Min saftigaste chokladtårta

246 röster
chokladtårta
Det här inlägget är i annonssamarbete med Kökets kurser.

Inget slår en riktigt saftig chokladtårta som bara smälter i munnen. Idag bjuder jag er på mitt absolut bästa recept på en genomchokladig tårta. Eller okej, helt chokladig är den inte med tanke på den syrliga bärdekorationen. Men kombinationen är magisk! Bottnarna är sådär saftiga så att de bara smälter i munnen och man får inte nog. Varje gång jag bjuder på den här tårtan så får jag så mycket komplimanger för att den är så god! Så det har blivit lite av min paradtårta.

Tycker du om att baka tårta lika mycket som jag så tycker jag att du ska kika in på Kökets kurser där de har tagit fram en riktigt lärorik och rolig tårtkurs tillsammans med konditorn och tårtproffset Tea Malmegård. I Kökets tårtkurs får man lära sig att skapa många olika sorters tårtor men man får också mycket grundkunskap som gör att man kan lära sig att experimentera mer själv om man vill – att helt enkelt tänka som en konditor.

Kursen passar både den som är mindre van att baka och den mer erfarna tårtbagaren. Och i kursen ingår inte mindre än 50 recept, bara det är rätt fantastiskt! Köp kursen HÄR. När du väl köpt den så har du tillgång till den föralltid! Koden CAMILLA ger dig 50kr rabatt på kursen fram t om 29 mars.

saftig chokladtårta

Men åter till dagens tårta. Fyllningen till den här chokladtårtan är en cream cheese frosting med massor av choklad och det är tack vare färskosten i fyllningen och bären på toppen som den här tårtan blir så god och inte alls övermäktig. Receptet bakas i springformar med diameter på 23 cm, vilket ger en tårta på ca 10-12 riktigt generösa bitar.

Bottnar till saftig chokladtårta:

5,5 dl vetemjöl

4 dl strösocker

3 dl kakao

3 tsk bikarbonat

1 msk vaniljsocker

1 tsk salt

2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja)

3 dl vatten

3 dl mjölk

3 ägg

Chokladfrosting:

300 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)

300 g mjukt, rumstempererat smör

600 g färskost

2 dl florsocker

I videon ovan visar jag steg för steg hur jag bakar min absolut saftigaste och godaste chokladtårta.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra tre springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
  3. Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
  4. Fördela smeten jämnt i de tre formarna. Jag brukar använda ett dl-mått och lägga 1 dl smet i taget i varje form tills smeten är slut.
  5. Grädda en form i taget i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du klickar ur den ur formen och låter svalna upp och er på ett galler. Upprepa för alla formar.
  6. Låt bottnarna svalna helt och hållet medan du gör chokladfyllningen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten för att smälta chokladen. När chokladen smält tar du bort skålen från värmen och låter svalna helt och hållet.
  8. Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
  9. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.
  10. Lägg frostingen i en spritspåse med rund, öppen tyll. Spritsa ett lager mellan alla bottnar, dekorera sedan med färska bär.
  11. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Prenumerera
Notis om
guest
59 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
R.M
R.M
8 månader sedan

I think 3tsk bicarbonate for 5,5 mjöl is too much …

H.A
H.A
Svara på  R.M
8 månader sedan

Me too. I will try the recipe tomorrow and will see if it was a lot or not.
 

Lolo
Lolo
Svara på  H.A
8 månader sedan

How was it?

Mats Larson
Mats Larson
8 månader sedan

Tack! Väldigt enkel att göra, och alla blev nöjda. Jag gjorde inte fyllningen, för födelsedagsbarnet gillar inte färskost i frostingen.

Eleonor
Eleonor
7 månader sedan

Över god tårta

Sara
Sara
7 månader sedan

Kan man byta smör mot margarin?

Sara
Sara
7 månader sedan

Min frosting fick en lite sur eftersmak

Surah
Surah
7 månader sedan

Hur ska man göra ifall man bara vill ha en botten? (Bakar just nu, behöver svar fort om du ser detta):)

Amal
Amal
6 månader sedan

Jag vill baka en mindre tårta i en springform på 15 cm, kan jag bara halvera detta receptet?

Soulaf
Soulaf
6 månader sedan

Hej
Vilken färskost använde du?

Nicole
Nicole
6 månader sedan

Hej, går det att använda nånting annat en färskost, är mjölkintålerant. Svara kärna snart ska baka den idag🙂

Pamela
Pamela
6 månader sedan

Tårtan blev jätte god 😁, hur gör jag om jag vill byta ut kakaon mot ex vanilj??

