Morotstårta

121 röster
morotstårta
Foto: Ulrika Pousette

Ni är många som frågat vart receptet på min morotstårta tagit vägen. Svaret är att jag just nu håller på att fräscha upp alla bilder och recept här på bloggen och tyvärr tyckte jag att bilderna på just det receptet var så illa att jag inte kunde ha kvar dem. MEN! Nu är receptet tillbaka, utan kolasås men detta är helt klart min morotstårta 2.0. En riktigt saftig och god morotstårta med kryddiga bottnar och ljuvlig whipped cream cheese frosting.

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm eller 3 formar med diameter på 23 cm om du vill slippa dela din botten i tre efter gräddning, vilket ger 10-12 generösa bitar morotstårta.

Tårtbotten:

6 dl fint rivna morötter

1 dl brunt farinsocker

2 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kardemumma

4 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Fyllning:

400 g färskost

200 g mjukt, rumstempererat smör

200 g vit choklad (kan uteslutas)

2 dl florsocker

fint rivet skal från 2 lime att dekorera med

blomman jag dekorerat med är röd oxalis

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra en springform (eller tre) med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Riv morötterna fint och blanda ihop med farinsocker, kanel, ingefära och kardemumma i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt blandningen med de rivna morötterna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 min-1 timme eller tills tårtbotten är helt genomgräddad. Vill du baka smeten i tre formar för att slippa dela tårtbotten sen så är det bara att fördela smeten, 1 dl i taget, i varje form och grädda en botten i taget i ca 30 min. De andra formarna kan stå i rumstemperatur medan du gräddar en form i ugnen.
  7. Låt din tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  8. Under tiden kan du göra frostingen. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält över ett vattenbad eller i micro. Låt svalna.
  9. Vispa ihop färskost och smör krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen och vispa lite till.
  10. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med slickepott.
  11. Fyll din tårta med frostingen och dekorera med rivet limeskal och ätbara blommor. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • Gör din morotstårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.

Inte tid för att baka tårta men ändå sugen på smaken av morotskaka? Baka morotskakasnittar istället!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

42 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stella
Stella
2 år sedan

Hej!
Kan man inte smaksätta frostingen med lite lime? 😊

Josefin
Josefin
2 år sedan

Varför sjunker mina bottnarna alltid ihop i mitten? De reser sig först och sen sjunker de ihop! Visar ägg + socker mycket!

Josefin
Josefin
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Ja de tror jag, hade inne den jätt elände men den sjönk ihop medan den gräddade inne i ugnen, sen reste den sen aldrig igen 🙈

Josefin
Josefin
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Har gjort den 3 gånger. Först blev så bra ❤! De andra två har något mystiskt hänt

Ayisha
Ayisha
2 år sedan

Denna morotstårtan är såååå god!! Jag tycker inte ens om morotstårta men denna blev så ofantligt god. Tycker verkligen att ni borde testa detta recept hemma!

Fatima
Fatima
2 år sedan

Hej, kan man spritsa frostingen mellan lagren också? Kan man använda en springform med diameter 24 cm?

Stine
Stine
2 år sedan

Hej, tack för dina fantastiska recept🙌🏼
skulle ibland vilja göra mindre tårtor/kakor, har därför köpt springformar med diametern 16cm, höjd 4cm, hur skall jag då tänka med stekningen med tanke på att de blir både plattare och mindre än i en vanlig springform på 23/7?

Du föreslår på denna 3 kakbottnar i 23cm formar, då räknar jag med att jag behöver trippla detta recept om jag vill göra samma eller hur?

Åter igen, stort tack för Dina fantastiska recept❤️

Erica
Erica
2 år sedan

Hej! Om jag väljer att inte använda choklad i frostingen, borde jag ta 200 g av något annat då? Vill ju ändå ha samma mängd frosting i tårtan eftersom den är typ det godaste 🙂

Sanna Tillström
Sanna Tillström
2 år sedan

Tack för världens bästa blogg, insta och youtube ❤️ Gjorde denna tårta idag men medan jag gräddade den (efter ca 40 minuter) så sjönk botten ihop… vet du några orsaker som kan ha påverkat detta? 🙁 kram

Fatima
Fatima
2 år sedan

Hej Camilla, om jag bara vill göra en vanlig morotskaka alltså inte tre våningstårta utan bara en ska jag då halvera receptet?

Stella
Stella
2 år sedan

Hej! Hur länge kan man förvara tårtan i kylen utan att den blir dålig?

Amanda Kareem
Amanda Kareem
2 år sedan

Salamu aleykum! Bästa morotstårtan jag någonsin ätit gjort flera gånger ma shaa Allah! Du är grym 😍 ! Min fråga är nu, kan man göra detta recept i muffinsformar också? Ska man ändra temperaturen eller någonting då om det skulle funka?❤️

Carolina
Carolina
2 år sedan

Jättegod kaka! Rekommenderas varmt!

Emelie
Emelie
2 år sedan

Hej Camilla! Det här verkar jättegott, men kan man göra den vegansk?

Clara
Clara
1 år sedan

Hej! Detta är den absolut godaste morotstårtan någonsin. Ska göra den igen i till kalas i veckan men skulle man kunna göra tårtbotten innan och frysa in och sen göra frostingen och dela tårtan samma dag som den ska ätas? Du är fantastisk och det du gör!!!

Inger
Inger
1 år sedan

Hej Camilla! Blir det lättare att spritsa frostingen om man har i vit choklad?

Disa
Disa
1 år sedan

Hur viktigt är det att den vita chokladen är helt avsvalnade innan man häller i det med färskosten och smöret?

Camilla
Camilla
1 år sedan

Jag gjorde denna, så som det stod i receptet, men efter 50 min så var kakan superdegig! jag har en ugn som både har varmluft och under/övervärme och använde såklart under/övervärme och hade kakan längst ner men det var inte tillräckligt för att kakan skulle hinna tillagas. Kakan var väldigt hög, så fick höja till 160 och ta upp den ett snäpp för att den inte skulle vara kladdig, vet inte vad jag gjorde för fel…höja värmen och ta upp den en ”våning” till nästa gång?

Sanela
Sanela
1 år sedan

Hej! Varför skär sig krämen? Vad gör man för fel. Rumstemperatur på både smör och färskosten? Tacksam för svar

Linda
Linda
1 år sedan

Alltså jag har haft smeten i ugnen i nästan två timmar och den är helt rinnande! Har gjort precis som det stod i receptet så jag fattar ingenting… :/

Sara
Sara
1 år sedan

Hej! Vad spritsar du med på toppen? Blir så enkelt och snyggt 😊

Angelika Asterhed
Angelika Asterhed
1 år sedan

Hade man kunnat göra denna som en klädd tårta?! Ska ha kalas för vår ettåring o funderar på om man skulle kunna göra denna, fast klädd med sockerpasta 😅🙈 vill nämligen dekorera med babblarnafigurer som jag gjort i sockerpasta!
Men den kanske blir för lös med fyllningen?! 🤔

Emma
Emma
8 månader sedan

Älskar denna! Så god!! Hade tänkt göra den i en springform på 20 cm nästa gång. Hur ska jag tänka med tid och temperatur i ugnen?
Tack för alla fina recept 🙂

Emma
Emma
4 månader sedan

Kan man göra den dagen före?

Mvh
Emma

Thilde
Thilde
4 månader sedan

Så god

Last edited 4 månader sedan by Thilde
Esra
Esra
3 månader sedan

Hej Camilla
Skulle jag kunna utesluta bikarbonat

42
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x