Nu när hösten är här får man passa på att njuta av sommarens hallon i nya format. Jag älskar att göra hallonkompott av frysta hallon till mina bakverk. Idag fick dessa no bake vit choklad cheesecakes prydas av den sötsyrliga kompotten. Spröd digestivebotten, krämig cheesecake med vit choklad och citronzest. Hallonkompotten blir verkligen pricken över i:t!
Tänk att de här bakelseliknande små cheesecakes bakas helt utan ugn. Så smidigt, enkelt, snabbt och gott! Den här gången monterade jag mina cheesecakes i cylinderformade silikonformar men det går minst lika bra att baka det här receptet i en vanlig rund springform med diameter på 23-24 cm eller i en muffinsplåt med muffinsformar. Oavsett form så är den här cheesecaken beroendeframkallande god!
Ingredienser (no bake vit choklad cheesecake):
15 digestivekex
100 g smör
300 g vit choklad
2 dl vispgrädde
600 g färskost
1 dl strösocker
citronzest och saft från 1 citron
färska jordgubbar till servering
- Mixa kexen till ett fint smul.
- Smält smöret och blanda ihop med kexen till en formbar massa.
- Tryck ut kexsmulet i botten på din cheesecakeform och ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Smält den vita chokladen i microvågsug eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
- Vispa grädden. Den ska vara välvispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör eller skär sig.
- I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
- Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott och till sist vänder du även ner citronzest.
- Bre ut smeten i formen över digestivebotten och ställ sedan formen i frysen i minst 4h innan servering. Därefter kan du förvara den i kylskåpet.
- Under tiden kan du göra hallonkompotten.
Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
0,75 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)
0,5 dl vatten
citronmeliss till garnering
Gör såhär:
- Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
- Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
- Toppa varje portion cheesecake med hallonkompott. Garnera med citronmeliss.
Skulle man kunna ha jordgubbar på istället ?
Funkar utmärkt 🙂
Hur många portioner är detta recept beräknat på? 🙂
Måste den frysas?
Nej men det gör det lättare att ta ut den snyggt ur formen 🙂
Rör man man ner citronjuicen samtidigt som zesten i smeten?
Hejhej! Förlåt för sent svar, precis! ❤️
Kan man utesluta citronen i själva cheescaken för mer smak av vit choklad?
Absolut 🙂
Hej! Om jag tillagar denna ikväll, kommer den vara god att äta på söndag då tror du?
Hej, absolut! Låt den med fördel sitta kvar i frysen till dess 😊