Pepparkaksdonuts

Fluffiga och saftiga pepparkaksdonuts med vaniljglasyr och juligt strössel.

Häromveckan bakade jag och min underbara vän Antonija Mandir ett nytt påhitt: nämligen pepparkaksdonuts! Det var helt och hållet hennes pojkvän Olivers idé med att göra donuts med smak av pepparkaka, glasyr och juligt strössel. Det blev såå himla gott! Ni bara måste testa.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
pepparkaksdonuts

Pepparkaksdonuts

Portioner: 30

Ingredienser

Pepparkaksdonuts:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
3 msk pepparkakskrydda
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl

Fritering:
1,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Glasyr:
75 g smör
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
strössel av valfri sort

Tips!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

Pepparkaksdonuts:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
3 msk pepparkakskrydda
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl

Fritering:
1,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Glasyr:
75 g smör
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
strössel av valfri sort

TIPS!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pepparkaksdonuts: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
  5. Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  6. Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna helt och hållet innan du dekorerar med glasyr och strössel.
  7. Glasyr: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner florsocker och vaniljsocker tills du får en slät och jämn smet. Lättast blir om du rör om med en spiralvisp.
  8. Ställ tillbaka glasyren på spisen på lägsta värmen bara så att den inte stelnar under tiden du doppar alla donuts. Rör om då och då.
  9. Doppa ena sidan av varje donut, en i taget och garnera med strössel direkt innan glasyren stelnar på varje donut.
  10. Servera direkt och njut! Vill du inte servera alla på en gång så kan du garnera bara de du ska servera och lägga resten i en fryspåse. Överbliven glasyr kan förvaras i en lufttät burk i kylskåpet och värmas på vid nästa användning.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Pepparkaksdonuts: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
  5. Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  6. Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna helt och hållet innan du dekorerar med glasyr och strössel.
  7. Glasyr: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner florsocker och vaniljsocker tills du får en slät och jämn smet. Lättast blir om du rör om med en spiralvisp.
  8. Ställ tillbaka glasyren på spisen på lägsta värmen bara så att den inte stelnar under tiden du doppar alla donuts. Rör om då och då.
  9. Doppa ena sidan av varje donut, en i taget och garnera med strössel direkt innan glasyren stelnar på varje donut.
  10. Servera direkt och njut! Vill du inte servera alla på en gång så kan du garnera bara de du ska servera och lägga resten i en fryspåse. Överbliven glasyr kan förvaras i en lufttät burk i kylskåpet och värmas på vid nästa användning.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Leopold
Leopold
2 years ago

Jätte goda, bra tips

Last edited 2 years ago by Leopold
Elin
Elin
2 years ago

Ska det inte vara med mjölk i glasyren?

Mathilda
Mathilda
2 years ago

Kan man använda en airfryer?

Elin
Elin
2 years ago

Ska det inte vara mjölk i glasyren?

Aleta
Aleta
2 years ago

tips på hur man får oljan att inte spruta runt? är jätterädd för att den ska göra det

Tips!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?