
Denna ljuvligt goda pepparkaksprinsess består av saftiga bottnar med smak av mjuk pepparkaka, hallonsylt, vaniljkräm och röd marsipan. En prinsesstårta med smak av pepparkaka helt enkelt! Detta är ett av de 5 recepten som ni hittar i Amelias tidning julpyssel & hemmafix som fortfarande finns ute i butik!


Detta recept förenar verkligen det bästa av två världar: mjuk pepparkaka och prinsesstårta. Den röda marsipanen och den vita ferrero rocher-bollen med kokos blev pricken över i:t.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkaksprinsess på 8-10 bitar.
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta
Fyllning:
2 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde
Dekoration:
500 g röd marsipan
25 g vit marsipan
1 Rafaelo
florsocker att pudra med
majsstärkelse till utkavling
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och kryddor. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
- Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
- Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
- Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm.
- Vispa upp grädden till fasta toppar. Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna medan du kavlar ut marsipanen.
- Knåda den röda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal och slipper veck i marsipanen.
- Vänd marsipanen över den kalla tårtan. Släta ut och skär bort överflödig marsipan.
- Knåda den vita marsipanen och kavla ut med hjälp av majsstärkelse till en lång remsa, skär till remsan så den blir 2-3 cm bred. Pensla ett tunt lager vatten längs med tårtans nedre del, detta kommer att bli som ett lim för den vita remsan att fästa. Tryck dit den vita remsan och klipp bort eventuellt överflöd.
- Avsluta med att dekorera med en Rafaelo och florsocker.
TIPS!
- Gör din prinsesstårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
- Ställ ett glas med bakpulver i kylskåpet bredvid tårtan så slipper du en tårta som svettas i kylen.
Ska det inte vara bakpulver i botten?
Nej 🙂