Peanut butter and chocolate cheesecake – Cheesecake med oreos, jordnötssmör & choklad

72 röster
cheesecake med oreos, jordnötssmör & choklad
Peanut butter and chocolate cheesecake: spröd botten gjord på oreos, cheesecake smaksatt med jordnötssmör och en len mjölkchokladganache på toppen – det är alla härligheter som denna cheesecake består av!
Foto: Ulrika Pousette

Jag har bakat livets cheesecake! Som inte behöver någon ugn för att bakas, vilket är PERFEKT i denna hetta! Spröd botten gjord på oreos, krämig jordnötssmör-cheesecake, mjölkchoklad och salta jordnötter. Match made in heaven! Baka på egen risk för denna cheesecake är beroendeframkallande god!

peanut butter and chocolate cheesecake

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar peanut butter and chocolate cheesecake.

Botten:

28 stycken oreokex (ca 1,5 paket)

50 g smör

Fyllning:

600 g färskost

3 dl vispgrädde

2 dl jordnötssmör (den osockrade varianten, jag använde crunchy-jordnöttssmör för lite tuggmotstånd)

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Ganache & garnering:

200 g mjölkchoklad

0,5 dl vispgrädde

salta & rostade jordnötter

peanut butter and chocolate cheesecake
Steg för steg – bilder på hur man gör min cheesecake med oreos, jordnötssmör & choklad

Gör såhär:

  1. Botten: Fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Mixa kexen till ett fint smul, gärna i matberedare med stavmixer och för hand funkar också bra.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll det smälta smöret över kexsmulorna och blanda ihop tills det blir en formbar kexmassa. Tryck ut kexmassan i botten på springformen och packa det så tätt du bara kan med hjälp av baksidan av en sked. Ställ in formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Fyllning: Vispa färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter. Tillsätt jordnötssmör och vispa lite till. Sikta ner florsockret och vaniljsockret. Vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock cheesecakesmet med hjälp av en slickepott. Bre ut fyllningen över botten i springformen i ett så jämnt lager som möjligt.
  5. Plasta in springformen och ställ tillbaka den i kylskåpet. Låt cheesecaken stå i kylskåpet för att stelna och sätta sig i minst 4h innan du toppar med ganachen.
  6. Ganache: Ganachen gör du enkelt genom att finhacka mjölkchokladen och lägga den i en värmetålig skål.
  7. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
  8. Låt ganachen svalna helt och hållet innan du toppar din cheesecake med den. Garnera med grovhackade salta och rostade jordnötter.
  9. Servera cheesecaken direkt eller förvara den i kylskåpet!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
1 år sedan

Den måste bara testas 😋 ser kanonsmarrig ut!

Johanna
Johanna
11 månader sedan

Har precis gjort denna men min ganache blev liksom glansig å väldigt tjock i konsistensen.. vad kan ha gått fel då? 😅

Mirella
Mirella
9 månader sedan

Hej!
Går det bra att frysa hela cheesecaken och sedan tina i kylskåpet under natten?
Eller bör man lägga på sista lagret av choklad och nötter när den är tinad?

Frida
Frida
7 månader sedan

Hej! Värmde grädden till ganachen men troligtvis för lite för chokladen smälte inte helt. Satte då skålen över ett vattenbad så den smälte och blev slät. Nu när den svalnat är den grynig men smakar gott. Vad beror detta på, att den blev för varm?
Gjorde med glutenfria oreo’s, och den blev så god!

Jonna
Jonna
7 månader sedan

Går det att göra denna glutenfri? 😁

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x