IMG_20200829_195317.jpg
Chanel
Chanel
Svara på  Pamela
5 månader sedan

Hej,Hur gjorde du den guldig? 😍

Ebru Hashani
Ebru Hashani
6 månader sedan

Hej, min fråga är om man kan baka i en form och sedan bara dela den i hälften; dvs baka en tårta med 2 våningar bara?? Du gör ett grymt jobb

Emilia
Emilia
5 månader sedan

Salamo aleykom!
Hur blir denna tårta om den får stå i kyl över natten? 😊

Emina
Emina
5 månader sedan

Hej Camilla, jag har inte 3 former i samma storlek, kan man göra den i en större form, långpanna eller en lite mindre variant o sedan skära 3lika delar, självklart blir det inte en rund tårta, men mig gör det inget 🙂
Viktigaste är smaken 🙂

Hargeström Monadjemzadeh
Hargeström Monadjemzadeh
5 månader sedan

Hej! Vad hade du för smör? Är det vänlig eller osaltat smör. Tack

Hargeström Monadjemzadeh
Hargeström Monadjemzadeh
Svara på  Camilla Hamid
5 månader sedan

Tack 😀.

Raha
Raha
5 månader sedan

Hej Camila,
Kan man ersätta fyllningen mot mörk chokladganache?! Kommer det bli god samt fin med en sån här naked dekoration?!
Jag är lite osäker om färskost smaken 🙁
Tack på förhand!
Raha

Sinor
Sinor
5 månader sedan

Såååå enkelt att göra och så himla gott.

Alex
5 månader sedan

Tack för receptet Camilla! Bästa tårtan jag nånsin gjort! Blev ännu bättre när den fick stå nån dag och gotta till sig 💓

Ronja M
Ronja M
4 månader sedan

Varför smakar smeten salt? Svara när du ser för att jag bakar nu.jag hade 1 tsk salt 🙁

Alaa
Alaa
4 månader sedan

kan man ersätta mörk choklad med marabou?

Louise
Louise
4 månader sedan

Vad kan man använda istället för färskosten? Skulle bli glad om du svarade nu för att jag bakar just nu😊

Last edited 4 månader sedan by Louise
Gerd Ivarsdotter Åhgren
Gerd Ivarsdotter Åhgren
4 månader sedan

Så rolig att göra men tre bottnar blir för hög för min tårtförvaring även om jag har en extra hög. Lätt att göra och väldigt god

AnnaCarin Rydholm
AnnaCarin Rydholm
Svara på  Gerd Ivarsdotter Åhgren
4 månader sedan

Hej!
Jag minskade receptet med en tredjedel och gjorde två bottnar, väldigt smidigt och fick bra plats i min tårtbit.

Alice
Alice
Svara på  AnnaCarin Rydholm
3 månader sedan

Hej! Håller på med tårtan nu älskar choklad så den kommer nog bli väldigt god ( hoppas jag!!)
🍫💖
/ALICE

Saranda
Saranda
3 månader sedan

Det var perfekt

Ronja Bångvall
Ronja Bångvall
3 månader sedan

Hej, kan man göra tårtbotten i assistenten? 😃

Emma
Emma
2 månader sedan

Hej! Kan man göra tårtan i långpanna? Ska göra siffertårta men vill göra på detta receptet

Felix
Felix
2 månader sedan

den vart massiv haha, den var så tung så att den gled o inte ville vara rak, tillslut så gick mitten delen av för att biten ovanpå var så tung. Den vart inte så vacker som din haha, men den är väldigt god! Om jag gör denna igen så ska jag använda en sprits, har aldrig införskaffar en sådan, men det kanske är på tiden

Sila
Sila
2 månader sedan

Hej!
Godaste tårtan!
Men jag undrar om man kan göra tårtbotten utan kakao?

Emilia Z
Emilia Z
2 månader sedan

Gjort denna en gång förut, då blev den väldigt osöt, så hade i mycket mer florsocker i frostingen denna gång. Ändå blev den ganska bitter och för syrlig i smaken. Inte särskilt söt. Behövs mer sötma för att balansera chokladsmaken, tycker jag. Väldigt fin konsistens på både frosting och bottnar dock, och mycket lätt och härligt recept.

Linnea
Linnea
1 månad sedan

Hej!
Jag har inte 3 formar, men visst borde man kunna göra en i taken och återanvända samma form? 🙂

esroosh
esroosh
1 månad sedan

Hej Camilla! Ska göra den här tårtan imorn men vill göra som på bilden utanför tårtan hittade inte recept på de har du någon länk eller kan ge mig receptet?🙈 återkommer imorn om hur de gick me tårtan😍👌

Esroosh
Esroosh
Svara på  esroosh
1 månad sedan

De va den tårtan jag menade tror de är smörkräm du har utanför

Screenshot_20210113-034715_Instagram.jpg
Ayisha
Ayisha
1 månad sedan

Hej Camilla! Jag vill göra denna tårtan men har en form på 25cm. Kan man göra den ändå? Fast kanske grädda lite längre? Tänker att den kanske inte blir lika hög men att det ändå går.

Cecilia
Cecilia
21 dagar sedan

Kan tårtan stå i kyl drygt 48 timmar innan man ska äta den?

Elvira
Elvira
19 dagar sedan

Hur gör man om man vill bara ha 2 bottnar till tårtan?

59
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x