Mandeltårta med lemon curd och vispad hallonpannacotta

Hörrni, jag är SÅ färdig med våren! Medan det fortfarande är iskallt utomhus så tröstar jag mig själv med våriga bakverk. Typ som den här festliga mandeltårtan med lemon curd och vispad hallonpannacotta. Den är väldigt enkel att göra men ser ut som att du lagt massa tid på att göra den. Hur bra?!

Den går dessutom utmärkt att baka i långpanna (30×40 cm) om du vill servera den till många på typ en fest eller större bjudning. Bara dubblera alla ingredienser så räcker det gott och väl!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Mandeltårta med lemon curd och vispad hallonpannacotta

Ingredienser

Ingredienser (vispad hallonpannacotta):
150 g frysta hallon
4 dl vispgrädde
0,75 tsk agar agar pulver
1 dl strösocker

Ingredienser (lemon curd):
3 dl strösocker
4 stora äggulor (spara äggvitan till mandelbotten)
saft och rivet skal från 4 citroner (ca 2 dl citronsaft)

Ingredienser (mandelbotten):
4 stycken äggvitor
3 dl strösocker
200 g mandelmjöl
hallonpulver, färska hallon, mynta och minimaränger till garnering
100 g tärnat smör

Tips!

  • Montering: Vänd mandelbotten med den skrovliga sidan ner mot tårtfatet. Bre på ett generöst lager lemon curd och spritsa sedan på hallonpannacottan. Avsluta med att dekorera med hallonpulver, färska hallon, mynta och minimaränger. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (vispad hallonpannacotta):
150 g frysta hallon
4 dl vispgrädde
0,75 tsk agar agar pulver
1 dl strösocker

Ingredienser (lemon curd):
3 dl strösocker
4 stora äggulor (spara äggvitan till mandelbotten)
saft och rivet skal från 4 citroner (ca 2 dl citronsaft)

Ingredienser (mandelbotten):
4 stycken äggvitor
3 dl strösocker
200 g mandelmjöl
hallonpulver, färska hallon, mynta och minimaränger till garnering
100 g tärnat smör

TIPS!

  • Montering: Vänd mandelbotten med den skrovliga sidan ner mot tårtfatet. Bre på ett generöst lager lemon curd och spritsa sedan på hallonpannacottan. Avsluta med att dekorera med hallonpulver, färska hallon, mynta och minimaränger. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Hallonpannacotta: Lägg hallonen i en kastrull och koka upp till ett mos under konstant omrörning.
  2. Kör hallonmoset genom en sil, pressa ordentligt så att du får så mycket kärnfri hallonpuré som möjligt.
  3. Koka upp vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Rör om hela tiden.
  4. Efter någon minut tillsätter du hallonpuré och strösocker.
  5. Låt koka upp under fortsatt omrörning och häll sedan upp hallonpannacottan i en skål eller bunke som du senare kan vispa i med helvisp.
  6. Låt pannacottan stå kylskåpet för att stelna (ca 4 h) innan du vispar upp den.
  7. Lemon curd: Lägg strösocker, äggulor, citronsaft och citronskal i en värmetålig skål.
  8. Vispa till en jämn smet och ställ sedan skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och låt lemon curden värmas upp under omrörning över det sjudande vattnet.
  9. Rör om i lemon curden hela tiden tills den tjocknat ordentligt (ca 10 minuter).
  10. Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret.
  11. Rör om tills smöret smält helt och ställ sedan lemon curden i kylskåpet för att svalna.
  12. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  13. Vispa äggvitorna till styva toppar och tillsätt sedan lite strösocker i taget under fortsatt vispning.
  14. Fortsätt vispa tills sockerkristallerna smält (undersök genom att ta lite marängsmet på pekfingret och gnugga mot tummen, känner du inget socker
    mot fingertopparna så är det färdigvispat).
  15. Sikta ner mandelmjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  16. Täck en form med bakplåtspapper (min var 20×25 cm) och grädda din mandelbotten i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  17. Låt din mandelbotten svalna helt och hållet innan du monterar ihop tårtan.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Hallonpannacotta: Lägg hallonen i en kastrull och koka upp till ett mos under konstant omrörning.
  2. Kör hallonmoset genom en sil, pressa ordentligt så att du får så mycket kärnfri hallonpuré som möjligt.
  3. Koka upp vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Rör om hela tiden.
  4. Efter någon minut tillsätter du hallonpuré och strösocker.
  5. Låt koka upp under fortsatt omrörning och häll sedan upp hallonpannacottan i en skål eller bunke som du senare kan vispa i med helvisp.
  6. Låt pannacottan stå kylskåpet för att stelna (ca 4 h) innan du vispar upp den.
  7. Lemon curd: Lägg strösocker, äggulor, citronsaft och citronskal i en värmetålig skål.
  8. Vispa till en jämn smet och ställ sedan skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och låt lemon curden värmas upp under omrörning över det sjudande vattnet.
  9. Rör om i lemon curden hela tiden tills den tjocknat ordentligt (ca 10 minuter).
  10. Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret.
  11. Rör om tills smöret smält helt och ställ sedan lemon curden i kylskåpet för att svalna.
  12. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  13. Vispa äggvitorna till styva toppar och tillsätt sedan lite strösocker i taget under fortsatt vispning.
  14. Fortsätt vispa tills sockerkristallerna smält (undersök genom att ta lite marängsmet på pekfingret och gnugga mot tummen, känner du inget socker
    mot fingertopparna så är det färdigvispat).
  15. Sikta ner mandelmjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  16. Täck en form med bakplåtspapper (min var 20×25 cm) och grädda din mandelbotten i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  17. Låt din mandelbotten svalna helt och hållet innan du monterar ihop tårtan.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elin
Elin
4 years ago

Hej, hur långt i förväg kan jag spritsa på vispad pannacotta på tårtan? Funderar nämligen på att täcka min bröllopstårta med just vispad pannacotta och vill förbereda så långt i förväg som möjligt.

Anna
Anna
3 years ago

Är det säkert att lemoncurden bara ska innehålla äggulor och inga hela ägg? Min tjockande aldrig efter en halvtimme på spisen. Har sett att de allra flesta recepten har i hela ägg.

Nathalie
Nathalie
Svara till  Anna
6 months ago

Det tar ofta lång tid för curd att tjockna. Vet inte vad du sett för recept men äkta lemoncurd har verkligen inte äggvitor i sig.

Tips!

  • Montering: Vänd mandelbotten med den skrovliga sidan ner mot tårtfatet. Bre på ett generöst lager lemon curd och spritsa sedan på hallonpannacottan. Avsluta med att dekorera med hallonpulver, färska hallon, mynta och minimaränger. Servera direkt eller förvara tårtan i kylskåpet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?