
Jag ska hålla mig kort och bara meddela att segmjuk chocolate chip cookie som botten till mums mums/skumtoppar, är en av mina bästa idéer. Jag älskar själva mums mums fyllningen men är faktiskt inte ett superfan av smörgåsrån-botten. Så det här blev verkligen den perfekta kombinationen för mig.

Receptet är generöst, eftersom att jag gör chocolate chip cookie-botten ganska små jämfört med vad jag brukar. Men vad gör det när more is more, liksom?
Receptet ger ca 30-40 mums mums cookies beroende på hur stora du gör kakorna. Jag gjorde kakor som vägde ca 15 g innan gräddning och som efter gräddning smälte ut till en diameter på ca 4 cm.
Chocolate chip cookies:
200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
Skumtoppsfyllning:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk agar agar pulver
2 msk ljummet vatten
Dekoration:
300 g mörk choklad
3 tsk neutral olja
flingsalt att dekorera med

Gör såhär:
- Börja med att göra chocolate chip cookies-bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
- Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
- Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
- Ställ degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör.
- Dela degen i bitar som väger ca 15 g var. Rulla varje bit till en boll och fördela på plåtarna med generöst med mellanrum.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt kakorna ligga kvar på plåtarna i ca 3 minuter innan du försiktigt flyttar över dem på ett galler med t. ex en stekspade och låter svalna helt och hållet.
- Under tiden kan du göra mums mums fyllningen. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
- Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
- Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
- Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
- Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina chocolate chip cookies. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen.
- Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och rör sedan ner oljan. Låt svalna (men den ska fortfarande vara rinnig).
- Doppa en skumtopp i taget i chokladen och ställ tillbaka på den kalla brickan. Dekorera med flingsalt precis innan chokladen stelnar.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
TIPS!
- 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulver
- Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.

Måste man ha agar agar pulver / gelatinpulver?
Nej, men det ger inte en lika stabil och fyllig fyllning 🙂
Hur länge kan de stå i kylskåp ?
Upp till 4 dagar 🙂
Går det att frysa dessa? 😊
Hej!
Går dessa att frysa in?
Hejhej! Ja, utan chokladen på 🙂