
Foto: Ulrika Pousette
Drömgoda, frasfluffiga friterade munkar fyllda med len vaniljkräm som bara smälter i munnen.


Receptet ger 20 stycken munkar med vaniljkräm.
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
6 st äggulor (från stora ägg, storlek L)
0,5 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
Munkar:
25 g jäst
2.5 dl rumstempererad mjölk
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
Fritering & garnering:
1,5 liter neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja) att fritera i
strösocker att vända munkarna i
Gör såhär:
- Vaniljkräm: Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg delad och urskrapad vaniljstång och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
- Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse till en jämn smet för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. .Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
- Munkar: För att göra munkarna börjar du med att smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha sedan ner resten av ingredienserna förutom hälften av mjölet och saltet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och sedan lite vetemjöl i taget under fortsatt knådning.
- Knåda degen på medelhastighet i maskin i minst 10 minuter. Degen ska vara kladdig men hanterbar och släppa från degbunkens kanter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1.5 cm tjock platta. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Täck munkarna med bakduk (gärna placerade på en plåt med bakplåtspapper även fast de inte ska in i ugnen men plåtar är ett bra förvaringsutrymme) och låt dem jäsa i 2-3 timmar.
- Värm oljan till 175° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma men låt svalna helt och hållet innan du fyller dem med vaniljkräm.
- Fyll en spritspåse med rund tyll med vaniljkräm. Gör ett litet hål i sidan av varje munk, stick in tyllen djupt och fyll generöst med vaniljkräm. Servera direkt och njut!
Finns det något glutenfritt recept på detta?❤️
Undrar också! Vill så gärna göra dessa glutenfria 🙏
Spelar det någon roll om det är blå eller röd jäst?
Nej ☺️
Går det att göra dessa mjölkfria?
Hej Camilla!
Kan du även göra en chokladfyllning.
Går det att frysa dessa?
Hur lång tid tar det att baka dem?
Hej, Använder du färsk jäst eller torrjäst.
Funkar bra med båda ☺️
Hej Camilla jag gillar din bakning jätte mycket(: 😀
Tack så mycket ☺️