Mums mums

10 röster
mums mums

Mums mums, skumtoppar, gräddbollar – oavsett vad du kallar dessa godbitar så är de drömgoda och består oftast av något kex eller rån i botten, fluffigt marängskum och choklad. Busenkla att göra och löjligt goda att äta!

gräddbollar

Jag älskar att piffa till mina mums mums med färgglatt strössel men tycker du inte om det så kan du istället dekorera dem med kokosflingor, flingsalt eller helt enkelt låta dem vara som de är. Detsamma gäller botten. Jag älskar att köra på smörigare kex såsom Brago eller chocolate chip cookies men även där kan du variera i oändlighet. Vilken av dina favoritkakor som helst gör sig perfekt som botten till det fluffiga marängskummet.

Använder du samma kexsort som mig och har lika mycket mums mums-smet på varje som jag (även det är helt upp till dig hur mycket du vill ha) så får du ut ca 20 stycken mums mums.

Ingredienser:

20 stycken kex av valfri sort (jag använder brago-kex)

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

0,5 tsk agar agar pulver

2 msk ljummet vatten

300 g mörk choklad

3 tsk neutral olja

färgglatt strössel, kokoflingor eller flingsalt att dekorera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar mums mums.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra mums mums-fyllningen. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall.
  2. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  3. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  4. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  5. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på dina kex. Ställ sedan kakorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper som får plats i frysen. Låt stå i frysen medan du förbereder chokladtoppingen i ca 1 h.
  6. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och rör sedan ner oljan. Låt svalna (men den ska fortfarande vara rinnig).
  7. Doppa en skumtopp i taget i chokladen och ställ tillbaka på den kalla brickan. Dekorera med flingsalt precis innan chokladen stelnar.
  8. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • 1 tsk agar agar pulver = 6 stycken gelatinblad = 2 tsk gelatinpulver
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x