No bake citroncheesecake

Trots att jag skrivit en hel bok proppfylld med no bake recept så har jag många, många fler på lager. Hade jag fått bestämma så hade boken varit fylld med tusentals recept haha men det funkar inte riktigt så när man gör en bakbok. Tur att jag har en blogg där jag kan publicera resten. Typ som den här klassikern, som faktiskt är det första no bake receptet jag kom i konakt med som tio-åring. Nämligen lemon cheesecake! Receptet jag bakar idag är ju såklart inte exakt detsamma som för många år sen, det här är något förfinat, något enklare och behöver inte spendera en enda minut i frysen. Hur bra?

Den här cheesecaken är en av mina absoluta favoriter. Citron gör sig så himla bra i cheesecake och tillsammans med en spröd digestivebotten, oerhört lätt och luftig fyllning och en syrlig citronspegel så blir det hela en match made in heaven. Ni bara måste prova!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

No bake citroncheesecake

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (botten):
15 digestivekex
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
fint rivet skal från 2 citroner
Ingredienser (citronspegel):
saft från 3 citroner
fint rivet skal från 1 citron
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
3 äggulor
0,5 tsk agar agar pulver eller 2 gelatinblad
25 g smör
2 dl vispad grädde och citronskal från 1 citron att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
15 digestivekex
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
fint rivet skal från 2 citroner
Ingredienser (citronspegel):
saft från 3 citroner
fint rivet skal från 1 citron
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
3 äggulor
0,5 tsk agar agar pulver eller 2 gelatinblad
25 g smör
2 dl vispad grädde och citronskal från 1 citron att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm.

  1. Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  9. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citrontoppingen.
  10. Lägg alla ingredienser till citronspegeln, förutom smöret, i en kastrull. Använder du gelatinblad så lägger du dem i blöt och tillsätter dem först efter att blandningen kokat upp.
  11. Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
  12. Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
  13. Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm.

  1. Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  9. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citrontoppingen.
  10. Lägg alla ingredienser till citronspegeln, förutom smöret, i en kastrull. Använder du gelatinblad så lägger du dem i blöt och tillsätter dem först efter att blandningen kokat upp.
  11. Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
  12. Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
  13. Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
97 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Christina Vallin
Christina Vallin
3 years ago

Mmm 😋 ser väldigt gott ut, måste prova

Anna
Anna
3 years ago

Hej! Kan man frysa in cheesecaken trots att citronspegeln är på?

Amanda
Amanda
3 years ago

Hur mycket måste spegeln svalna innan man kan hälla på den?😊

Liselotte
Liselotte
3 years ago

Hej! Häller man citronspegelsmeten över färskost grädden när spegelsmeten fortfarande är varm? Direkt på från kastrullen? Smälter inte färskost grädden då…?

Liselotte
Liselotte
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack Camilla! Var orolig att den skulle “skinna sig” om jag lät den svalna. Du är fantastisk på att svara snabbt 👌🙏/ Liselotte

Dalia
Dalia
3 years ago

Godaste cheesecaken ever! Har gjort den tiotals gånger, jag har mindre socker i o saft från endast en citron, såå gott!

Anna
Anna
3 years ago

Har varit lite skeptisk till no bake cheesecake innan men WOW vad god den här var!! Gjorde den till julafton och resten av familjen älskade också den 😀

Marina Jacobsson
Marina Jacobsson
3 years ago

Hej! Ser jättegod ut😍😋 ja ALLT du gör ser fantastiskt ut🤩
Funkar det att göra den dagen innan servering🤔
Mvh Marina

Elisabeth Lindh
Elisabeth Lindh
3 years ago

Kan man frysa in den?

Nelly
Nelly
3 years ago

Hej,
Hur gör jag den på bästa sätt mjölkfri?
Kan jag använda “oatlys naturell på mackan”
Och coocking fraich från planti tro?? Det är de jag har hemma 🤔

Pia
Pia
3 years ago

Såååååå himla god! Och lätt att göra.

Alice
Alice
3 years ago

Hur många digestivekex tror du man behöver om man vill använda de glutenfria? Eller hur många gram?

Maria
Maria
3 years ago

Hej! Jag ska göra denna idag till en liten babyshower i morgon 😊 Jag fick bara tag på gelatinblad till citrontoppingen. Kan den koka med gelatinbladen i eller hur gör jag? 🤔 Tacksam för svar 🤗 Hälsningar Maria

Karin
Karin
3 years ago

Kan man frysa denna?

Eva Sundqvist
Eva Sundqvist
3 years ago

Hej funkar det med gelesocker multi istället för gelatin ?

Sofia
Sofia
3 years ago

Om man använde gelatin blad då antar jag dom ska i kastrullen på steg 11 men ska dom i precis när det kokar upp eller efter omrörningen i 3 min?

Kajsa
Kajsa
3 years ago

Hej! Kan man frysa denna kakan?

Lovisa
Lovisa
3 years ago

Hej!
Tack för alla fina recept!
Går det att frysa kakan med citronspegeln på?

Camilla
Camilla
3 years ago

Men Alltså 🥰 jag fattar ”Match made in heaven” Jag Älskar citron. Bara måste testa denna!!! Laktos o glutenfri dock, men det reder sig 😍😍😍

Josefine
Josefine
2 years ago

Supergott! Bästa cheesecake receptet 😍 funkar den att frysa ner och ta upp någon bit då och då?

