Som ni sälert redan märkt så älskar jag att baka no bake. Det vill säga att baka utan att behöva använda ugnen. Det är så smidigt, snabbt och enkelt samtidigt som man får fram riktigt läckra bakverk! Typ som den här ballerinatårtan, som jag kallar den! Den består av en spröd botten gjord på ballerinakex, fluffig chokladmousse och en krämig cheesecakefyllning med ballerinakross. Som pricken över i:t toppade jag även med en len chokladganache. Alltså hörrni, den här tårtan är rena drömmen!
Inspirationen till den här tårtan fick jag av fantastiska Erikas fikastund på Instagram. Hon gjorde en tårta i liknande utförande med med Oreos. Jag har ganska svårt för Oreos men blev sugen på den tårta som hon bakat och testade därför att försöka ta fram något liknande med Ballerinakex. Resultaten blev rena drömmen. Det blev hur gott somhelst med krossade kex i cheesecakefyllningen. Som lite extra tuggmotstånd mot allt det krämiga och fluffiga.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger 6-8 bitar. Vill du istället baka den i en form med diameter på 23 cm och 10-12 bitar kan du ta alla ingredienser x1,5 eller x2 beroende på hur hög tårta du vill ha.
Ingredienser (botten):
190 g ballerinakex (1 paket)
50 g smör
Gör såhär:
- Mixa kexen i matberedare till ett fint smul.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
- Fodra både botten och sidorna av formen med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan i botten på formen.
- Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningarna.
Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad
4 äggulor
3 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna
- Rör ner en äggula i taget i chokladen.
- Vispa grädden till mjuka toppar.
- Tillsätt lite av grädden till chokladen och rör om.
- Vänd ner chokladen i grädden och vispa bara precis till en jämn smet.
- Häll över moussen i springformen och låt tårtan vila i kylskåpet medan du gör cheesecakefyllningen.
Ingredienser (ballerinacheesecake):
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
300 g färskost
0,5 dl strösocker
190 g ballerinakex (spara några kex till garnering)
- Smält den vita chokladen i microvågsug eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
- Hacka ballerinakexen grovt.
- Vispa grädden. Den ska vara välvispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör.
- I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
- Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott och till sist vänder du även ner ballerinakexen.
- Bre ut smeten i springformen över chokladmoussen och ställ sedan formen i frysen i minst 4h innan servering. Därefter kan du förvara den i kylskåpet.
Ingredienser (chokladganache):
150 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
1,5 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
- Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka.
- Häll grädden över chokladen och låt stå i någon minut innan du rör om till en jämn och blank smet.
- När chokladganachen fortfarand är rinnig men har svalnat så kan du dekorera din tårta med den och med några av de kexen du sparat.
- Servera och njut!
Ska testa denna nu till helgen då min sambo fyller 35, hur lång hållbarhet har den då den ska vara till lördag? ❤️🙏
Håller minst 4 dagar i kyl 🙂
Okej 🙂 låter super tack, tänkte tagga dig på Instagram när det är klar tack för din inspiration 🙏
Hej!
Du som gjorde den till din sambo, hur tyckte du att den blev? Den ser så lyxig ut och jag funderar på att göra den till min mamma som fyller år. Jag är dock orolig att resultatet blir överhängande dåligt pga. en dålig chokladsmak. Vilken sort använde du/ni (jag inolverar såklart även Camilla till att svara här=) ) Tror ni att det går bra med odenses chokladknappar?
Hej!
Formen, är det en ”vanlig” storlek, rund med avtagbar sida?
Hejhej! Förlåt för sent svar, jag klistrar in en text från receptet här rörande formstorlek: Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger 6-8 bitar. Vill du istället baka den i en form med diameter på 23 cm och 10-12 bitar kan du ta alla ingredienser x1,5 eller x2 beroende på hur hög tårta du vill ha.
Hej! Kan det fungera att ersätta äggulorna med något annat?
Hejhej, har tyvärr inte testat det ännu för detta recept <3
Hej, jag undrar om man måste göra ganachen samma dag som servering eller om man kan göra den i förväg, har nämligen inte tid att göra ganach samma dag som servering?
Hejhej, ganachen behöver göras när tårtan ska serveras, då den annars blir för hård för att jobba med 🥰
Efter att ha bakat tårtan och dekorerat med chokladen, kan man då lägga den i kylskåpet om den inte ska serveras direkt?
Ja! 🥰
Kan man frysa in den??
Hejhej, det går bra! 🥰
Tack💞
Hej!
När man gör botten, ska man skrapa ur chokladen då? Vilken choklad använder man?
Hejhej, du mixar kexen hela – kex och fyllning. Chokladen för moussen är bara vanlig mörk choklad 🥰