Marängtårta med daim & bär

5 röster
Marängtårta med len mjölkchokladganache, fluffig jordgubbsmousse, färska bär och krossad daim.
Foto: Ulrika Pousette

Vill du baka en riktigt drömmig sommartårta så tycker jag att du ska baka den här marängtårtan med segfrasiga marängbottnar fyllda med len mjölkchokladganache, fluffig jordgubbsmousse, färska bär och krossad daim.

Receptet ger en marängtårta på 8-10 bitar.

Mjölkchokladganache:

200 g mjölkchoklad

15 g smör (ca 1 msk)

1 dl vispgrädde

Marängbottnar:

4 äggvitor

2,5 dl strösocker

1 msk majsstärkelse

Jordgubbsmousse:

450 g frysta jordgubbar

2 msk vatten

2 dl strösocker

1 tsk agar agar pulver

4 dl vispgrädde

Dekoration:

250 g färska jordgubbar

150 g färska hallon

1 grovhackad dubbeldaim à 55 g

Gör såhär:

  1. Mjölkchokladganache: Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  2. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 1-2 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  3. Marängbottnar: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Rita en cirkel på varje bakplåtspapper med diameter på 23 cm.
  4. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med elvisp i en bunke. Tillsätt strösockret, lite i taget under konstant vispning tills du fått en blank maräng.
  5. Sikta ner majsstärkelse och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Bre eller spritsa ut marängen i cirklarna som du ritat upp på bakplåtspapprena.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 1,5h.
  8. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  9. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  10. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
  11. Låt moussen stelna i bunken i kylskåpet innan du monterar ihop tårtan.
  12. Montering & dekoration: Bre försiktigt på hälften av mjölkchokladganachen på första marängbotten, toppa med jordgubbsmousse, lägg på nästa botten och ha sedan försiktigt på resten av mjölkchokladganachen och jordgubbsmoussen. Toppa med färska bär och grovhackad daim.
  13. Servera direkt och njut!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hanna
Hanna
4 dagar sedan

Hej! Kan man byta ut agar agar mot gelatin? Och hur mycket isånnafall?

Last edited 4 dagar sedan by Hanna
Bianca
Bianca
Svara på  Hanna
1 dag sedan

Hej, jag bytte ut agar agar mot 2 gelatinblad men det blev alldeles för löst. Moussen rann ut så rekommenderar lite fler

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x