Jeanette
Jeanette
2 years ago

Trist att det inte står i recept att låta den otroligt varma spegeln svalna

Sajek
Sajek
2 years ago

Kan man byta agar agar till gelésocker?

Bodil Sjöholm
Bodil Sjöholm
2 years ago

Kan man frysa in den?

Anette Ahlen
Anette Ahlen
2 years ago

Mums, ska bakas i veckan. Men så sugen på att ersätta citronspegeln mot passionsfruktsspegel – hur många passionsfrukter kan man behöva…?

Anette Ahlen
Anette Ahlen
Svara till  camillahamid
2 years ago

<3

Ellen
Ellen
2 years ago

Om man vill tramspotera den i bil ca 1 h vad är bästa tipset ska man frysa den ??

Anna
Anna
2 years ago

Jättegod😋😍! Bakade till släktkalas o den gjorde succé😊

Lisa
Lisa
2 years ago

Fördubblar man bara digestivekex:en om man ska göra den glutenfri? 🙂

Nancy
Nancy
2 years ago

Kan jag göra denna en vecka i förväg o frysa in? Ska jag frysa in den med eller utan spegeln ?

Clara
Clara
2 years ago

Kan man ersätta äggen med något annat? 😊

Amanda
Amanda
2 years ago

Kan man göra denna 48 h innan servering? 😅 tänkte servera på nyår

Marita
Marita
2 years ago

Ser underbar ut!! Undrar bara om det stämmer att det inte ska vara ägg i fyllningen? I andra cheesecakes har det varit så vill bara dubbelkolla 😊

Monica
Monica
2 years ago

Skulle det gå att göra denna med yuzujuice istället för citron? Har tyvärr ingen frukt, utan bara juicen. Vilka mängder skulle du rekommendera då?

Anna
Anna
2 years ago

Hej, kan man dubbla detta recept och gör i långpanna (typ 30×40 cm)?

Kicki
Kicki
2 years ago

OMG denna blir given till Påsk☀️

Kajsa
Kajsa
2 years ago

Hej vill jättegärna testa tänkte köpa ingredienser vad funkar istället för färsk ost och kan man ta färsk ost laktosfri ❤️

Diana
Diana
2 years ago

Hej, måste testa detta. Men undrar, ska citronsmeten svalna innan den åker på cheesecaken? Tack snälla för svar 💛

Kajsa
Kajsa
2 years ago

Hur länge måste citronspegeln ligga i kylen svar snabbt tack ❤️

Emma
Emma
2 years ago

Hej! Går det att använda lime i stället för citron och behövs det ändra mängden då?

Maja
Maja
2 years ago

Vad har du på citronspegeln, grädde?

Amanda
Amanda
2 years ago

Hej! Det blir ett sorts ”skum” på min citronspegel vilket gör att det inte ser så blank ut, lite som ett täcke högst upp. Vad kan jag ja gjort för fel? Kommer det att försvinna under tiden den svalnar i kylen? Tack för ett grymt recept!

Mimmi
Mimmi
2 years ago

Hej Camilla, Denna cheesecake är helt amazing. Gjort den tidigare med Oatlys Påmackan färskost och det blev suuper. Jag undrar om det skulle funka att använda typ majsstärkelse istället för äggulor i citrontoppingen för att göra den vegansk?
Glad påsk!

Annacykel
Annacykel
2 years ago

Lite lömskt att det står ”Lägg alla ingredienserna till citronspegeln i en kastrull” och sedan att man ska tillsätta smöret 😲

Lena
Lena
2 years ago

Mycket god, men mitt översta lager blev inte lika gul som ditt. Garnerade med penséer, det blev fint,

512514B5-1C47-450B-836C-76467096C22F.jpeg
Ingrid
Ingrid
2 years ago

Godaste kaka jag någonsin ätit!!!! Tack 😋😍

Lisa
Lisa
2 years ago

Hej fina Camilla, denna ser FANTASTISK ut!! 🤩🤩🤩 Cant wait att baka den!! Jättedum fråga säkert nu, men ska smöret till citronspegeln smältas eller ej? Stor kram!

Josephine Temes
Josephine Temes
1 year ago

Hej!
Blandar du agar agar tillsammans med alla andra ingredienser och värmer tillsammans?

Mvh
Josephine

Maria
Maria
1 year ago

Under punkt 7 där det står att man ska tillsätta florsocker, rivet citronskal och vanilj. Varför ska man vända försiktigt samman till en jämn smet med slickepott?
Finns det någon anledning till varför man ska vända ner det försiktigt?

Louise
Louise
Svara till  camillahamid
1 year ago

Det kanske var det som hände för mig! Jag testar att frysa den!

Ingrid
Ingrid
1 year ago

Gjorde denna kaka för andra gången, nu blev den snygg också. Tack för världens bästa recept!!!

Marie
Marie
1 year ago

Om jag ska göra denna kaka till midsommar 2dagar innan servering, ska jag frysa in eller kan den stå i kyl två dagar innan servering?

Carro
Carro
1 year ago

Har tyvärr ingen springform, men kan man ta en vanlig pajform? 🤔

Merita Eriksson
Merita Eriksson
1 year ago

Wow! Vilken cheescake!👍Alla på födelsedags kalaset gillade den. Gjorde 3st. Lätt o göra.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?