Munkar med vaniljkräm

Drömgoda, frasfluffiga friterade munkar fyllda med len vaniljkräm som bara smälter i munnen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

munkar med vaniljkräm

Munkar med vaniljkräm

Portioner: 20

Ingredienser

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
6 st äggulor (från stora ägg, storlek L)
0,5 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Munkar:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända munkarna i

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
6 st äggulor (från stora ägg, storlek L)
0,5 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör

Munkar:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända munkarna i

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Vaniljkräm: Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg delad och urskrapad vaniljstång och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse till en jämn smet för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  5. Munkar: För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  6. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  7. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  9. Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Vaniljkräm: Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg delad och urskrapad vaniljstång och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse till en jämn smet för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  5. Munkar: För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  6. Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
  7. Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
  9. Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

3.3 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
10 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
1 year ago

Finns det något glutenfritt recept på detta?❤️

Amanda
Amanda
Svara till  Emma
1 year ago

Undrar också! Vill så gärna göra dessa glutenfria 🙏

Emma
Emma
1 year ago

Spelar det någon roll om det är blå eller röd jäst?

Louise
Louise
1 year ago

Går det att göra dessa mjölkfria?

Malik
Malik
1 year ago

Hej Camilla!
Kan du även göra en chokladfyllning.

Johanna Lundberg
Johanna Lundberg
1 year ago

Går det att frysa dessa?

Last edited 1 year ago by Johanna Lundberg
Emma
Emma
1 year ago

Hur lång tid tar det att baka dem?

Anam
Anam
1 year ago

Hej, Använder du färsk jäst eller torrjäst.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?