Sommarkladdkaka

Sommarkladdkaka är en drömgod smulpajkladdkaka som består av en ljus kladdkaka med hallon, blåbär och havresmul. Sommar i en kladdkaka, helt enkelt!

Vad säger ni om jag säger smulpajkladdkaka? Alltså en kladdkaka och en smulpaj i ett. Denna sommarkladdkaka är så himla somrig och god. Tänk er ljus kladdig kladdkaka, dina favoritbär, havresmul och att sen servera den med en kula vaniljglass eller vaniljsås. Det finns bara ett ord att beskriva den upplevelsen: MUMS!

Egentligen är inte det här ett helt nytt recept utan en förbättring av ett gammalt recept som jag publicerade 2016 och som jag kände inte var 110% då och sen har jag liksom inte prioriterat att förbättra recept och bilder sedan dess. Men denna sommar fick jag feeling och nu är jag SÅ nöjd! Perfekt kladdighet på kladdkakan trots bären, smulet är on point och så även bilderna.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

sommarkladdkaka

Sommarkladdkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl farinsocker (både strö och den blöta varianten går bra)
4 ägg
4,5 dl vetemjöl
250 g färska bär av valfri sort (jag tog hälften/hälften blåbär och hallon)

Havresmul:
50 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Tips!

  • Gör glutenfri sommarkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Kladdkaka:
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl farinsocker (både strö och den blöta varianten går bra)
4 ägg
4,5 dl vetemjöl
250 g färska bär av valfri sort (jag tog hälften/hälften blåbär och hallon)

Havresmul:
50 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

  • Gör glutenfri sommarkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter och diameter på 23 cm, vilket ger en sommarkladdkaka på ca 10-12 generösa bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Ha ner alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i den fodrade springformen och strössla på bären.
  5. I en annan bunke eller djup, stor tallrik har du ner alla ingredienserna till smuldegen. Nyp ihop dem för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Strössla degen över kladdkakan.
  6. Grädda din sommarkladdkaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite vobblig.
  7. Kladdkakan är supergod att äta ljummen men för den ultimata konsistensen så mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylen i minst 4h eller över natten.
  8. Servera med en kula vaniljglass eller din godaste vaniljsås!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med avtagbara kanter och diameter på 23 cm, vilket ger en sommarkladdkaka på ca 10-12 generösa bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Ha ner alla ingredienser till kladdkakan i en bunke. Häll ner smöret och rör om med en ballongvisp bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i den fodrade springformen och strössla på bären.
  5. I en annan bunke eller djup, stor tallrik har du ner alla ingredienserna till smuldegen. Nyp ihop dem för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Strössla degen över kladdkakan.
  6. Grädda din sommarkladdkaka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är lite vobblig.
  7. Kladdkakan är supergod att äta ljummen men för den ultimata konsistensen så mår denna smulpajkladdkaka bäst av att få stå i kylen i minst 4h eller över natten.
  8. Servera med en kula vaniljglass eller din godaste vaniljsås!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
55 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linn
Linn
3 years ago

Funkar frysta bär lika bra?

Sara
Sara
3 years ago

Skulle man kunna ersätta ägg med något annat för att kunna få kladdkakan vegansk? 🥰😍

Last edited 3 years ago by Sara
Linn
Linn
3 years ago

Går det bra att göra dina kladdkakor i muffinsformar utan att ändra något i recepten? 😍

Filip
Filip
3 years ago

Kan man baka denna i muffinsformar?

Tobias
Tobias
3 years ago

Inte lika fin som din men SÅ god!

20200716_160211.jpg
Last edited 3 years ago by Tobias
anonym
anonym
3 years ago

Gjorde denna igår och den blev såå god!😍😍 Efter 30 min i ugnen var kanterna färdiggräddade men mitten väldigt rinnig men jag tog ut den iallafall. Efter ca 1 h i kyl var den fortfarande väldigt rinnig men dagen efter hade den en bra konsistens, rekommenderar att testa!

eee
eee
3 years ago

mycket gott

Last edited 3 years ago by eee
maryam
maryam
3 years ago

Så god gjorde den igår❤️

Julia
Julia
3 years ago

Om man ska göra den med rabarber, visst borde man blanda dem med lite socker? Potatismjöl också kanske för vätskan?

Karin
Karin
3 years ago

Så fantastiskt god!!

Nadja
Nadja
3 years ago

Tyckte min vart ojämn när jag grädda den. Hade 175 grader och 23 cm form. I mitten var nästan kladdkakan rinnig men längre ut var den nästan för lite kladdig?!

ÖZER
ÖZER
3 years ago

Hej! Smuldegen som jag har strösslat över kladdkakan sjunker in och blir ” platt” efter att den har gräddats i ugnen. Den blir inte alls lika fin som din. Vad gör jag för fel ? Mvh.

