Morotstårta

6 röster
morotstårta
Foto: Ulrika Pousette

Ni är många som frågat vart receptet på min morotstårta tagit vägen. Svaret är att jag just nu håller på att fräscha upp alla bilder och recept här på bloggen och tyvärr tyckte jag att bilderna på just det receptet var så illa att jag inte kunde ha kvar dem. MEN! Nu är receptet tillbaka, utan kolasås men detta är helt klart min morotstårta 2.0. En riktigt saftig och god morotstårta med kryddiga bottnar och ljuvlig whipped cream cheese frosting.

Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm eller 3 formar med diameter på 23 cm om du vill slippa dela din botten i tre efter gräddning, vilket ger 10-12 generösa bitar morotstårta.

Tårtbotten:

6 dl fint rivna morötter

1 dl brunt farinsocker

2 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kardemumma

4 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2,5 dl neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

Fyllning:

400 g färskost

200 g mjukt, rumstempererat smör

200 g vit choklad (kan uteslutas)

2 dl florsocker

fint rivet skal från 2 lime att dekorera med

blomman jag dekorerat med är röd oxalis

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra en springform (eller tre) med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Riv morötterna fint och blanda ihop med farinsocker, kanel, ingefära och kardemumma i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt blandningen med de rivna morötterna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 min-1 timme eller tills tårtbotten är helt genomgräddad. Vill du baka smeten i tre formar för att slippa dela tårtbotten sen så är det bara att fördela smeten, 1 dl i taget, i varje form och grädda en botten i taget i ca 30 min. De andra formarna kan stå i rumstemperatur medan du gräddar en form i ugnen.
  7. Låt din tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  8. Under tiden kan du göra frostingen. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält över ett vattenbad eller i micro. Låt svalna.
  9. Vispa ihop färskost och smör krämigt med elvisp. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen och vispa lite till.
  10. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med slickepott.
  11. Fyll din tårta med frostingen och dekorera med rivet limeskal och ätbara blommor. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

TIPS!

  • Gör din morotstårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.

Inte tid för att baka tårta men ändå sugen på smaken av morotskaka? Baka morotskakasnittar istället!

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x