Som ni sälert redan märkt så älskar jag att baka no bake. Det vill säga att baka utan att behöva använda ugnen. Det är så smidigt, snabbt och enkelt samtidigt som man får fram riktigt läckra bakverk! Typ som den här ballerinatårtan, som jag kallar den! Den består av en spröd botten gjord på ballerinakex, fluffig chokladmousse och en krämig cheesecakefyllning med ballerinakross. Som pricken över i:t toppade jag även med en len chokladganache. Alltså hörrni, den här tårtan är rena drömmen!
Inspirationen till den här tårtan fick jag av fantastiska Erikas fikastund på Instagram. Hon gjorde en tårta i liknande utförande med med Oreos. Jag har ganska svårt för Oreos men blev sugen på den tårta som hon bakat och testade därför att försöka ta fram något liknande med Ballerinakex. Resultaten blev rena drömmen. Det blev hur gott somhelst med krossade kex i cheesecakefyllningen. Som lite extra tuggmotstånd mot allt det krämiga och fluffiga.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger 6-8 bitar. Vill du istället baka den i en form med diameter på 23 cm och 10-12 bitar kan du ta alla ingredienser x1,5 eller x2 beroende på hur hög tårta du vill ha.
Ska testa denna nu till helgen då min sambo fyller 35, hur lång hållbarhet har den då den ska vara till lördag? ❤️🙏
Håller minst 4 dagar i kyl 🙂
Okej 🙂 låter super tack, tänkte tagga dig på Instagram när det är klar tack för din inspiration 🙏
Hej!
Du som gjorde den till din sambo, hur tyckte du att den blev? Den ser så lyxig ut och jag funderar på att göra den till min mamma som fyller år. Jag är dock orolig att resultatet blir överhängande dåligt pga. en dålig chokladsmak. Vilken sort använde du/ni (jag inolverar såklart även Camilla till att svara här=) ) Tror ni att det går bra med odenses chokladknappar?
Hej!
Formen, är det en “vanlig” storlek, rund med avtagbar sida?
Hejhej! Förlåt för sent svar, jag klistrar in en text från receptet här rörande formstorlek: Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger 6-8 bitar. Vill du istället baka den i en form med diameter på 23 cm och 10-12 bitar kan du ta alla ingredienser x1,5 eller x2 beroende på hur hög tårta du vill ha.
Hej! Kan det fungera att ersätta äggulorna med något annat?
Hejhej, har tyvärr inte testat det ännu för detta recept <3
Hej, jag undrar om man måste göra ganachen samma dag som servering eller om man kan göra den i förväg, har nämligen inte tid att göra ganach samma dag som servering?
Hejhej, ganachen behöver göras när tårtan ska serveras, då den annars blir för hård för att jobba med 🥰
Efter att ha bakat tårtan och dekorerat med chokladen, kan man då lägga den i kylskåpet om den inte ska serveras direkt?
Ja! 🥰
Kan man frysa in den??
Hejhej, det går bra! 🥰
Tack💞
Hej!
När man gör botten, ska man skrapa ur chokladen då? Vilken choklad använder man?
Hejhej, du mixar kexen hela – kex och fyllning. Chokladen för moussen är bara vanlig mörk choklad 🥰
Hej! Jag kanske missat något moment men när jag skulle lägga på cheesecake smeten så var den ”tung” och gjorde att moussen reste sig. Men tänkte jag räcker med ganschen och smakade ju mums mums.
skulle man haft den i frys mellan moment chokladmousse p cheesecake mousse ?😊
Gjorde denna i helgen och den blev jättebra! Mina gäster sa att det typ var det godaste de ätit i tårtväg. Jag gjorde först de två undre lagren och sedan cheesecakekrämen dagen därpå, så att chokladmoussen säkert skulle stelna (stod i kylen). Ganachen kort före servering. Eftersom jag är allergisk mot nötter använde jag ballerina mörk choco. Jag gjorde receptet × 1,5 och använde en 23 cm bred form som blev fylld upp till kanten, alltså en ganska hög tårta. Även grundreceptets mängd hade blivit bra i formen 🙂 Tack för receptet!
Wow, vad härligt att höra att tårtan blev så uppskattad! 😍 Tack för att du delar med dig av dina justeringar – så smart att göra cheesecakekrämen dagen efter för att få chokladmoussen att stelna ordentligt. Och toppen att du hittade en nötfri lösning med Ballerina mörk choklad! Din version låter som en riktig succé!