Pepparkaksprinsess – prinsesstårta med smak av pepparkaka

Denna ljuvligt goda pepparkaksprinsess består av saftiga bottnar med smak av mjuk pepparkaka, hallonsylt, vaniljkräm och röd marsipan. En prinsesstårta med smak av pepparkaka helt enkelt! Detta är ett av de 5 recepten som ni hittar i Amelias tidning julpyssel & hemmafix som fortfarande finns ute i butik!

Håll utkik efter denna tidning i butik för ännu mer julpysslig bakinspiration!

Detta recept förenar verkligen det bästa av två världar: mjuk pepparkaka och prinsesstårta. Den röda marsipanen och den vita ferrero rocher-bollen med kokos blev pricken över i:t.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
pepparkaksprinsess

Pepparkaksprinsess – prinsesstårta med smak av pepparkaka

Portioner: 8-10

Ingredienser

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Fyllning:
2 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde

Dekoration:
500 g röd marsipan
25 g vit marsipan
1 Rafaelo
florsocker att pudra med
majsstärkelse till utkavling

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Fyllning:
2 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde

Dekoration:
500 g röd marsipan
25 g vit marsipan
1 Rafaelo
florsocker att pudra med
majsstärkelse till utkavling

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkaksprinsess på 8-10 bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och kryddor. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
  4. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  6. Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm.
  7. Vispa upp grädden till fasta toppar. Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna medan du kavlar ut marsipanen.
  8. Knåda den röda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal och slipper veck i marsipanen.
  9. Vänd marsipanen över den kalla tårtan. Släta ut och skär bort överflödig marsipan.
  10. Knåda den vita marsipanen och kavla ut med hjälp av majsstärkelse till en lång remsa, skär till remsan så den blir 2-3 cm bred. Pensla ett tunt lager vatten längs med tårtans nedre del, detta kommer att bli som ett lim för den vita remsan att fästa. Tryck dit den vita remsan och klipp bort eventuellt överflöd.
  11. Avsluta med att dekorera med en Rafaelo och florsocker.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkaksprinsess på 8-10 bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och kryddor. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
  4. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  6. Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm.
  7. Vispa upp grädden till fasta toppar. Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna medan du kavlar ut marsipanen.
  8. Knåda den röda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal och slipper veck i marsipanen.
  9. Vänd marsipanen över den kalla tårtan. Släta ut och skär bort överflödig marsipan.
  10. Knåda den vita marsipanen och kavla ut med hjälp av majsstärkelse till en lång remsa, skär till remsan så den blir 2-3 cm bred. Pensla ett tunt lager vatten längs med tårtans nedre del, detta kommer att bli som ett lim för den vita remsan att fästa. Tryck dit den vita remsan och klipp bort eventuellt överflöd.
  11. Avsluta med att dekorera med en Rafaelo och florsocker.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
20 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Astrid
Astrid
3 years ago

Ska det inte vara bakpulver i botten?

Sara
Sara
3 years ago

Hur långt i receptet går det att förbereda och förvara i frysen? T.ex om det går att frysa in tårta med vanilj och hallonfyllning.

Susanne
Susanne
3 years ago

Vad är rafaelo?

Hannah
Hannah
3 years ago

Jag blir så inspirerad av dej o dina recept 🤗🤗

Elsa
Elsa
2 years ago

Funkar det med figurmarsipan? 🥰😅

Judith
Judith
2 years ago

Hej Camilla!

Kan man använda rismjöl istället för potatismjöl i botten?

Du är bäst 🥰

Last edited 2 years ago by Judith
Anneli
Anneli
2 years ago

Oj så fin tårta! Den måste jag provbaka. Om jag vill använda mig av pepparkakskrydda istället hur mycket ska jag ta på ett ungefär?

Theresa
Theresa
2 years ago

Om jag vill göra den glutenfri, hur mkt glutenfritt mjöl ska jag använda? Hm, såg det nu i receptet 😂. Tack, denna ska jag testa!

Last edited 2 years ago by Theresa
Carolina
Carolina
2 years ago

Stämmer det att det inte är något smör i smeten? 🙂

Michaela
Michaela
2 years ago

Har bakat denna tårta två gånger nu och den har gjort succé varje gång! Jag bytte dock ut hallonsylten mot lingonsylt, det blev OTROLIGT gott! 🤩

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?