Så här gör du:
- Pepparkaksdonuts: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
- Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare och sedan ytterligare en mindre cirkel i mitten med hjälp av t. ex öppningen på en tyll. Att trycka igenom pekfingret och snurra degen runt fingret går också bra men ger något ojämnare donuts till utseendet.
- Täck donutsen med bakduk (gärna placerade på plåtar med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
- Värm oljan till 175° och fritera dina donuts ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna helt och hållet innan du dekorerar med glasyr och strössel.
- Glasyr: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner florsocker och vaniljsocker tills du får en slät och jämn smet. Lättast blir om du rör om med en spiralvisp.
- Ställ tillbaka glasyren på spisen på lägsta värmen bara så att den inte stelnar under tiden du doppar alla donuts. Rör om då och då.
- Doppa ena sidan av varje donut, en i taget och garnera med strössel direkt innan glasyren stelnar på varje donut.
- Servera direkt och njut! Vill du inte servera alla på en gång så kan du garnera bara de du ska servera och lägga resten i en fryspåse. Överbliven glasyr kan förvaras i en lufttät burk i kylskåpet och värmas på vid nästa användning.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Jätte goda, bra tips
Tack snälla du! ☺️
Ska det inte vara med mjölk i glasyren?
Hejhej, nej 😊
Kan man använda en airfryer?
Det ska funka men har aldrig provat själv. Berätta gärna hur det gick om du provar ❤️
Ska det inte vara mjölk i glasyren?
Denna glasyr gjorde jag mer åt det kristyrliknande hållet pga pepparkakssmak 🥰
tips på hur man får oljan att inte spruta runt? är jätterädd för att den ska göra det