Pumpakaka med frosting

10 röster
pumpakaka
Saftig och kryddig, mjuk pumpakaka med cream cheese frosting.

Pumpasäsongen är här! Pumpa är en fantastisk råvara att baka med, som precis som moroten bidrar till saftighet och sötma i en kaka. Så här får ni min take på pumpakaka med frosting. Alltså som en morotskaka fast med riven pumpa istället för morot.

Många pumparecept innebär att man först behöver göra en pumpapuré men detta recept kräver ingen sån förberedelse. Det är bara att skala och riva pumpan direkt. Jag föredrar finrivet så att jag inte får några stora pitar av pumpan utan istället bara en genommjuk och härlig kaka men du kan självklart riva pumpan grovt om du vill.

pumpakaka med frosting
På en skala från 1-10, hur gärna hade du velat ha en bit av den här kakan?

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pumpakaka med frosting på 10-12 bitar.

Pumpakaka:

2 kg butternut pumpa (pumpan ska väga ungefär så mycket men du behöver bara 4 dl riven pumpa)

1 msk kanel

0,5 msk malen ingefära

0,5 msk malen kardemumma

0,5 dl farinsocker

3 ägg

3 dl strösocker

1,5 dl neutral olja

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Frosting:

300 g kylskåpskall färskost

1,5 dl kylskåpskall vispgrädde

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Steg för steg – bilder på hur man bakar pumpakaka med frosting.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en form med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Skölj, skala, kärna ur och riv pumpan fint.
  3. Blanda ihop riven pumpa, kanel, kardemumma, ingefära och farinsocker i en skål. Ställ åt sidan.
  4. I en annan bunke vispar du ihop ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  5. Tillsätt pumpablandningen och neutral olja. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver ner i bunken. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på frosting.
  8. För att göra frostingen vispar du ihop färskost och vispgrädde med elvisp tills det blir riktigt tjockt och krämigt. Detta kan ta några minuter så ha tålamod.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Täck kakan med frostingen, dekorera med ätbara blommor (jag använde röd oxalis), rivet limeskal eller rivet apelsinskal.
  11. Servera direkt och njut eller förvara kakan i kylskåpet.

TIPS!

  • Baka glutenfri pumpakaka genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix. Beroende på vilken mjölmix du använder kan gräddningstiden också variera. Utgå alltid från att testa med provsticka och kakan ska vara helt genomräddad när du tar ut den.

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kimmi
12 dagar sedan

Jag hade i lite morötter tillsammans med butternut och hade i lite mindre kanel och rörsocker istället för socker. Blev supergod! 😛

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x