Marängtårta med daim & bär

Fotograf: Ulrika Pousette

Marängtårta med len mjölkchokladganache, fluffig jordgubbsmousse, färska bär och krossad daim.

Vill du baka en riktigt drömmig sommartårta så tycker jag att du ska baka den här marängtårtan med segfrasiga marängbottnar fyllda med len mjölkchokladganache, fluffig jordgubbsmousse, färska bär och krossad daim.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
marängtårta

Marängtårta med daim & bär

Portioner: 8-10

Ingredienser

Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
15 g smör (ca 1 msk)
1 dl vispgrädde

Marängbottnar:
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse

Jordgubbsmousse:
450 g frysta jordgubbar
2 msk vatten
2 dl strösocker
1 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde

Dekoration:
250 g färska jordgubbar
150 g färska hallon
1 grovhackad dubbeldaim à 55 g

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
15 g smör (ca 1 msk)
1 dl vispgrädde

Marängbottnar:
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse

Jordgubbsmousse:
450 g frysta jordgubbar
2 msk vatten
2 dl strösocker
1 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde

Dekoration:
250 g färska jordgubbar
150 g färska hallon
1 grovhackad dubbeldaim à 55 g

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger en marängtårta på 8-10 bitar.

  1. Mjölkchokladganache: Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  2. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 1-2 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  3. Marängbottnar: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Rita en cirkel på varje bakplåtspapper med diameter på 23 cm.
  4. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med elvisp i en bunke. Tillsätt strösockret, lite i taget under konstant vispning tills du fått en blank maräng.
  5. Sikta ner majsstärkelse och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Bre eller spritsa ut marängen i cirklarna som du ritat upp på bakplåtspapprena.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 1,5h.
  8. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  9. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  10. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
  11. Låt moussen stelna i bunken i kylskåpet innan du monterar ihop tårtan.
  12. Montering & dekoration: Bre försiktigt på hälften av mjölkchokladganachen på första marängbotten, toppa med jordgubbsmousse, lägg på nästa botten och ha sedan försiktigt på resten av mjölkchokladganachen och jordgubbsmoussen. Toppa med färska bär och grovhackad daim.
  13. Servera direkt och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger en marängtårta på 8-10 bitar.

  1. Mjölkchokladganache: Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  2. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 1-2 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  3. Marängbottnar: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper. Rita en cirkel på varje bakplåtspapper med diameter på 23 cm.
  4. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med elvisp i en bunke. Tillsätt strösockret, lite i taget under konstant vispning tills du fått en blank maräng.
  5. Sikta ner majsstärkelse och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Bre eller spritsa ut marängen i cirklarna som du ritat upp på bakplåtspapprena.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 1,5h.
  8. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  9. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  10. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till.
  11. Låt moussen stelna i bunken i kylskåpet innan du monterar ihop tårtan.
  12. Montering & dekoration: Bre försiktigt på hälften av mjölkchokladganachen på första marängbotten, toppa med jordgubbsmousse, lägg på nästa botten och ha sedan försiktigt på resten av mjölkchokladganachen och jordgubbsmoussen. Toppa med färska bär och grovhackad daim.
  13. Servera direkt och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hanna
Hanna
2 years ago

Hej! Kan man byta ut agar agar mot gelatin? Och hur mycket isånnafall?

Last edited 2 years ago by Hanna
Bianca
Bianca
Svara till  Hanna
2 years ago

Hej, jag bytte ut agar agar mot 2 gelatinblad men det blev alldeles för löst. Moussen rann ut så rekommenderar lite fler

Knut
Knut
2 years ago

Hur långt innan kan man förbereda de olika delarna?

Last edited 2 years ago by Knut
Maria
Maria
2 years ago

Går tårtan att förbereda? Ex Bottnarna veckan innan, fyllning dagen innan och montera på fm äts sedan tidig kväll…?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?