Päronkaka med mandelmassa

4 röster
päronkaka
En riktigt saftig och drömgod päronkaka med knaprigt täcke av mandelmassa som bara smälter i munnen.

Saftig mjuk kaka, massor av päron, kardemumma och knaprig mandelmassa. En ljuvlig päronkaka som har ALLT! Vill du baka något riktigt gott med dina päron så borde du testa att baka denna päronkaka. En lättbakad kaka som det är svårt att bara ta en bit av. Jag serverar den tillsammans med råkräm men vaniljvisp eller vaniljsås funkar också bra och blir gott till den här päronkakan.

päronkaka

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en saftig päronkaka på 10-12 bitar.

Ingredienser:

150 g mjukt, rumstempererat smör

1,5 dl strösocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

3 små, mogna päron

150 g mandelmassa

2 tsk stött kardemumma + 1 msk strösocker att garnera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och strösocker i en bunke krämigt med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten med en slickepott tills du får en tjock och jämn smet.
  4. Bre ut smeten i ett jämnt lager i springformen.
  5. Skala, kärna ur och skiva päronen. Tryck ner päronskivorna i smeten.
  6. Riv mandelmassan över kakan, garnera med strösocker och stött kardemumma.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck kakakan med aluminiumfolie efter 15 minuter så att inte ytan av mandelmassa bränns vid resten av gräddningstiden.

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x