Hemgjord hasselnötskräm med choklad

Hemgjord hasselnötskräm på bara 4 ingredienser. Galet god och krämig med en rik smak av hasselnötter och choklad.

Att göra sin egen hasselnötskräm är inte bara galet gott det är dessutom väldigt enkelt. Du behöver bara fyra ingredienser och lite tålamod.

Det som jag älskar med att göra egen hasselnötskräm är att det blir något alldeles speciellt när man har en rik smak av nötter och choklad och en underbar krämighet. Detta är lika gott att äta med sked som att ha på rostmackan, i tårtan eller på kladdkakan.

Vill du att hasselnötskrämen håller sig lika krämig som i videon så förvarar du den bäst i rumstemperatur och då håller den i ca 1 månad. Längre om du förvarar den i kylskåpet men då behöver du värma upp den i micro eller över vattenbad för att få tillbaka krämigheten.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
nutella

Hemgjord hasselnötskräm med choklad

Portioner: 6

Ingredienser

400g hasselnötter
400g choklad av valfri sort (i videon använde jag mjölkchoklad men det funkar lika bra att använda mörk choklad eller vit choklad)
0,5 dl honung
0,5 tsk flingsalt

Tips!

  • Gör vegansk hasselnötskräm genom att byta ut honung mot agavesirap och använda vegansk choklad.

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

400g hasselnötter
400g choklad av valfri sort (i videon använde jag mjölkchoklad men det funkar lika bra att använda mörk choklad eller vit choklad)
0,5 dl honung
0,5 tsk flingsalt

TIPS!

  • Gör vegansk hasselnötskräm genom att byta ut honung mot agavesirap och använda vegansk choklad.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger ca 6 dl hemgjord hasselnötskräm.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Sprid ut hasselnötterna på plåten och rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills skalen börjat lossna från nötterna och nötterna börjat få fin färg.
  3. Under tiden kan du smälta chokladen över ett vattenbad. Grovhacka chokladen om du inte använder knappar och lägg i en värmetålig skål som du ställer över en kastrull med sjudande vatten på spisen. Låt svalna när det har smält helt och hållet.
  4. När hasselnötterna är färdigrostade flyttar du över nötterna på en ren kökshandduk. Gnugga nötterna i kökshandduken tills allt skal faller av nötterna.
  5. Mixa de skalade nötterna i en matberedare eller en ordentlig mixer i 5-10 minuter eller tills du får en rinnig konsistens. Du behöver skrapa ner nötterna från sidorna av matberedarens behållare ibland så att alla nötter verkligen mixas ordentligt.
  6. Tillsätt smält choklad, honung och flingsalt. Blanda ihop till en jämn smet.
  7. Häll upp hasselnötskrämen i en burk med tätt slutande lock och låt stelna i kylskåpet (minst 1h) eller i rumstemperatur över natten. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger ca 6 dl hemgjord hasselnötskräm.

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Sprid ut hasselnötterna på plåten och rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills skalen börjat lossna från nötterna och nötterna börjat få fin färg.
  3. Under tiden kan du smälta chokladen över ett vattenbad. Grovhacka chokladen om du inte använder knappar och lägg i en värmetålig skål som du ställer över en kastrull med sjudande vatten på spisen. Låt svalna när det har smält helt och hållet.
  4. När hasselnötterna är färdigrostade flyttar du över nötterna på en ren kökshandduk. Gnugga nötterna i kökshandduken tills allt skal faller av nötterna.
  5. Mixa de skalade nötterna i en matberedare eller en ordentlig mixer i 5-10 minuter eller tills du får en rinnig konsistens. Du behöver skrapa ner nötterna från sidorna av matberedarens behållare ibland så att alla nötter verkligen mixas ordentligt.
  6. Tillsätt smält choklad, honung och flingsalt. Blanda ihop till en jämn smet.
  7. Häll upp hasselnötskrämen i en burk med tätt slutande lock och låt stelna i kylskåpet (minst 1h) eller i rumstemperatur över natten. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
22 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Esme M
Esme M
3 years ago

Mums! 😋

narjes
3 years ago

Är det gott??

Emma
Emma
Svara till  narjes
3 years ago

Hahha asså vad tror du? “Här har ni en härligt äcklig Nutella!” Klart den e god oh my god

Narjes
Narjes
Svara till  Emma
3 years ago

Jag frågade inte dig!!

Anna
Anna
3 years ago

Smakar den mycket av honungen? Gillar inte smaken av honung därav frågan

Agnes Ericsson
Agnes Ericsson
3 years ago

Kan man göra detta recept utan nötter? Eller har du något annat recept på nötfri nutella

Linn nyström
Linn nyström
3 years ago

Kan man ha något annat istället för hasselnötterna? Är nötallergiker ☹️

Evelina
Evelina
3 years ago

Flytande eller fast honung???😝😍

Ronja
Ronja
3 years ago

Kan man använda stevia eller någon annan sockerersättning än honung istället?

Fss
Fss
3 years ago

Måste man använda flingsalt eller funkar finkornigt salt lika bra?

Sarah
Sarah
3 years ago

Hej Camilla! Tack för ännu ett jättehärligt och supergott recept. Följde receptet och det blev hur gott som helst, men konsistensen blev typ lite grynig och inte så fin och slät som din. Har du något tips på vad man kan göra nästa gång? 🙂 tack!

Lovan
Lovan
3 years ago

Detta ska testas! Går det att ha skalet med?

Alexandra
Alexandra
3 years ago

Magiskt god! Jag gjorde en halv sats som räckte till många helgfrukostar. Jag rostade nötterna i 10-15 min istället. Det räckte – annars skulle de brännas.
Tack för ett gott recept!

Ingela
Ingela
3 years ago

lägg de rostade nötterna i ett durkslag och skaka över slasken

Tips!

  • Gör vegansk hasselnötskräm genom att byta ut honung mot agavesirap och använda vegansk choklad.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?