Pepparkaksdonuts

13 röster
pepparkaksdonuts
Fluffiga och saftiga pepparkaksdonuts med vaniljglasyr och juligt strössel.

Häromveckan bakade jag och min underbara vän Antonija Mandir ett nytt påhitt: nämligen pepparkaksdonuts! Det var helt och hållet hennes pojkvän Olivers idé med att göra donuts med smak av pepparkaka, glasyr och juligt strössel. Det blev såå himla gott! Ni bara måste testa.

pepparkaksdonuts

Receptet ger ca 30 pepparkaksdonuts.

Pepparkaksdonuts:

25 g jäst

2.5 dl rumstempererad mjölk

1 dl strösocker

1 rumstempererat ägg

3 msk pepparkakskrydda

75 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

7-8 dl vetemjöl

Fritering:

1,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Glasyr:

75 g smör

5 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

strössel av valfri sort

Gör såhär:

  1. Pepparkaksdonuts: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  3. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
  5. Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  6. Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna helt och hållet innan du dekorerar med glasyr och strössel.
  7. Glasyr: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner florsocker och vaniljsocker tills du får en slät och jämn smet. Lättast blir om du rör om med en spiralvisp.
  8. Ställ tillbaka glasyren på spisen på lägsta värmen bara så att den inte stelnar under tiden du doppar alla donuts. Rör om då och då.
  9. Doppa ena sidan av varje donut, en i taget och garnera med strössel direkt innan glasyren stelnar på varje donut.
  10. Servera direkt och njut! Vill du inte servera alla på en gång så kan du garnera bara de du ska servera och lägga resten i en fryspåse. Överbliven glasyr kan förvaras i en lufttät burk i kylskåpet och värmas på vid nästa användnign.

TIPS!

  • Gör glutenfria donuts genom att ha i 1 msk fiberhusk efter att du haft i mjölken. Låt stå en stund innan du har i resten av ingredienserna enligt receptets instruktioner. Istället för vetemjöl har du i ca 350-400 g glutenfri mjölmix.
  • Gör veganska donuts genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken mot växtbaserad mjölk och skippa ägget.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Leopold
Leopold
5 månader sedan

Jätte goda, bra tips

Last edited 5 månader sedan by Leopold
Elin
Elin
5 månader sedan

Ska det inte vara med mjölk i glasyren?

Mathilda
Mathilda
4 månader sedan

Kan man använda en airfryer?

Elin
Elin
4 månader sedan

Ska det inte vara mjölk i glasyren?

Aleta
Aleta
4 månader sedan

tips på hur man får oljan att inte spruta runt? är jätterädd för att den ska göra det

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x