Prinsessrulltårta

Det är ingen hemlighet att jag älskar prinsessrulltårta. Det senaste året har jag delat med mig av alla möjliga varianter på den här folkkära klassikern. Prinsesskladdkaka, prinsessbiskvier, prinsesscheesecake och björnbärsprinsess. Dagens prinsesstårta är prinsessrulltårta! Alltså en prinsesstårta i rulltårtsformat. Saftig rulltårtsbotten fylld med vaniljkräm och hallonsylt som spacklas med fluffig grädde och täcks i marsipan. Alltså det här är så himla gott och dessutom ett väldigt enkelt sätt att göra prinsesstårta på eftersom man slipper att dela bottnar osv.

Det här är den typen av bakverk som jag och min man bråkar om vem som ska få sista biten. Enkla smaker som liksom inte behöver imponera utan bara är sådär självklart gott. Helt klart värt att bråka om haha ;).

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en prinsessrulltårta på 10-12 bitar. Ni bara måste prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Prinsessrulltårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 dl strösocker
3 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (rulltårta):
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Ingredienser (ytterligare fyllning + dekoration):
0,5 dl hallonsylt
2 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
500 g marsipan i valfri färg
maizena att kavla ut marsipanen i
ev. hallonpulver att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 dl strösocker
3 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0,75 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (rulltårta):
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl maizena eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Ingredienser (ytterligare fyllning + dekoration):
0,5 dl hallonsylt
2 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
500 g marsipan i valfri färg
maizena att kavla ut marsipanen i
ev. hallonpulver att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  5. Förvara vaniljkrämen i en lufttät burk i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du fyller din rulltårta med den.
  6. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  7. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  9. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg.
  10. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  11. Rulla upp botten och bre på ett tunt lager hallonsylt. Klicka ut vaniljkrämen och bre ut den i ett jämntjockt lager.
  12. Rullla ihop botten och låt den stå i kylskåpet för att sätta sig medan du vispar upp grädden och kavlar ut marsipanen.
  13. Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret.
  14. Kavla ut marsipanen till en rektangel, ca 3-4 mm tjock platta.
  15. Spackla rulltårtan med grädden och lägg den sedan på ena kortsidan av marsipanen. Spackla grädde även på botten av rulltårtan innan du rullar in den i marsipanen.
  16. Skär bort överflödig marsipan och släta ut eventuella ojämnheter med hjälp av händerna. Dekorera med hallonpulver.
  17. Servera direkt eller förvara den i kylskåpet!
Steg för steg

Video
  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  5. Förvara vaniljkrämen i en lufttät burk i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du fyller din rulltårta med den.
  6. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  7. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  9. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg.
  10. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  11. Rulla upp botten och bre på ett tunt lager hallonsylt. Klicka ut vaniljkrämen och bre ut den i ett jämntjockt lager.
  12. Rullla ihop botten och låt den stå i kylskåpet för att sätta sig medan du vispar upp grädden och kavlar ut marsipanen.
  13. Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret.
  14. Kavla ut marsipanen till en rektangel, ca 3-4 mm tjock platta.
  15. Spackla rulltårtan med grädden och lägg den sedan på ena kortsidan av marsipanen. Spackla grädde även på botten av rulltårtan innan du rullar in den i marsipanen.
  16. Skär bort överflödig marsipan och släta ut eventuella ojämnheter med hjälp av händerna. Dekorera med hallonpulver.
  17. Servera direkt eller förvara den i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Christina
Christina
2 years ago

Vill ha den glutenfri. Är det bara att byta ut till potatismjöl?

Josefine
Josefine
1 year ago

Går denna bra att frysa?

Inger Palm
Inger Palm
1 year ago

Ska det verkligen vara bakpulver i grädden som är i fyllningen?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?