Pumpabullar

11 röster
pumpabullar
Dessa pumpabullar ser inte bara ut som pumpor utan smakar också pumpa!
Foto: Ulrika Pousette

Mitt flöde på sociala medier har fyllts med massor av pumpaformade bullar och det inlägget som fick mig att faktiskt ställa mig i köket och testa göra något liknande är duktiga Baking with Olivia.

Dessa gulliga bullar ser inte bara ut som pumpor, de smakar också pumpa. Saftiga släta bullar i pumpakostym med pumpapuré och värmande kryddor som penslas i smör och doppas i socker. De är verkligen supergoda och väldigt fina men i ärlighetens namn också väldigt pilliga att göra haha! Det krävs en hel del tålamod och gärna fler händer som hjälps åt så att det går undan.

Receptet ger 30 pumpabullar.

Bullar:

50 g rumstempererad jäst

3 dl rumstempererad mjölk

200 g pumpapuré

1 rumstempererat ägg

180 g strösocker

1000 g vetemjöl

2 msk malen kanel

1 msk malen ingefära

1 msk malen kryddnejlika

1 tsk malen kryddpeppar

1 krm malen muskot

0,5 tsk salt

200 g rumstempererat smör

Kanelsocker:

100 g smör

200 g strösocker

3 msk malen kanel

kanelstänger att dekorera med

Såhär ser bullarna ut efter att de jäst.

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner socker, ägg, pumpapuré, kryddor, smöret och hälften av mjölet.
  3. Arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt salt och resten av mjölet lite i taget.
  4. Knåda degen ordentligt tills gluten utvecklar sig. 10-15 minuter i maskin, det dubbla för hand. Du vet att degen är färdigknådad när du kan dra ut degen tunt utan att den går sönder.
  5. Låt degen vila under lock/plastfolie i ca 10 minuter.
  6. Dela degen i 30 lika stora delar. Rulla varje del till en boll. Klipp 4×30 stycken bitar steksnöre (finns i hyllan med bakplåtspapper och aluminiumfolie i mataffären) som är 20 cm långa vardera.
  7. Forma varje degbit till en jämn boll. Lägg degbollen på 4 steksnören som du korsat och knyt ihop ändarna över bullen. Knyt inte för tight, det ska finnas lite marginal för att degen ska kunna jäsa utan att tråden kommer för långt in i bullen.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar.
  9. Grädda en plåt i taget på 200 grader (över- och undervärme) i ca 10-15 minuter
  10. Låt bullarna svalna helt och hållet innan du dekorerar dem.
  11. Under tiden kan du smälta smöret på medelvärme. Låt svalna.
  12. Klipp bort steksnörena från bullarna, pensla bullarna med smör och doppa dem i strösocker. Tryck ner en halv kanelstång i mitten på varje bulle.
  13. Servera och njut!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Margareta
Margareta
1 månad sedan

Pumpapure hur gör man det ?

Julia
Julia
1 månad sedan

Man kanske ska skriva vart man fått receptet ifrån?

Anna Persson
Anna Persson
Svara på  Julia
30 dagar sedan

Man kanske ska läsa hela inlägget innan man kritiserar

Fridah
Fridah
14 dagar sedan

Dessa bullar! 😍 Saknade muskot & kryddpeppar i bakskåpet men de blev helt magiska ändå. Kommer bli en återkommande höstbulle hos mig 🎉

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x