My Kitchen Stories <3 Köket

Som jag har längtat efter att dela med mig av den här nyheten till er!! Numera kommer ni att hitta mig och min blogg här på köket.se, en av Sveriges största receptsajter. Efter två år på härliga blogg.se ska det blir superspännande att fortsätta blogga på en ny plattform och inspireras till att skapa ännu fler smaskiga recept. Detta ska självklart firas med tårta! Receptet på min “köket-tårta” med klassiska smaker av hallon och choklad hittar ni nedan och ger ca 10-12 bitar. Kram!

Tårtbotten görs enkelt utan dl-mått och fyllningarna är gelatinfria. Den bakas i en rund form med diameter på 15 cm.

Ta fram 3 lika stora glas och kläck 3 stycken ägg i ett av dem. Ställ glaset med ägg bredvid de andra och mät med hjälp av ögonmått upp vetemjöl och strösocker i respektive glas så att glasen har lika mycket innehåll. I glaset med vetemjöl lägger du 1 tsk bakpulver och gärna rivet skal från 1 citron.

Dekoration:

Chokladglasyr (smält samman 100 g mörk grovhackad choklad med ca 2 tsk matolja eller annan neutral olja). När den svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens kan du dekorera din kalla tårta med den. Börja med att hälla ut chokladglasyren på tårtans topp och putta sedan försiktigt glasyren över kanten med en sked för en ”drip”-effekt.

Sedan är det bara att go bananas med maränger, färska bär, godis, vispgrädde. Ja, you name it! Du kan dekorera en drip cake precis hur galet du vill.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

My Kitchen Stories <3 Köket

Ingredienser

Gelatinfri chokladmousse:
100 g mörk choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Gelatinfri hallonmousse:
100 g frysta hallon
1 dl vatten
2 tsk citronsaft
0,75 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker

Marängsmörkräm:
2 stora äggvitor
1 dl strösocker (200 g)
125 g rumsvarmt osaltat smör
rosa pastafärg

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Gelatinfri chokladmousse:
100 g mörk choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Gelatinfri hallonmousse:
100 g frysta hallon
1 dl vatten
2 tsk citronsaft
0,75 tsk agar agar pulver
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker

Marängsmörkräm:
2 stora äggvitor
1 dl strösocker (200 g)
125 g rumsvarmt osaltat smör
rosa pastafärg

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  3. Rör runt i glaset med vetemjöl, bakpulver och rivet citronskal så att allt blandar sig väl innan du siktar ner detta i äggsmeten.
  4. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet.
  5. Täck formen med bakplåtspapper och stöd gärna upp med bakplåtspapper längs med kanten för extra höjd då den här tårtbotten reser ordentligt i
    ugnen.
  6. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  7. Låt din tårtbotten svalna på galler innan du delar den i tre delar.
  8. Under tiden kan du förbereda fyllningarna.
  9. Chokladmousse: Hacka chokladen grovt och smält i micro eller över vattenbad. Låt svalna.
  10. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  11. Vispa grädden till mjuka toppar.
  12. Tillsätt chokladen till grädden under fortsatt vispning tills chokladen och grädden blandats ihop ordentligt.
  13. Låt moussen stå i kylskåpet i minst 2 h för att stelna innan du fyller din tårta med den.
  14. Hallonmousse: Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
  15. Sila hallonmouset genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  16. Häll över i en kall skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré.
  17. Vispa upp grädden till mjuka toppar.
  18. Tillsätt hallonmoset och florsocker. Vispa tills allt blandats väl och låt sedan stå i kylskåpet för att stelna i minst 2 h.
  19. Fyll din tårta med mousserna och låt sedan stå i kylskåpet medan du gör din marängsmörkräm att spackla tårtan med.
  20. Marängsmörkräm: Vispa upp äggvitorna till styva toppar i en värmetålig skål.
  21. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  22. Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm. Ju längre tid du vispar, desto mindre smörsmak. Skär sig smörkrämen är det ingen fara, bara fortsätt vispa så fixar den till sig!
  23. Spackla tårtan med smörkrämen. Smörkrämen som blir kvar färgar du med en gnutta rosa pastafärg, klicka sedan ut den runtom på tårtan och dra försiktigt med spatel för att jämna ut klickarna för ett häftigt rosa färgmönster.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  3. Rör runt i glaset med vetemjöl, bakpulver och rivet citronskal så att allt blandar sig väl innan du siktar ner detta i äggsmeten.
  4. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet.
  5. Täck formen med bakplåtspapper och stöd gärna upp med bakplåtspapper längs med kanten för extra höjd då den här tårtbotten reser ordentligt i
    ugnen.
  6. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  7. Låt din tårtbotten svalna på galler innan du delar den i tre delar.
  8. Under tiden kan du förbereda fyllningarna.
  9. Chokladmousse: Hacka chokladen grovt och smält i micro eller över vattenbad. Låt svalna.
  10. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  11. Vispa grädden till mjuka toppar.
  12. Tillsätt chokladen till grädden under fortsatt vispning tills chokladen och grädden blandats ihop ordentligt.
  13. Låt moussen stå i kylskåpet i minst 2 h för att stelna innan du fyller din tårta med den.
  14. Hallonmousse: Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
  15. Sila hallonmouset genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  16. Häll över i en kall skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré.
  17. Vispa upp grädden till mjuka toppar.
  18. Tillsätt hallonmoset och florsocker. Vispa tills allt blandats väl och låt sedan stå i kylskåpet för att stelna i minst 2 h.
  19. Fyll din tårta med mousserna och låt sedan stå i kylskåpet medan du gör din marängsmörkräm att spackla tårtan med.
  20. Marängsmörkräm: Vispa upp äggvitorna till styva toppar i en värmetålig skål.
  21. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  22. Vispa i lite av smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm. Ju längre tid du vispar, desto mindre smörsmak. Skär sig smörkrämen är det ingen fara, bara fortsätt vispa så fixar den till sig!
  23. Spackla tårtan med smörkrämen. Smörkrämen som blir kvar färgar du med en gnutta rosa pastafärg, klicka sedan ut den runtom på tårtan och dra försiktigt med spatel för att jämna ut klickarna för ett häftigt rosa färgmönster.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Shippe
Shippe
3 years ago

Kan man göra smörkrämen iförväg och ha den i kylen om man ska använda det dagen efter?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?