Alexandra
Alexandra
3 years ago

Ljuvliga smaker i denna kladdkaka och lätt att göra! Blir dock lite för tjock och rinnig i mitten efter 35 min i ugnen, funderar om man ska prova med 26 cm form istället för 23 cm.

Jennie
Jennie
3 years ago

Kan man göra den gluten och laktosfri?

Sandra
Sandra
3 years ago

Vill bara lägga till att för att den ska vara glutenfri så krävs också glutenfria havregryn😊 Annars kan det bli lite tokigt..
Annars en helt fantastik kaka! Mums!

Agnes
Agnes
2 years ago

Funkar den att göra på jordgubbar och rabarber? 🙂

Victoria
Victoria
2 years ago

Om man har fina rabarber, hur hade du preppat dem innan de fått gå ner i kakan? 😄

Anna Nassanian
Anna Nassanian
2 years ago

Kan man minska på smöret eller förstör det alltihopa?

Sandra
Sandra
2 years ago

Min smuldeg blev inte riktigt smul, la på den ändå och den bredde bara ut sig som ett täcke. Blev gott ändå såklart, men skulle jag haft i mer havre eller vetemjöl? Ska det liksom bli som en vanlig smuldeg, alltså som popcorn? 🙂

Tacksam för snabbt svar :)
Tacksam för snabbt svar :)
2 years ago

Hej!
Jag lät min kladdkaka svalna innan jag ställde in den i kylen. Dum som jag är glömde jag den så den stog ute i rumstemperatur i några timmar efter att den svalnat. Är den ändå ok att äta eller är det bara att slänga? 🙁

Matilda
Matilda
2 years ago

Min nya favoritkaka! Supergod! Enda bekymret är att jag inte kan äta den direkt. 😅 Men värt väntan!

Vivi
Vivi
2 years ago

Funkar det att frysa den?

Evangeline
Evangeline
2 years ago

Super god och rolig att baka! 😅

1FF206CE-A6F1-4FC3-AC47-6F36E307BE69.jpeg
Elin
Elin
2 years ago

Jag har massa vit choklad jag skulle vilja ha i. Är det bara att hacka och ha i kladdkakesmeten troe du? 😋😍

Mari
Mari
2 years ago

En liten fråga; måste man fodra med papper (formen) eller fungerar det att smörja och bröa som vanligt?

Frida
Frida
2 years ago

Skulle man kunna frysa kakan och ta fram ett par dagar/en vecka senare och låta tina sakta. Behålls kladdighet och den blir inte torr?
Tack.
Mvh Frida

Maja Cederblad
Maja Cederblad
2 years ago

Sååååå god kaka men jag varnar alla. ANVÄND INTE FRYSTA BÄR!!!! Missade att det skulle vara färska bär i kakan och hade den inne i 30 minuter utan att ha potatismjöl på bären innan. Hade dessutom använt glutenfritt mjöl istället för vanligt enligt anvisningarna längst ner i receptet och råkade blanda i bären i smeten istället för att lägga de uppepå kakan. Detta blev resultatet…..
Kanten blev iallafall väldigt god! 😅

3E88FEB2-D2FD-4531-896D-708110730AFA.jpeg
Sofia
Sofia
2 years ago

Hej Camilla! Kakans ser helt underbar ut.. 🤤 Jag tänkte göra den idag men ska bjuda på den om två dagar, är det bäst att frysa in den eller låta den stå i kylen i två dagar? Tack för magiska recept 🙏🏼

Madeleine
Madeleine
1 year ago

Hej! Skulle vilja tillsätta citron till denna ljuvliga skapelse för att pigga upp smaken lite. Är det möjligt tror du och vilka mängder i så fall? 4 eko citron med zest och skal som i citronkladdkakan? Tack på förhand!

Madeleine
Madeleine
Svara till  camillahamid
1 year ago

Tack för svar! Tänker om man behöver utöka mängden vetemjöl/ägg för att kladdkakan fortfarande ska bli kladdig och inte rinnig av den extra zesten? 😀

Emilia
Emilia
1 year ago

Hej 😊
Skulle man kunna baka den här i en långpanna? Vilken storlek tror du skulle vara mest optimal då?

Elin Jansson
Elin Jansson
1 year ago

Jag får inte riktigt till det, kakan blir aldrig klar, den är rinnig i mitten och inte bara kladdig, den har varit ugnen i ungefär 50 minuter, älskar smaken så vill gärna få till det 😍

Ann-kristin Juhl
Ann-kristin Juhl
1 year ago

En helt underbar kladdkaka. Gjorde den glutenfri, då jag skulle bjuda på den. Det blev toppbetyg från alla gästerna.

Tips!

  • Gör glutenfri sommarkladdkaka genom att byta ut vetemjölet i kladdkakan mot 5,5 dl glutenfri mjölmix och vetemjölet i smulet mot 2 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?