No bake vit choklad cheesecake med hallonkompott

halloncheesecake1.jpg

Nu när hösten är här får man passa på att njuta av sommarens hallon i nya format. Jag älskar att göra hallonkompott av frysta hallon till mina bakverk. Idag fick dessa no bake vit choklad cheesecakes prydas av den sötsyrliga kompotten. Spröd digestivebotten, krämig cheesecake med vit choklad och citronzest. Hallonkompotten blir verkligen pricken över i:t!

Tänk att de här bakelseliknande små cheesecakes bakas helt utan ugn. Så smidigt, enkelt, snabbt och gott! Den här gången monterade jag mina cheesecakes i cylinderformade silikonformar men det går minst lika bra att baka det här receptet i en vanlig rund springform med diameter på 23-24 cm eller i en muffinsplåt med muffinsformar. Oavsett form så är den här cheesecaken beroendeframkallande god!

nobakehalloncheesecake.jpg

Ingredienser (no bake vit choklad cheesecake):

15 digestivekex

100 g smör

300 g vit choklad

2 dl vispgrädde

600 g färskost

1 dl strösocker

citronzest och saft från 1 citron

färska jordgubbar till servering

Gör såhär:
  1. Mixa kexen till ett fint smul.
  2. Smält smöret och blanda ihop med kexen till en formbar massa.
  3. Tryck ut kexsmulet i botten på din cheesecakeform och ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Smält den vita chokladen i microvågsug eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  5. Vispa grädden. Den ska vara välvispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör eller skär sig.
  6. I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
  7. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott och till sist vänder du även ner citronzest.
  8. Bre ut smeten i formen över digestivebotten och ställ sedan formen i frysen i minst 4h innan servering. Därefter kan du förvara den i kylskåpet.
  9. Under tiden kan du göra hallonkompotten.

 

Ingredienser (hallonkompott):

250 g frysta hallon

0,75 dl strösocker

saft från 1 citron

2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)

0,5 dl vatten

citronmeliss till garnering

 

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  3. Toppa varje portion cheesecake med hallonkompott. Garnera med citronmeliss.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Liselotte
Liselotte
2 år sedan

Skulle man kunna ha jordgubbar på istället ?

Sofia
Sofia
2 år sedan

Hur många portioner är detta recept beräknat på? 🙂

Peter
Peter
1 år sedan

Måste den frysas?

Diana
Diana
1 år sedan

Rör man man ner citronjuicen samtidigt som zesten i smeten?

Sofia
Sofia
1 år sedan

Kan man utesluta citronen i själva cheescaken för mer smak av vit choklad?

Hanna
Hanna
1 år sedan

Hej! Om jag tillagar denna ikväll, kommer den vara god att äta på söndag då tror du?

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x