Passionsfruktspaj med maräng

En krämig och härligt sötsyrlig passionsfruktspaj med varmvispad maräng.

Ok, lyssna på det här: frasigt pajskal, krämig och sötsyrlig passionsfruktsfyllning och avbränd varmvispad maräng. En riktigt fräsch, lyxig och god passionsfruktspaj som smakar underbart. Detta var faktiskt ett av önskemålen som kom upp när jag igår frågade på min instagram @camillahamid, vad ni skulle vilja att jag bakar. Som vanligt är era önskemål de som leder till de absolut bästa recepten.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
passionsfrukt paj

Passionsfruktspaj med maräng

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pajskal:
125 g smör
1 dl florsocker
1 krm salt
3,5 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
Saft & skal från 3 citroner
Fruktkött från 4 passionsfrukter
3 dl strösocker
4 ägg
3 äggulor
150 g smör

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
citronmeliss att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Pajskal:
125 g smör
1 dl florsocker
1 krm salt
3,5 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
Saft & skal från 3 citroner
Fruktkött från 4 passionsfrukter
3 dl strösocker
4 ägg
3 äggulor
150 g smör

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
citronmeliss att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar passionsfruktspaj med maräng.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Pajskal: Ha ner alla ingredienser till pajskalet i en bunke. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Överarbetar du degen så tappar du frasigheten.
  3. Mjöla ditt bord generöst och lägg din deg på bordet. Pudra degen med mer mjöl och kavla ut degen ca 4 mm tjockt till en platta som är lika hög och bred som din pajform. Fodra din pajform med degen. Tryck till och jämna ut så att hela insidan av pajformen är täckt med pajdeg. Låt pajformen stå i kylskåpet i minst 30 min innan du gräddar den.
  4. Nagga botten på pajskalet med en gaffel. Vik över en remsa av aluminiumfolie över pajen- och pajformens kant. Tryck till så att aluminiumfoliet greppar tag i pajens kanter. Detta görs för att inte pajskalets kanter ska sjunka under gräddning.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills det fått en fin, gyllenbrun färg. Ta bort remsorna av aluminiumfolie efter halva tiden i ugnen. Låt pajskalet svalna under tiden som du gör passionsfruktsfyllningen.
  6. Fyllning: Ha ner alla ingredienser till fyllningen förutom smöret i en värmetålig bunke av metall. Metall leder värme bättre än t. ex glas och gör att det går snabbare att göra fyllningen.
  7. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig fyllning och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 10 minuter, tills fyllningen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås. Viktigt att du inte tar bort bunken från värmen förrän krämen verkligen tjocknat och du ser spåren av vispen i den. Annars kommer inte fyllningen stelna när du ställer pajen i kylskåpet.
  8. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma fyllningen tills den smält helt.
  9. Har du inte en värmetålig bunke av metall kan du göra fyllningen direkt i en kastrull men då arbeta med väldigt låg värme för att inte fyllningen ska brännas vid.
  10. Häll upp fyllningen i pajskalet och ställ pajen med fyllning i kylskåpet för att svalna och stelna ordentligt i minst 3h men helst över natten.
  11. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål med hjälp av en elvisp. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad för hand med hjälp av ballongvisp eller liknande tills du får en blank marängsmet utan sockerkristaller.
  12. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet med hjälp av en elvisp tills den svalnat helt.
  13. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar passionsfruktspaj med maräng.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Pajskal: Ha ner alla ingredienser till pajskalet i en bunke. Arbeta ihop för hand bara precis tills det går ihop till en deg. Överarbetar du degen så tappar du frasigheten.
  3. Mjöla ditt bord generöst och lägg din deg på bordet. Pudra degen med mer mjöl och kavla ut degen ca 4 mm tjockt till en platta som är lika hög och bred som din pajform. Fodra din pajform med degen. Tryck till och jämna ut så att hela insidan av pajformen är täckt med pajdeg. Låt pajformen stå i kylskåpet i minst 30 min innan du gräddar den.
  4. Nagga botten på pajskalet med en gaffel. Vik över en remsa av aluminiumfolie över pajen- och pajformens kant. Tryck till så att aluminiumfoliet greppar tag i pajens kanter. Detta görs för att inte pajskalets kanter ska sjunka under gräddning.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills det fått en fin, gyllenbrun färg. Ta bort remsorna av aluminiumfolie efter halva tiden i ugnen. Låt pajskalet svalna under tiden som du gör passionsfruktsfyllningen.
  6. Fyllning: Ha ner alla ingredienser till fyllningen förutom smöret i en värmetålig bunke av metall. Metall leder värme bättre än t. ex glas och gör att det går snabbare att göra fyllningen.
  7. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig fyllning och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 10 minuter, tills fyllningen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås. Viktigt att du inte tar bort bunken från värmen förrän krämen verkligen tjocknat och du ser spåren av vispen i den. Annars kommer inte fyllningen stelna när du ställer pajen i kylskåpet.
  8. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma fyllningen tills den smält helt.
  9. Har du inte en värmetålig bunke av metall kan du göra fyllningen direkt i en kastrull men då arbeta med väldigt låg värme för att inte fyllningen ska brännas vid.
  10. Häll upp fyllningen i pajskalet och ställ pajen med fyllning i kylskåpet för att svalna och stelna ordentligt i minst 3h men helst över natten.
  11. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål med hjälp av en elvisp. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad för hand med hjälp av ballongvisp eller liknande tills du får en blank marängsmet utan sockerkristaller.
  12. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet med hjälp av en elvisp tills den svalnat helt.
  13. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
23 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna
Johanna
3 years ago

Wow! Men när man väl haft på marängen, håller den sig i kylen då? Eller måste man ha på maräng precis innan servering?

Martina
Martina
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hur länge håller den sig i kyl?

Elin
Elin
3 years ago

Kan man använda sig av fryst passionsfrukt?

Caroline
Caroline
3 years ago

Ser jättegod ut! Kan man använda fryst passionsfrukt? Hur många gram behöver man isåfall?

Malin
Malin
3 years ago

Hej! Har du något glutenfritt alternativ på pajdegen? Den ser ju grymt god ut👌🏻😀!

Elisabeth
Elisabeth
3 years ago

Skulle man kunna göra pajskalet glutenfritt? Vilket mjöl kan användas i så fall?

Amanda
Amanda
3 years ago

Hej! 🙂 Kan man använda något annat istället för alla ägg?

Emma
Emma
3 years ago

Ser så god ut! Om man inte har en brännare, kan man bränna av den i ugnen?

Emma
Emma
3 years ago

Vart har du köpt din pajform och vad heter den?🙃

Fridah
Fridah
3 years ago

Alltså hur fin! Och fyllningen var ju magiskt god 😍 Tror du pajen kan frysas utan maräng?

Johanna
Johanna
3 years ago

Hej! Önskar så att det stod hur mycket citron man ska ha i gram istället för i antal. Storleken varierar ju så mycket. Min smakade bara citron 🥺

Camilla Lundin
Camilla Lundin
2 years ago

Hejsan!
Bakat så mycket gott bland dina recept.
Det står oftast att man ska använda en pajform med löstagbar botten på 23 cm i dina pajrecept. Jag hittar bara 20 cm och 24 cm när jag söt på nätet.

Helena
Helena
1 year ago

Hej, fyllningen vill inte stelna, kan jag rädda det på något sätt, den här stått i kylen 4 h nu.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?