Min saftigaste chokladtårta

117 röster
chokladtårta
Det här inlägget är i annonssamarbete med Kökets kurser.

Inget slår en riktigt saftig chokladtårta som bara smälter i munnen. Idag bjuder jag er på mitt absolut bästa recept på en genomchokladig tårta. Eller okej, helt chokladig är den inte med tanke på den syrliga bärdekorationen. Men kombinationen är magisk! Bottnarna är sådär saftiga så att de bara smälter i munnen och man får inte nog. Varje gång jag bjuder på den här tårtan så får jag så mycket komplimanger för att den är så god! Så det har blivit lite av min paradtårta.

Tycker du om att baka tårta lika mycket som jag så tycker jag att du ska kika in på Kökets kurser där de har tagit fram en riktigt lärorik och rolig tårtkurs tillsammans med konditorn och tårtproffset Tea Malmegård. I Kökets tårtkurs får man lära sig att skapa många olika sorters tårtor men man får också mycket grundkunskap som gör att man kan lära sig att experimentera mer själv om man vill – att helt enkelt tänka som en konditor.

Kursen passar både den som är mindre van att baka och den mer erfarna tårtbagaren. Och i kursen ingår inte mindre än 50 recept, bara det är rätt fantastiskt! Köp kursen HÄR. När du väl köpt den så har du tillgång till den föralltid! Koden CAMILLA ger dig 50kr rabatt på kursen fram t om 29 mars.

saftig chokladtårta

Men åter till dagens tårta. Fyllningen till den här chokladtårtan är en cream cheese frosting med massor av choklad och det är tack vare färskosten i fyllningen och bären på toppen som den här tårtan blir så god och inte alls övermäktig. Receptet bakas i springformar med diameter på 23 cm, vilket ger en tårta på ca 10-12 riktigt generösa bitar.

Bottnar till saftig chokladtårta:

5,5 dl vetemjöl

4 dl strösocker

3 dl kakao

3 tsk bikarbonat

1 msk vaniljsocker

1 tsk salt

2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja)

3 dl vatten

3 dl mjölk

3 ägg

Chokladfrosting:

300 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)

300 g mjukt, rumstempererat smör

600 g färskost

2 dl florsocker

I videon ovan visar jag steg för steg hur jag bakar min absolut saftigaste och godaste chokladtårta.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra tre springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
  3. Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
  4. Fördela smeten jämnt i de tre formarna. Jag brukar använda ett dl-mått och lägga 1 dl smet i taget i varje form tills smeten är slut.
  5. Grädda en form i taget i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du klickar ur den ur formen och låter svalna upp och er på ett galler. Upprepa för alla formar.
  6. Låt bottnarna svalna helt och hållet medan du gör chokladfyllningen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten för att smälta chokladen. När chokladen smält tar du bort skålen från värmen och låter svalna helt och hållet.
  8. Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
  9. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.
  10. Lägg frostingen i en spritspåse med rund, öppen tyll. Spritsa ett lager mellan alla bottnar, dekorera sedan med färska bär.
  11. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Prenumerera
Notis om
guest
30 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
R.M
R.M
3 månader sedan

I think 3tsk bicarbonate for 5,5 mjöl is too much …

H.A
H.A
Svara på  R.M
3 månader sedan

Me too. I will try the recipe tomorrow and will see if it was a lot or not.
 

Lolo
Lolo
Svara på  H.A
3 månader sedan

How was it?

Mats Larson
Mats Larson
3 månader sedan

Tack! Väldigt enkel att göra, och alla blev nöjda. Jag gjorde inte fyllningen, för födelsedagsbarnet gillar inte färskost i frostingen.

Eleonor
Eleonor
2 månader sedan

Över god tårta

Sara
Sara
1 månad sedan

Kan man byta smör mot margarin?

Sara
Sara
1 månad sedan

Min frosting fick en lite sur eftersmak

Surah
Surah
1 månad sedan

Hur ska man göra ifall man bara vill ha en botten? (Bakar just nu, behöver svar fort om du ser detta):)

Amal
Amal
1 månad sedan

Jag vill baka en mindre tårta i en springform på 15 cm, kan jag bara halvera detta receptet?

Soulaf
Soulaf
1 månad sedan

Hej
Vilken färskost använde du?

Nicole
Nicole
24 dagar sedan

Hej, går det att använda nånting annat en färskost, är mjölkintålerant. Svara kärna snart ska baka den idag🙂

Pamela
Pamela
24 dagar sedan

Tårtan blev jätte god 😁, hur gör jag om jag vill byta ut kakaon mot ex vanilj??

IMG_20200829_195317.jpg
Chanel
Chanel
Svara på  Pamela
16 dagar sedan

Hej,Hur gjorde du den guldig? 😍

Ebru Hashani
Ebru Hashani
18 dagar sedan

Hej, min fråga är om man kan baka i en form och sedan bara dela den i hälften; dvs baka en tårta med 2 våningar bara?? Du gör ett grymt jobb

Emilia
Emilia
16 dagar sedan

Salamo aleykom!
Hur blir denna tårta om den får stå i kyl över natten? 😊

Emina
Emina
16 dagar sedan

Hej Camilla, jag har inte 3 former i samma storlek, kan man göra den i en större form, långpanna eller en lite mindre variant o sedan skära 3lika delar, självklart blir det inte en rund tårta, men mig gör det inget 🙂
Viktigaste är smaken 🙂

Hargeström Monadjemzadeh
Hargeström Monadjemzadeh
10 dagar sedan

Hej! Vad hade du för smör? Är det vänlig eller osaltat smör. Tack

Hargeström Monadjemzadeh
Hargeström Monadjemzadeh
Svara på  Camilla Hamid
6 dagar sedan

Tack 😀.

Raha
Raha
4 dagar sedan

Hej Camila,
Kan man ersätta fyllningen mot mörk chokladganache?! Kommer det bli god samt fin med en sån här naked dekoration?!
Jag är lite osäker om färskost smaken 🙁
Tack på förhand!
Raha

Sinor
Sinor
1 dag sedan

Såååå enkelt att göra och så himla gott.

30
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x