Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en pepparkaksprinsess på 8-10 bitar.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och kryddor. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
- Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
- Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
- Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm.
- Vispa upp grädden till fasta toppar. Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna medan du kavlar ut marsipanen.
- Knåda den röda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal och slipper veck i marsipanen.
- Vänd marsipanen över den kalla tårtan. Släta ut och skär bort överflödig marsipan.
- Knåda den vita marsipanen och kavla ut med hjälp av majsstärkelse till en lång remsa, skär till remsan så den blir 2-3 cm bred. Pensla ett tunt lager vatten längs med tårtans nedre del, detta kommer att bli som ett lim för den vita remsan att fästa. Tryck dit den vita remsan och klipp bort eventuellt överflöd.
- Avsluta med att dekorera med en Rafaelo och florsocker.
Ska det inte vara bakpulver i botten?
Nej 🙂
Hur långt i receptet går det att förbereda och förvara i frysen? T.ex om det går att frysa in tårta med vanilj och hallonfyllning.
Det går superbra att frysa in med fyllningarna. Dock så kan du vänta med grädden och marsipan tills du tinat tårtan och vill servera den 🙂
Vad är rafaelo?
En version av ferrero rocher fast med vit choklad och kokos 🥰
Jag blir så inspirerad av dej o dina recept 🤗🤗
Åh, vad glad jag blir! Tack snälla fina du 😍
Funkar det med figurmarsipan? 🥰😅
Absolut ❤️
Hej Camilla!
Kan man använda rismjöl istället för potatismjöl i botten?
Du är bäst 🥰
Hejhej! De har inte riktigt samma funktion så det blir svårt att byta ut dem två rakt av 🙂
Oj så fin tårta! Den måste jag provbaka. Om jag vill använda mig av pepparkakskrydda istället hur mycket ska jag ta på ett ungefär?
Tack snälla! Använd lika mycket pepparkakskrydda som det är kryddor totalt i receptet 😍
Om jag vill göra den glutenfri, hur mkt glutenfritt mjöl ska jag använda? Hm, såg det nu i receptet 😂. Tack, denna ska jag testa!
😍👌🏼
Stämmer det att det inte är något smör i smeten? 🙂
Precis 😊
Har bakat denna tårta två gånger nu och den har gjort succé varje gång! Jag bytte dock ut hallonsylten mot lingonsylt, det blev OTROLIGT gott! 🤩
Det gör mig så glad! TACK 😍❤️