Moussetårta med jordgubbsmousse & vit choklad mousse på mandelbotten

56 röster
moussetårta
En drömgod och glutenfri jordgubbstårta med jordgubbsmousse och vit choklad mousse på mandelbotten.
Foto: Ulrika Pousette

Sommaren är här! Så även jordgubbarna. Jag älskar svenska jordgubbar och äter dem mer än gärna till både frukost, lunch, fika och middag. Ska du fira något i sommar så tycker jag att du ska baka denna drömgoda och glutenfria moussetårta med en saftig och lite seg mandelbotten, fluffig jordgubbsmousse, len vit choklad mousse med lime och en massa färska jordgubbar på toppen.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en moussetårta på 8-10 generösa bitar.

Mandelbotten:

4 äggvitor

300 g mandelmjöl

200 g florsocker

2 tsk vaniljsocker

Jordgubbsmousse:

450 g frysta jordgubbar

2 msk vatten

2 dl strösocker

1 tsk agar agar pulver

4 dl vispgrädde

Vit choklad mousse:

150 g vit choklad

2 dl vispgrädde

450 g färskost

1 dl florsocker

fint rivet skal från 2 limefrukter (beroende på hur mycket limesmak du vill ha)

250 g färska jordgubbar att dekorera med

Gör såhär:

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Låt kanterna på bakplåtspappret vara ganska höga för du kommer att låta pappret ligga kvar i formen tills alla lager av tårtan är gjorda.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp i en absolut ren bunke av metall eller glas. Tillsätt mandelmjöl, florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
  3. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan är genomgräddad och har fått lite färg. Låt sedan bottnen svalna helt.
  4. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  5. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  6. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
  7. Häll upp moussen i formen över mandelbotten, bre ut i ett jämnt lager och ställ formen i frysen så att jordgubbsmoussen stelnar medan du gör nästa fyllning.
  8. Vit choklad mousse med lime: Grovhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad i en värmetålig skål. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  9. Vispa ihop grädde och färskost krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta vita chokladen och vispa lite till.
  10. Tillsätt florsocker och limeskal. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  11. Bre ut försiktigt ut moussen över jordgubbsmoussen i ett jämnt lager. Ställ in formen i frysen igen för att stelna i ytterligare 1h.
  12. Ta fram tårtan när du vill servera den, ta ut ur formen och ställ på ett fat. Låt tina i kylskåpet i ca 30-60 minuter innan du garnerar med färska jordgubbar och serverar.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
3 månader sedan

Går den att frysa in?

Jessica
Jessica
3 månader sedan

Går det bra att göra tårtan 1 dag innan man ska servera den?

Johanna
Johanna
3 månader sedan

Halloj letar efter en relativt enkel jättegod och bra tårta för en konfermationsbjudning som räcker till en del va tror du om denna ? Ska den va i frysen tills en timme innan man bjuder på den ? Kan den förberedas innan ? Vilken tårta skulle du gjort 😄

Bercin boyacioglu
Bercin boyacioglu
3 månader sedan

Kan man fyrsa den över natten och serverar dagen efter som tinar upp ikyl 1timme innan servering

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x