No bake citroncheesecake

Trots att jag skrivit en hel bok proppfylld med no bake recept så har jag många, många fler på lager. Hade jag fått bestämma så hade boken varit fylld med tusentals recept haha men det funkar inte riktigt så när man gör en bakbok. Tur att jag har en blogg där jag kan publicera resten. Typ som den här klassikern, som faktiskt är det första no bake receptet jag kom i konakt med som tio-åring. Nämligen lemon cheesecake! Receptet jag bakar idag är ju såklart inte exakt detsamma som för många år sen, det här är något förfinat, något enklare och behöver inte spendera en enda minut i frysen. Hur bra?

Den här cheesecaken är en av mina absoluta favoriter. Citron gör sig så himla bra i cheesecake och tillsammans med en spröd digestivebotten, oerhört lätt och luftig fyllning och en syrlig citronspegel så blir det hela en match made in heaven. Ni bara måste prova!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar.

Ingredienser (botten):

15 digestivekex

100 g smör

Ingredienser (fyllning):

600 g färskost

1,5 dl vispgrädde

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

fint rivet skal från 2 citroner

Ingredienser (citronspegel):

saft från 3 citroner

fint rivet skal från 1 citron

0,5 dl vatten

1 dl strösocker

3 äggulor

0,5 tsk agar agar pulver eller 2 gelatinblad

25 g smör

2 dl vispad grädde och citronskal från 1 citron att dekorera med

Gör såhär:

  1. Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  9. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citrontoppingen.
  10. Lägg alla ingredienser till citronspegeln i en kastrull. Använder du gelatinblad så lägger du dem i blöt och tillsätter dem först efter att blandningen kokat upp.
  11. Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
  12. Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
  13. Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar.
Prenumerera
Notis om
guest
33 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Christina Vallin
Christina Vallin
1 år sedan

Mmm 😋 ser väldigt gott ut, måste prova

Liselotte
Liselotte
11 månader sedan

Hej! Häller man citronspegelsmeten över färskost grädden när spegelsmeten fortfarande är varm? Direkt på från kastrullen? Smälter inte färskost grädden då…?

Liselotte
Liselotte
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Tack Camilla! Var orolig att den skulle ”skinna sig” om jag lät den svalna. Du är fantastisk på att svara snabbt 👌🙏/ Liselotte

Anna
Anna
9 månader sedan

Har varit lite skeptisk till no bake cheesecake innan men WOW vad god den här var!! Gjorde den till julafton och resten av familjen älskade också den 😀

Marina Jacobsson
Marina Jacobsson
9 månader sedan

Hej! Ser jättegod ut😍😋 ja ALLT du gör ser fantastiskt ut🤩
Funkar det att göra den dagen innan servering🤔
Mvh Marina

Elisabeth Lindh
Elisabeth Lindh
7 månader sedan

Kan man frysa in den?

Pia
Pia
7 månader sedan

Såååååå himla god! Och lätt att göra.

Maria
Maria
6 månader sedan

Hej! Jag ska göra denna idag till en liten babyshower i morgon 😊 Jag fick bara tag på gelatinblad till citrontoppingen. Kan den koka med gelatinbladen i eller hur gör jag? 🤔 Tacksam för svar 🤗 Hälsningar Maria

Karin
Karin
6 månader sedan

Kan man frysa denna?

Kajsa
Kajsa
6 månader sedan

Hej! Kan man frysa denna kakan?

Lovisa
Lovisa
6 månader sedan

Hej!
Tack för alla fina recept!
Går det att frysa kakan med citronspegeln på?

Camilla
Camilla
6 månader sedan

Men Alltså 🥰 jag fattar ”Match made in heaven” Jag Älskar citron. Bara måste testa denna!!! Laktos o glutenfri dock, men det reder sig 😍😍😍

Josefine
Josefine
5 månader sedan

Supergott! Bästa cheesecake receptet 😍 funkar den att frysa ner och ta upp någon bit då och då?

Jeanette
Jeanette
5 månader sedan

Trist att det inte står i recept att låta den otroligt varma spegeln svalna

Sajek
Sajek
4 månader sedan

Kan man byta agar agar till gelésocker?

Bodil Sjöholm
Bodil Sjöholm
4 månader sedan

Kan man frysa in den?

Anette Ahlen
Anette Ahlen
1 månad sedan

Mums, ska bakas i veckan. Men så sugen på att ersätta citronspegeln mot passionsfruktsspegel – hur många passionsfrukter kan man behöva…?

Anette Ahlen
Anette Ahlen
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

<3

Ellen
Ellen
28 dagar sedan

Om man vill tramspotera den i bil ca 1 h vad är bästa tipset ska man frysa den ??

33
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x