Pumpabullar

Fotograf: Ulrika Pousette

Mitt flöde på sociala medier har fyllts med massor av pumpaformade bullar och det inlägget som fick mig att faktiskt ställa mig i köket och testa göra något liknande är duktiga Baking with Olivia.

Dessa gulliga bullar ser inte bara ut som pumpor, de smakar också pumpa. Saftiga släta bullar i pumpakostym med pumpapuré och värmande kryddor som penslas i smör och doppas i socker. De är verkligen supergoda och väldigt fina men i ärlighetens namn också väldigt pilliga att göra haha! Det krävs en hel del tålamod och gärna fler händer som hjälps åt så att det går undan.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

pumpabullar

Pumpabullar

Portioner: 30

Ingredienser

Bullar:
50 g rumstempererad jäst
3 dl rumstempererad mjölk
200 g pumpapuré
1 rumstempererat ägg
180 g strösocker
1000 g vetemjöl
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 tsk malen kryddpeppar
1 krm malen muskot
0,5 tsk salt
200 g rumstempererat smör

Kanelsocker:
100 g smör
200 g strösocker
3 msk malen kanel
Kanelstänger att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Bullar:
50 g rumstempererad jäst
3 dl rumstempererad mjölk
200 g pumpapuré
1 rumstempererat ägg
180 g strösocker
1000 g vetemjöl
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 tsk malen kryddpeppar
1 krm malen muskot
0,5 tsk salt
200 g rumstempererat smör

Kanelsocker:
100 g smör
200 g strösocker
3 msk malen kanel
Kanelstänger att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner socker, ägg, pumpapuré, kryddor, smöret och hälften av mjölet.
  3. Arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt salt och resten av mjölet lite i taget.
  4. Knåda degen ordentligt tills gluten utvecklar sig. 10-15 minuter i maskin, det dubbla för hand. Du vet att degen är färdigknådad när du kan dra ut degen tunt utan att den går sönder.
  5. Låt degen vila under lock/plastfolie i ca 10 minuter.
  6. Dela degen i 30 lika stora delar. Rulla varje del till en boll. Klipp 4×30 stycken bitar steksnöre (finns i hyllan med bakplåtspapper och aluminiumfolie i mataffären) som är 20 cm långa vardera.
  7. Forma varje degbit till en jämn boll. Lägg degbollen på 4 steksnören som du korsat och knyt ihop ändarna över bullen. Knyt inte för tight, det ska finnas lite marginal för att degen ska kunna jäsa utan att tråden kommer för långt in i bullen.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar.
  9. Grädda en plåt i taget på 200 grader (över- och undervärme) i ca 10-15 minuter
  10. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du dekorerar dem.
  11. Under tiden kan du smälta smöret på medelvärme. Låt svalna.
  12. Klipp bort steksnörena från bullarna, pensla bullarna med smör och doppa dem i strösocker. Tryck ner en halv kanelstång i mitten på varje bulle.
  13. Servera och njut

Steg för steg

Video

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner socker, ägg, pumpapuré, kryddor, smöret och hälften av mjölet.
  3. Arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt salt och resten av mjölet lite i taget.
  4. Knåda degen ordentligt tills gluten utvecklar sig. 10-15 minuter i maskin, det dubbla för hand. Du vet att degen är färdigknådad när du kan dra ut degen tunt utan att den går sönder.
  5. Låt degen vila under lock/plastfolie i ca 10 minuter.
  6. Dela degen i 30 lika stora delar. Rulla varje del till en boll. Klipp 4×30 stycken bitar steksnöre (finns i hyllan med bakplåtspapper och aluminiumfolie i mataffären) som är 20 cm långa vardera.
  7. Forma varje degbit till en jämn boll. Lägg degbollen på 4 steksnören som du korsat och knyt ihop ändarna över bullen. Knyt inte för tight, det ska finnas lite marginal för att degen ska kunna jäsa utan att tråden kommer för långt in i bullen.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar.
  9. Grädda en plåt i taget på 200 grader (över- och undervärme) i ca 10-15 minuter
  10. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du dekorerar dem.
  11. Under tiden kan du smälta smöret på medelvärme. Låt svalna.
  12. Klipp bort steksnörena från bullarna, pensla bullarna med smör och doppa dem i strösocker. Tryck ner en halv kanelstång i mitten på varje bulle.
  13. Servera och njut

Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

2.5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Margareta
Margareta
1 year ago

Pumpapure hur gör man det ?

Cornelia Lundell
Cornelia Lundell
Svara till  camillahamid
4 months ago

Kan man ha i något annat än pumpapure, eller kanske utan alls? 🙂

Angelica Willyson
Angelica Willyson
1 year ago

Kan man ersätta ägget med ngt annat?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?