men denna sommar fick jag feeling och nu är jag SÅ nöjd! Perfekt kladdighet på kladdkakan trots bären, smulet är on point och så även bilderna.

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter och diameter på 23 cm, vilket ger en sommarkladdkaka på ca 10-12 generösa bitar.
Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl farinsocker (både strö och den blöta varianten går bra)
4 ägg
4,5 dl vetemjöl
250 g färska bär av valfri sort (jag tog hälften/hälften blåbär och hallon)
Havresmul:
50 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Ha ner alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i den fodrade springformen och strössla på bären.
- I en annan bunke eller djup, stor tallrik har du ner alla ingredienserna till smuldegen. Nyp ihop dem för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Strössla degen över kladdkakan.
- Grädda din sommarkladdkaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite vobblig.
- Kladdkakan är supergod att äta ljummen men för den ultimata konsistensen så mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylen i minst 4h eller över natten.
- Servera med en kula vaniljglass eller din godaste vaniljsås!
TIPS!
- Gör glutenfri sommarkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.
Funkar frysta bär lika bra?
Ja, men finns risk att de vätskar sig lite mer. Blanda dem med 2 tsk potatismjöl också 🙂
Skulle man kunna ersätta ägg med något annat för att kunna få kladdkakan vegansk? 🥰😍
Byt ut varje ägg mot ca 2 msk växtbaserad mjölk 🙂
Går det bra att göra dina kladdkakor i muffinsformar utan att ändra något i recepten? 😍
Det går bra, men halvera ugnstiden 🙂
Kan man baka denna i muffinsformar?
Det kan man 🙂 Grädda hälften så länge.
Inte lika fin som din men SÅ god!
Ser så gott ut!!
Gjorde denna igår och den blev såå god!😍😍 Efter 30 min i ugnen var kanterna färdiggräddade men mitten väldigt rinnig men jag tog ut den iallafall. Efter ca 1 h i kyl var den fortfarande väldigt rinnig men dagen efter hade den en bra konsistens, rekommenderar att testa!
Underbart! Ibland krävs det några timmar i kyl för den ultimata konsistensen 🙂
mycket gott
Så god gjorde den igår❤️
Om man ska göra den med rabarber, visst borde man blanda dem med lite socker? Potatismjöl också kanske för vätskan?
Precis 🙂
Så fantastiskt god!!