Marsipantårta med choklad- och hallonmousse

15 röster
marsipantårta
En vårig marsipantårta med fluffiga bottnar, len chokladmousse och syrlig hallonmousse.
Foto: Ulrika Pousette

Igår fyllde jag 30 år! Då bakade jag faktiskt ingen tårta men några dagar innan dess så bakade jag den här godingen. En vårig marsipantårta med saftiga och luftiga vaniljbottnar, sötsyrlig hallonmousse och ljuvlig chokladmousse. En massa goda men också enkla smaker i en och samma tårta. Det är oftast såhär jag föredrar mina tårtor när jag vill äta tårta: inga konstigheter eller krusiduller bara en massa goda smaker.

marsipantårta

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger en marsipantårta med choklad- och hallonmousse på 6-8 bitar.

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

Chokladmousse:

200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

4 äggulor

4 dl vispgrädde

Hallonmousse:

225 g frysta hallon

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,5 tsk agar agar pulver

3 dl vispgrädde

Dekoration:

500 g marsipan av valfri färg

250 g färska bär

röd oxalis

Gör såhär:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. 
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
  4. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  5. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  6. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  7. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet. Låt stelna i kylskåpet.
  8. Hallonmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  9. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  10. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt stelna i kylskåpet.
  11. Montering & dekoration: Skär tårtbotten i 3 lika tjocka skivor. Fyll första lagret med hallonmousse och andra lagret med chokladmousse. Spara hälften av chokladmoussen att täcka tårtan med.
  12. Täck tårtan i chokladmoussen som är kvar och ställ i kylskåpet för att stelna medan du förbereder marsipanen.
  13. Knåda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt, lika bred som tårtan är hög och minst lika lång så att den täcker runt tårtans omkrets. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal.
  14. Fäst marsipanremsan runt tårtan. Garnera med färska bär. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör din prinsesstårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Tårtan gör du enkelt laktosfri genom att använda laktosfri vispgrädde och laktosfri choklad.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emelie
Emelie
6 månader sedan

Wow vad fin! 🙂 Rekommenderar du att göra mousserna dagen innan? Eller hur lång tid behöver de stå och stelna i kylskåpet? Tack!

Elin
Elin
5 månader sedan

Den ser fantastisk ut! Den ska jag baka till min födelsedags middag imorgon! Men i beskrivningen högst upp står det 20 cm och där nere 23 cm, vilken är det som gäller? ❤️

Ann
Ann
5 månader sedan

Inget bakpulver?

Elin
Elin
5 månader sedan

Ser jättegott ut! Jag skulle verkligen vilja försöka bryta normen att använda färska bär som inte är i säsong. Det är en av få varor som behöver fraktas med flyg, och därmed har stort klimatavtryck. Ska prova denna men hitta något annat att dekorera med.

Timea
Timea
5 månader sedan

Hej! Jag hade velat göra detta receptet i större form, ungefär 30 cm form hade jag tänkt, tror du det hade gått helt fel om jag försökte anpassa receptet till det? 🙂

Anneli Skog
Anneli Skog
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Behöver man då öka mängden av fyllning då också? Eller räcker det? 😀

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x