
Foto: Ulrika Pousette
Mitt flöde på sociala medier har fyllts med massor av pumpaformade bullar och det inlägget som fick mig att faktiskt ställa mig i köket och testa göra något liknande är duktiga Baking with Olivia.


Dessa gulliga bullar ser inte bara ut som pumpor, de smakar också pumpa. Saftiga släta bullar i pumpakostym med pumpapuré och värmande kryddor som penslas i smör och doppas i socker. De är verkligen supergoda och väldigt fina men i ärlighetens namn också väldigt pilliga att göra haha! Det krävs en hel del tålamod och gärna fler händer som hjälps åt så att det går undan.
Receptet ger 30 pumpabullar.
Bullar:
50 g rumstempererad jäst
3 dl rumstempererad mjölk
200 g pumpapuré
1 rumstempererat ägg
180 g strösocker
1000 g vetemjöl
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 tsk malen kryddpeppar
1 krm malen muskot
0,5 tsk salt
200 g rumstempererat smör
Kanelsocker:
100 g smör
200 g strösocker
3 msk malen kanel
kanelstänger att dekorera med

Gör såhär:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha sedan ner socker, ägg, pumpapuré, kryddor, smöret och hälften av mjölet.
- Arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt salt och resten av mjölet lite i taget.
- Knåda degen ordentligt tills gluten utvecklar sig. 10-15 minuter i maskin, det dubbla för hand. Du vet att degen är färdigknådad när du kan dra ut degen tunt utan att den går sönder.
- Låt degen vila under lock/plastfolie i ca 10 minuter.
- Dela degen i 30 lika stora delar. Rulla varje del till en boll. Klipp 4×30 stycken bitar steksnöre (finns i hyllan med bakplåtspapper och aluminiumfolie i mataffären) som är 20 cm långa vardera.
- Forma varje degbit till en jämn boll. Lägg degbollen på 4 steksnören som du korsat och knyt ihop ändarna över bullen. Knyt inte för tight, det ska finnas lite marginal för att degen ska kunna jäsa utan att tråden kommer för långt in i bullen.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar.
- Grädda en plåt i taget på 200 grader (över- och undervärme) i ca 10-15 minuter
- Låt bullarna svalna helt och hållet innan du dekorerar dem.
- Under tiden kan du smälta smöret på medelvärme. Låt svalna.
- Klipp bort steksnörena från bullarna, pensla bullarna med smör och doppa dem i strösocker. Tryck ner en halv kanelstång i mitten på varje bulle.
- Servera och njut!
Pumpapure hur gör man det ?
Du hittar recept på det här 🙂 https://mykitchenstories.se/pumpapure/
Man kanske ska skriva vart man fått receptet ifrån?
Det har jag gjort, både här och på instagram. Läs texten under första bilden 🙂
Man kanske ska läsa hela inlägget innan man kritiserar
Dessa bullar! 😍 Saknade muskot & kryddpeppar i bakskåpet men de blev helt magiska ändå. Kommer bli en återkommande höstbulle hos mig 🎉