Palak paneer

Har ni en maträtt som inte bara är väldigt god utan också bär på ett fint minne? Jag har många sånna maträtter. Det är fint tycker jag. Man skulle kunna tro att minnet till Palak Paneer skulle ha något med rättens ursprungsland, Indien att göra men så är faktiskt inte fallet.

Ulrika, som fotar min bok har en studio bredvid en indisk restaurang som har en riktigt god palak paneer som vi ätit flitigt under plåtningarna av både första och andra boken. Det är lite kul, att trots att jag skriver bakböcker så är det maträtten Palak paneer som jag associerar till jobbet med böckerna.

Palak paneer är en riktigt god och mustig lakto ovo-vegetarisk gryta med ursprung i Indien. Namnet betyder ”spenat med paneer” och paneer är namnet på den ostsort som används till den här gryten. Den påminner väldigt mycket om halloumi men är inte lika seg och inte alls salt. Originalreceptet innehåller ännu mer spenat och inte lika mycket tomatpuré, så det här är egentligen min take på palak paneer med inspiration från restaurangen jag äter den på (minns tyvärr inte namnet, uppdaterar inlägget när jag kommer på).

Receptet ger 4-6 portioner. Perfekt matlådemat!

Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

2 paket paneer ost à 225 g

1 bit färsk ingefära (ca 4-5 cm)

1 paprika (grön eller röd)

1 medelstor tomat

1 msk tomatpuré 

1 tsk salt 

2 krm malen svartpeppar

1 msk garam masala-krydda

2 tsk paprikapulver

1 tsk malen gurkmeja

1 burk kokosmjölk à 400 ml

2 paket färsk spenat à 60 g

Att servera till:

jasminris

naan-bröd

Gör såhär:

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Skala och skiva löken i tunna skivor, skala och riv vitlöksklyftorna fint.
  3. Häll upp oljan i en djup och rymlig stekpanna. Hetta upp och sänk sedan till medelvärme. Ha i lök och vitlök. Stek under omrörning tills löken blivit mjuk och genomskinlig.
  4. Skär paneerosten i stavar. Tärna paprika och tomat. Ha i detta i stekpannan och stek på under omrörning på hög värme tills paneer-osten fått lite yta tillsammans med tomatpuré, salt, svartpeppar, garam masala, paprikapulver, och gurkmeja.
  5. Sänk till medelvärme och häll på kokosmjölken och rör om. Låt grytan puttra på låg värme med locket på i ca 10 minuter innan du har i spenaten och rör om tills den mjuknat och skrumpnat ihop.
  6. Servera direkt tillsammans med jasminris och naan-bröd.

Recept på naan-bröd kommer inom kort.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x