Pekannötkolapaj

Även om jag älskar att ta fram nya smakkombinationer eller twista till gamla godingar så är jag riktigt svag för klassiker. Pekannötkolapaj är ett sådant bakverk. Spröd mördegsbotten fylld med kola och massor med pekannöter. Det är så himla gott! Speciellt om man serverar den med en kula vaniljglass.

Receptet bakas i en rektangulär pajform med avtagbara kanter med måtten 22×32 cm men det går lika bra att baka den i en rundform med diameter på 23-24 cm.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Pekannötkolapaj

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
125 g kallt smör
1 dl florsocker
2,5 dl vetemjöl
1 äggula

Ingredienser (pekannötkola):
125 g smör
3 dl ljus sirap
1,5 dl brunt farinsocker strö
2 msk vetemjöl
1 krm salt
2 ägg
140 g pekannötter

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
125 g kallt smör
1 dl florsocker
2,5 dl vetemjöl
1 äggula

Ingredienser (pekannötkola):
125 g smör
3 dl ljus sirap
1,5 dl brunt farinsocker strö
2 msk vetemjöl
1 krm salt
2 ägg
140 g pekannötter

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Lägg alla ingredienserna till pajskalet i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop bara precis tills att det blir en deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen och låt den stå i kylskåpet i minst 30 minuter.
  4. Nagga botten på pajskalet och förgrädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Pekannötkola: Mät upp smör, sirap, farinsocker, vetemjöl och salt i en kastrull.
  6. Värm upp under omrörning och låt sjuda i 3-4 minuter innan du tar bort kastrullen från plattan.
  7. Låt innehållet i kastrullen svalna lite innan du vispar upp äggen lite lätt med en gaffel och rör ner dem i kolan.
  8. Tillsätt till sist pekannötterna och rör om tills de fördelat sig jämnt i kolan.
  9. Häll upp pekannötkolan i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  10. Låt pajen svalna helt innan du serverar din paj med vaniljglass.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Lägg alla ingredienserna till pajskalet i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop bara precis tills att det blir en deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen och låt den stå i kylskåpet i minst 30 minuter.
  4. Nagga botten på pajskalet och förgrädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Pekannötkola: Mät upp smör, sirap, farinsocker, vetemjöl och salt i en kastrull.
  6. Värm upp under omrörning och låt sjuda i 3-4 minuter innan du tar bort kastrullen från plattan.
  7. Låt innehållet i kastrullen svalna lite innan du vispar upp äggen lite lätt med en gaffel och rör ner dem i kolan.
  8. Tillsätt till sist pekannötterna och rör om tills de fördelat sig jämnt i kolan.
  9. Häll upp pekannötkolan i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  10. Låt pajen svalna helt innan du serverar din paj med vaniljglass.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.6 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Saga
Saga
3 years ago

För min del var 20 minuter alldeles för kort, behövde nästan dubbelt? Den var fortfarande helt rinnig efter 20 min… Ska det verkligen vara så kort?

Annelie
Annelie
3 months ago

Denna har blivit jättegod vid alla försök! Bjöd även familjen i Texas på detta och det blev en succé! Har behövt ha den några minuter till i ugnen.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?