Pistagebullar i långpanna

Inlägget innehåller reklam.

Drömmigt saftiga bullar i långpanna med ljuvligt nötig pistagefyllning, toppad med pistagekräm och ännu mer pistagenötter. Bullarnas bulle!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Pistagebullar i långpanna

Portioner: 24

Ingredienser

Fyllning:

200 g pistagenötter, rostade och skalade

1 dl brunt farinsocker

100 g mjukt, rumstempererat smör

 

Vetedeg:

50 g rumstempererad jäst

500 g rumstempererad mjölk (5 dl)

2 tsk malen kardemumma

200 g mjukt, rumstempererat smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

 

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker

 

Garnering/dekoration:

2 burkar pistagekräm à 200 g

1 dl pistagenötter

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Fyllning:

200 g pistagenötter, rostade och skalade

1 dl brunt farinsocker

100 g mjukt, rumstempererat smör

 

Vetedeg:

50 g rumstempererad jäst

500 g rumstempererad mjölk (5 dl)

2 tsk malen kardemumma

200 g mjukt, rumstempererat smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

 

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker

 

Garnering/dekoration:

2 burkar pistagekräm à 200 g

1 dl pistagenötter

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Dela receptet

Såhär gör du:

Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Fyllning: Mixa eller finhacka pistagenötterna. Blanda ihop med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål till en krämig smet. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop till en tight rulle längs med rektangelns långsida.
  7. Skär 2 cm tjocka skivor och lägg alla bullar i en långpanna med måtten 30×40 cm, täckt med bakplåtspapper. Plasta in långpannan och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Om mitten av bullarna sticker uppåt så kan du trycka tillbaka dem försiktigt med en stekspade eller liknande så fort de fått lite färg och sedan fortsätta grädda bullarna enligt tiden i receptet. Låter du de vara kvar så finns risk att endast topparna blir supergräddade och resten av bullen förblir ljus och tråkig.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  12. När bullarna svalnat brer du på pistagekräm och garnerar med finhackade pistagenötter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Till det här receptet behöver du en långpanna med måtten 30×40 cm.

  1. Fyllning: Mixa eller finhacka pistagenötterna. Blanda ihop med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål till en krämig smet. Ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop till en tight rulle längs med rektangelns långsida.
  7. Skär 2 cm tjocka skivor och lägg alla bullar i en långpanna med måtten 30×40 cm, täckt med bakplåtspapper. Plasta in långpannan och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Om mitten av bullarna sticker uppåt så kan du trycka tillbaka dem försiktigt med en stekspade eller liknande så fort de fått lite färg och sedan fortsätta grädda bullarna enligt tiden i receptet. Låter du de vara kvar så finns risk att endast topparna blir supergräddade och resten av bullen förblir ljus och tråkig.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  12. När bullarna svalnat brer du på pistagekräm och garnerar med finhackade pistagenötter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa DETTA recept.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?