Rabarbermuffins med vit choklad

Saftiga rabarbermuffins med vit choklad och citron som bara smälter i munnen.

Jag älskar att baka med rabarber och nu när de är i säsong gäller det verkligen att passa på. Dessutom så brukar jag se till att frysa in själv eller köpa fryst rabarber i frysdisken så att jag kan äta det året runt. Så mycket älskar jag rabarber!

Mitt senaste rabarberbak är dessa saftiga rabarbermuffins med vit choklad. Dessa rabarbermuffins är sådär saftiga och fluffiga att de bara smälter i munnen. Man får helt enkelt inte nog!

Ta med dig dessa rabarbermuffins på picknicken, vettja! Nu när det är så varmt och härligt ute så vill man ju inget annat än att sitta ute i solen och fika. Och muffins är verkligen en av de bästa bakverken att ta med sig ut i solen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
rabarbermuffins

Rabarbermuffins med vit choklad

Portioner: 12

Ingredienser

200 g rabarber skuret i bitar + 1 msk strösocker + 1 msk vetemjöl
150 g smör
2,25 dl mjölk
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5,25 dl vetemjöl
skal och saft från 2 citroner
100 g vit choklad.

Tips!

  • Gör dina rabarbermuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör dina rabarbermuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.

Dela receptet

Portioner: 12st

Ingredienser

200 g rabarber skuret i bitar + 1 msk strösocker + 1 msk vetemjöl
150 g smör
2,25 dl mjölk
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5,25 dl vetemjöl
skal och saft från 2 citroner
100 g vit choklad.

TIPS!

  • Gör dina rabarbermuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör dina rabarbermuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.

Dela receptet

Såhär gör du:

Ugnstiden i receptet gäller stora muffins, gör du rabarbermuffins i mindre storlek så behöver du halvera tiden i ugnen.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Blanda ihop rabarberbitar med strösocker och vetemjöl i en skål. Detta behöver göras dels för att bryta av syran i rabarbern men också för att vetemjölet gör att alla rabarberbitar inte sjunker ner till botten på muffinsformarna.
  3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  4. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
  5. Riv ner det yttersta skalet på citronerna. Dela dem på två och pressa även ner saften i bunken. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Grovhacka den vita chokladen och ha i det i smeten tillsammans med rabarberbitarna. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott tills allt fördelat sig jämnt i smeten.
  7. Fördela smeten i formarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart.
  8. Grädda dina rabarbermuffins i mitten av ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna helt och hållet innan servering.
Steg för steg

Video

Ugnstiden i receptet gäller stora muffins, gör du rabarbermuffins i mindre storlek så behöver du halvera tiden i ugnen.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Blanda ihop rabarberbitar med strösocker och vetemjöl i en skål. Detta behöver göras dels för att bryta av syran i rabarbern men också för att vetemjölet gör att alla rabarberbitar inte sjunker ner till botten på muffinsformarna.
  3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt därefter mjölken i kastrullen, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du förbereder resten av smeten.
  4. I en bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn och väldigt tjock smet med slickepott.
  5. Riv ner det yttersta skalet på citronerna. Dela dem på två och pressa även ner saften i bunken. Häll till sist ner smörmjölken och vänd sedan försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Grovhacka den vita chokladen och ha i det i smeten tillsammans med rabarberbitarna. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott tills allt fördelat sig jämnt i smeten.
  7. Fördela smeten i formarna men fyll dem endast med 2/3 smet. Det kommer att bli smet över, spara det och gör fler muffins när första plåten gräddats klart.
  8. Grädda dina rabarbermuffins i mitten av ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna helt och hållet innan servering.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
24 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sandra
Sandra
4 years ago

Tror du att det skulle funka med mörk choklad?

Isabell Nuñez
Isabell Nuñez
4 years ago

De absolut godaste muffinsarna, saftiga och smakerna är verkligen perfekta tillsammans. Nya favoriter, helt klart!

Ellinore Wallstedt
Ellinore Wallstedt
3 years ago

Funkar det att använda frusna rabarber?

Mia
Mia
3 years ago

Går de att frysa?

Helena
Helena
3 years ago

Hej!
Jag har lite olika sorters smaksatt Valrhonachoklad hemma som jag är sugen på att baka något gott med.
Skulle det funka med vit choklad med smak av passion till det här tror du? Den är fantastiskt god!

Jag har även en vit ”ruby” (alltså rosa pellets) som kanske kan funka?
Tacksam för input! 🙂

Tack för alla underbara recept Camilla!

Helena
Helena
Svara till  camillahamid
3 years ago

Testade med passion och det blev supergott! Nu undrar jag om det skulle funka att göra en hel kaka i långpanna eller springform istället? Det tog ju en herrans tid att fylla alla muffinsformar 🙈
Jag är lite osäker på gräddningstid och storleken på formen isåfall.
Har en 30×40, en 20×30 samt en rund springform på 23 cm.

Tack på förhand! 😀

Emelie
Emelie
Svara till  Helena
3 years ago

Undrar också om långpanna eller form på detta recept

Helena
Helena
3 years ago

Hej, använder du bakchoklad el vanlig choklad när du bakar?

Alice
3 years ago

Går det att baka dem en dag innan?😄

Mirella
Mirella
3 years ago

Tänkte baka dessa muffins men ska det vara 2 st citroner, blir det inte för sur?

Last edited 3 years ago by Mirella
Sarah Robenius
Sarah Robenius
2 years ago

Hej! Tänkte prova detta recept men har inte rabarber hemma. Men frysta hallon… Kan man byta ut rabarbern mot hallon tror du? Tack för svar och alla fantastiska fina recept! ❤️

Sue
Sue
2 years ago

Jag ger definitivt det här receptet 5 stjärnor! Intressant metod, men muffinsen blev perfekta! Goda och saftiga. Tack så mycket för detta fina recept – jag lägger till det i mina favoriter! <3

Maya
Maya
2 years ago

Hej, Funkar det utan vit choklad?

julia
julia
2 years ago

Jag undrar om det skulle funka att göra en hel kaka i långpanna eller springform istället?
Jag är lite osäker på gräddningstid och storleken på formen isåfall.
Har en 30×40, en 20×30 samt en rund springform på 23 cm.

Tips!

  • Gör dina rabarbermuffins glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör dina rabarbermuffins veganska genom att byta ut äggen mot spadet från kikärtsspadet i en förpackning med blötlagda kikärtor à 400g.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?