Mums mums cookies

Jag ska hålla mig kort och bara meddela att segmjuk chocolate chip cookie som botten till mums mums/skumtoppar, är en av mina bästa idéer. Jag älskar själva mums mums fyllningen men är faktiskt inte ett superfan av smörgåsrån-botten. Så det här blev verkligen den perfekta kombinationen för mig.

Receptet är generöst, eftersom att jag gör chocolate chip cookie-botten ganska små jämfört med vad jag brukar. Men vad gör det när more is more, liksom?

Receptet ger ca 30-40 mums mums cookies beroende på hur stora du gör kakorna. Jag gjorde kakor som vägde ca 15 g innan gräddning och som efter gräddning smälte ut till en diameter på ca 4 cm.

Chocolate chip cookies:

200 g rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl brunt farinsocker strö

1 rumstempererat ägg

3,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

Skumtoppsfyllning:

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk agar agar pulver

2 msk ljummet vatten

Dekoration:

300 g mörk choklad

3 tsk neutral olja

flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Börja med att göra chocolate chip cookies-bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Ställ degen i kylskåpet i ca 30 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör.
  6. Dela degen i bitar som väger ca 15 g var. Rulla varje bit till en boll och fördela på plåtarna med generöst med mellanrum.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt kakorna ligga kvar på plåtarna i ca 3 minuter innan du försiktigt flyttar över dem på ett galler med t. ex en stekspade och låter svalna helt och hållet.
  8. Under tiden kan du göra mums mums fyllningen. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  11. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  12. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina chocolate chip cookies. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen.
  13. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och rör sedan ner oljan. Låt svalna (men den ska fortfarande vara rinnig).
  14. Doppa en skumtopp i taget i chokladen och ställ tillbaka på den kalla brickan. Dekorera med flingsalt precis innan chokladen stelnar.
  15. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulver
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Adam
Adam
8 dagar sedan

Måste man ha agar agar pulver / gelatinpulver?

Sara
Sara
6 dagar sedan

Hur länge kan de stå i kylskåp ?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x