No bake bakelser med vaniljkräm och chokladmousse

Idag blev jag sugen på mina no bake bakelser men ville ha något annat än hallon till vaniljkrämen än hallonpannacotta. Av vaniljkrämen blir det ju en massa äggvita över och då tänkte jag att det skulle vara perfekt med en riktigt fluffig chokladmousse till gjort på äggvitan. Man kan nämligen göra riktigt fluffig och god chokladmousse helt utan vispgrädde genom att använda äggvita istället. Resultatet blev en galet god bakelse med spröda kexbottarn, krämig vaniljkräm och fluffig chokladmousse. En riktig dröm som är väldigt enkel och snabb att baka!

bokenbehindthescenes2

Just nu uppdateras bloggen inte alls lika ofta som jag önskar med nya recept även om jag har en hel drös med klara receptidéer som bara behövas baka ut och fotas. Men just nu läggs mycket av min tid på min första kokbok som kommer ut nästa vår! Det är bland det roligaste jag har gjort men det kräver sjukt mycket jobb. Just nu fotar vi alla recept och det är bästa Ulrika Pousette som tar alla bilderna. Hon är helt fantastisk och jag blir så inspirerad av att jobba med henne. Jag ser så mycket fram emot att visa er resultatet! Till varje plåtning behöver jag baka 7-8, ibland 10 olika recept!

Nog om boken och tillbaka till dagens recept som görs i form med måtten 38×26 cm, vilket ger 12 generösa bitar. Ugnen används inte alls i receptet vilket är gör den här bakelsen sjukt smidig att göra.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

No bake bakelser med vaniljkräm och chokladmousse

Ingredienser

Ingredienser (botten):
30 st digestivekex
200 g smält smör

Ingredienser (stabil vaniljkräm):
5 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
10 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
1,5 dl maizena
100 g mjukt smör

Ingredienser (chokladmousse utan vispgrädde):
200 g mörk choklad
5 stora äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
grovhackad choklad och macarons till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (botten):
30 st digestivekex
200 g smält smör

Ingredienser (stabil vaniljkräm):
5 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
10 st äggulor från STORA ägg (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
1,5 dl maizena
100 g mjukt smör

Ingredienser (chokladmousse utan vispgrädde):
200 g mörk choklad
5 stora äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
grovhackad choklad och macarons till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Botten: Mixa kexen till ett fint smul. Detta görs allra bäst i en matberedare.
  2. Smält smöret i kastrull eller i microvågsugn och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut hälften av kexmassan i botten på den. Se till att packa kexmassan så tätt du bara kan så att du får en stabil botten att skära i sen.
  4. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör vaniljkrämen.
  5. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  6. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  7. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  8. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  9. Häll hälften av den färdiga vaniljkrämen direkt över kexbotten och jämna till.
  10. Ställ tillbaka formen i kylskåpet igen medan du förbereder chokladmoussen.
  11. Chokladmousse: Hacka den mörka chokladen grovt och smält över ett vattenbad. Låt svalna.
  12. Vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans med saltet i en bunke av glas, metall eller porslin.
  13. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
  14. Vispa ner den avsvalnade chokladen tills den får en jämn chokladfärg och låt sedan bunken stå i kylskåpet tills dess att moussen stelnat.
  15. Så länge kan du fortsätta att montera bakelsen i formen.
  16. Tryck ut resten av kexmassan över vaniljkrämslagret. Packa tätt och noga.
    Låt den andra botten stelna i kylskåpet minst 15 minuter innan du brer på resten av vaniljkrämen. Ställ tillbaka formen i kylskåpet.
    När chokladmoussen har stelnat kan du skära upp bakelsen i 12 lika stora bitar. Spritsa chokladmousse (att bre ut den går också bra) på varje bit och garnera med mer choklad och macarons!
Steg för steg

Video
  1. Botten: Mixa kexen till ett fint smul. Detta görs allra bäst i en matberedare.
  2. Smält smöret i kastrull eller i microvågsugn och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut hälften av kexmassan i botten på den. Se till att packa kexmassan så tätt du bara kan så att du får en stabil botten att skära i sen.
  4. Låt formen stå i kylskåpet medan du gör vaniljkrämen.
  5. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  6. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  7. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  8. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  9. Häll hälften av den färdiga vaniljkrämen direkt över kexbotten och jämna till.
  10. Ställ tillbaka formen i kylskåpet igen medan du förbereder chokladmoussen.
  11. Chokladmousse: Hacka den mörka chokladen grovt och smält över ett vattenbad. Låt svalna.
  12. Vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans med saltet i en bunke av glas, metall eller porslin.
  13. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
  14. Vispa ner den avsvalnade chokladen tills den får en jämn chokladfärg och låt sedan bunken stå i kylskåpet tills dess att moussen stelnat.
  15. Så länge kan du fortsätta att montera bakelsen i formen.
  16. Tryck ut resten av kexmassan över vaniljkrämslagret. Packa tätt och noga.
    Låt den andra botten stelna i kylskåpet minst 15 minuter innan du brer på resten av vaniljkrämen. Ställ tillbaka formen i kylskåpet.
    När chokladmoussen har stelnat kan du skära upp bakelsen i 12 lika stora bitar. Spritsa chokladmousse (att bre ut den går också bra) på varje bit och garnera med mer choklad och macarons!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna Meyer
Anna Meyer
3 years ago

Om man inte riktigt helt gitter och stå med allt det, funkar det då med marsan och mousse i pulver? 🙈😁

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?