Marockansk couscous

4 röster
marockansk couscous
Äkta marockansk couscous är enkelt att göra. Här hittar du klassiskt recept som min marockanska svärmor lärt mig att göra.

Det här är ett recept som jag länge velat dela med mig av men dragit mig för eftersom jag försöker att hålla mig till enkla recept som man inte behöver några ”speciella” material för att göra men såå många har frågat mig om det så jag ger det ett försök! Så, Marockansk couscous är en långkokt historia som man kan variera i oändlighet efter tycke och smak. Min favorit är den traditionella med kyckling och sju sorters grönsaker men det går även att serveras med kött eller lök och russin!

För att tillaga denna couscous behöver du en marockansk couscouskastrull som består av en underdel som är en vanlig djup kastrull och en överdel som sätts ovanpå den undre men som har hål i botten. I den undre tillagas grytan med grönsaker och kött/kyckling och i den övre tillagas couscousen. Här kan du köpa en bra och billig ånginsats för att ånga couscousen över valfri kastrull som du gör grytan i om du inte har den traditionella couscouskastrullen.

marockansk couscous
Du kan variera grönsakerna till marockansk couscous hur mycket du vill. Ta det du har hemma eller det du tycker om.

Förutom de grönsaker som jag har föreslagit i det här receptet så kan man ha zucchini, pumpa, butternut squash och majrova. De grönsaker som tar längre tid att tillagas har ni i samtidigt som potatisen och morötterna medan de som tar kortare tid har ni i samtidigt som sötpotatisen.

Couscous tar tid att göra men blir så himla gott och är enkelt! Att göra marockansk couscous innebär inte särskilt mycket aktiv tid. Jag brukar börja 2 timmar innan servering om jag gör med kyckling och ca 4 timmar innan om jag gör med kött och använder tryckkokare för att tillaga köttet!

Receptet ger ca 8 portioner traditionell marockansk couscous.

Ingredienser (couscous):

7,5 dl couscous (märket Dari är att föredra, den finkorniga varianten)

2 msk rapsolja

5 + 2,5 dl vatten

Ingredienser (grytan):

800 g kycklingfilé

3 msk olivolja

1 msk malen ingefära

1 msk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 påse à 0,5 g saffran

0,25 st vitkål

1 dl blötlagda kikärtor

2-3 st tomater

1 knippe färsk persilja & koriander

2 stora morötter

2 stycken chillipeppar

4 små potatisar

1 sötpotatis

2 gula lökar

Gör såhär:

  1. Skala och hacka alla grönsakerna i stora bitar förutom löken som du hackar fint.
  2. Börja med att göra grytan. Värm upp olivoljan på hög värme och sänk sedan till medel. Ha i kyckling, lök, tomat och kryddor. Rör om och lägg på locket och låt det tillagas i ca 10 minuter.
  3. Lägg nu i följande grönsaker: koriander, persilja, vitkål, potatis och morötter. Häll i vatten så att allt täcks, lägg på locket och fortsätt tillaga detta i ytterligare 40 minuter.
  4. Under tiden kan du förbereda couscousen. Kom dock ihåg att om du köper den ”vanliga” couscousen som säljs i de bekanta livsmedelsbutikerna så ska du inte göra steg 2 i couscoustillagningen utan bara detta steg en gång då den man köper redan har förberets ett steg. Se därför till att också krydda med salt i detta första steg om du använder förberedd couscous.
  5. I en skål lägger du couscous och rapsolja. Jag föredrar att använda händerna i det här steget för att röra om ordentligt och ”fluffa upp” couscousen med mina fingrar. Du vill inte ha några klumpar!
  6. När du gnidit in rapsoljan i couscousen så tillsätter 5 dl kallt vatten. Rör om ordentligt och fluffa upp den. Den kommer till en början att kännas väldigt blöt men couscousen suger sakta men säkert upp allt vatten. Fortsätt bara att röra om med händerna!
  7. Efter de 40 minutrarna har passerat så kan du smaka av grytan och justera kryddor osv efter tycke och smak.
  8. För att behålla en saftig kyckling så brukar jag i detta steg ta ut kycklingen från grytan och linda in i aluminiumfolie och sedn tillsätta sötpotatis och chillipeppar. Jag lägger sedan tillbaka kycklingen strax innan servering för att den ska bli lite varmare igen.
  9. Lägg på couscouskastrullen/ånginsatsen över grytan, se till att den sitter tätt och ingen ånga åker ut på sidorna annars kan du vira in kanten till ånginsatsen med en plastpåse eller liknande. Lägg på locket. När du ser att ångan stiger upp genom couscousen (efter ca 10 minuter) så vet du att den är klar.
  10. Ta bort couscousen från grytan och häll tillbaka i en skål, krydda med salt och tillsätt ytterligare 2,5 dl vatten. Blanda ordentligt och fluffa upp igen som tidigare men akta händerna då couscousen är riktigt varm! Jag brukar börja med en trägaffel tills couscousen svalnat och sen använda händerna.
  11. Lägg tillbaka couscousen i ånginsatsen och sätt på ovanpå grytan med lock och låt den tillagas i 10 minuter till, tills du ser att ångan stiger upp genom couscousen.
  12. Couscousen är nu redo att serveras! Smaklig måltid 🙂
Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
a n n i k a
4 år sedan

Gott!

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x