Krämiga havrebollar

Ljuvligt krämiga havrebollar som bara smälter i munnen.

Har du någon gång funderat över vad skillnaden mellan havrebollar eller chokladbollar är? Eller bara trott att de är två olika namn för samma sak?

Vid första anblick så är det färgen som skiljer sig. Chokladbollar är mörkt bruna medan havrebollar är ljust bruna. När den kommer till smaken så är har havrebollar en mer gräddig havresmak medan chokladbollar har en djupare chokladsmak. Jag gör både mina klassiska chokladbollar och mina havrebollar i matberedare för att få en riktigt krämig konsistens då jag inte gillar stora bitar av havregryn.

Dessa havrebollar blir riktigt krämiga och bara smälter i munnen. Ett perfekt enkelt bak för lata dagar när man är sugen på något som går snabbt och som är barnsligt gott.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

havrebollar

Krämiga havrebollar

Portioner: 30

Ingredienser

250 g mjukt, rumstempererat smör
10 dl havregryn
3,25 dl florsocker
1 dl Oboy (eller 1 msk kakao och 0,75 dl florsocker)
0,75 dl vispgrädde (ovispad) eller mjölk 3% fetthalt
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
kokosflingor att rulla i

Tips!

  • Funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör havrebollarna glutenfria genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör veganska havrebollar genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Dela receptet

Portioner: 30 st

Ingredienser

250 g mjukt, rumstempererat smör
10 dl havregryn
3,25 dl florsocker
1 dl Oboy (eller 1 msk kakao och 0,75 dl florsocker)
0,75 dl vispgrädde (ovispad) eller mjölk 3% fetthalt
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
kokosflingor att rulla i

TIPS!

  • Funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör havrebollarna glutenfria genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör veganska havrebollar genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Mixa ihop alla ingredienserna till havrebollarna förutom kokosflingorna i en matberedare. Har du ingen matberedare kan du först mixa havregrynen i vanlig mixer eller stamixer och sedan vispa ihop dem med resten av ingredienerna i en bunke med elvisp.
  2. Ställ den kladdiga smeten i kylskåpet för att stelna i 30 minuter innan du formar den till bollar och rullar i kokosflingor.
  3. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Mixa ihop alla ingredienserna till havrebollarna förutom kokosflingorna i en matberedare. Har du ingen matberedare kan du först mixa havregrynen i vanlig mixer eller stamixer och sedan vispa ihop dem med resten av ingredienerna i en bunke med elvisp.
  2. Ställ den kladdiga smeten i kylskåpet för att stelna i 30 minuter innan du formar den till bollar och rullar i kokosflingor.
  3. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
50 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jeeennn
Jeeennn
3 years ago

I receptet står de 15små eller 30 medelstora. Ska de vara tvärtom 🤔? Eller missar jag något 🌸

Sofia
Sofia
3 years ago

Varför behöver det vara 3% på mjölken?

Nathalie
Nathalie
3 years ago

Wow!! asså sååå goda😍

yasmin
yasmin
3 years ago

Jag ville boosta upp smaken lite så jag la till lite kaffe (kaffe som jag blandat med vatten) i smeten. Det var jätte gott! 😋😋<3

Felicia
3 years ago

Alltid trott att det var samma sak, men detta måste jag prova!

Camilla
Camilla
3 years ago

Verkligen supergoda, men kommer att ha i mer kakao nästa gång – för det kommer garanterat att bli en nästa gång 🙂

Aycheh Haj Osman
3 years ago

Tack så mycket. Gott😋

Daniel Natanek
Daniel Natanek
3 years ago

Asså det är sååååå gott 🥰🥰😍

Olivia Natanek
Olivia Natanek
3 years ago

Du har sååååå bra recept Camilla ❤️❤️

Natalie
Natalie
3 years ago

MUUUUUUUUMS

Helena
Helena
3 years ago

Såå goda!! 😋😋

Nora
Nora
2 years ago

Ska det vara osaltad smör eller spelar det ingen roll?

Melissa
Melissa
2 years ago

Du är ett geni

Therese Fredriksson
Therese Fredriksson
2 years ago

Kan jag använda flytande smör istället? Tack för ett underbart recept 😊

Johanna
Johanna
2 years ago

Om man vill ha i kaffe? Ska man dra ner eller öka månaden på nån av ingredienserna isåfall?😋

Nathalie
Nathalie
2 years ago

Ian man använda laktosfri mjölk som är 1,5% fett i?

Erica Nyblom
Erica Nyblom
2 years ago

Hur länge står sig dessa i kylskåpet ?

Evelina
Evelina
2 years ago

Superklass som
Vanligt. Ungarna gick bananas. Mamman (jag) gömde några så jag kan mumsa ifred när dom somnat 😅.

Viola
Viola
2 years ago

Har inte tillräckligt mkt florsocker hemma kan jag ta resten med vanligt strösocker? 🥺

Camilla Berggren
Camilla Berggren
2 years ago

Jag misslyckades totalt. Trodde inte det var möjligt att göra det med chokladbollar.
För det första så fick jag bara plats med hälften av ingredienserna i min matberedare på 1,5 liter men förstod inte det förrän det var nästan fullt och ändå hade flera ingredienser kvar att ha i. Blev lite meckigt men det gick. Konsistensen på degen blev helt galet torr och smulig. Kommer definitivt inte äta upp dem. Har bara orkat rulla 6 stycken. Hur mycket som helst kvar av degen.
Kollat igenom receptet om och om igen om jag har mätt upp för mycket torrvaror men icke. Vad kan jag ha gjort för fel? Jag är jättebra på att baka och gick bet på ett recept för havrebollar…🙈. Pinsamt.

Linas
2 years ago

Oh my god. Det var så länge sedan jag käkade havrebollar! Ser bra ut 🙂

Danielle
Danielle
1 year ago

Blir det samma smak som på bageri om man har grädde i?
Ja har alltid tyckt och undrat varför de smakar såå gott med chokladbollar från ett bageri men det smakar aldrig likadant eller ens i närheten, om man gör hemma, det blir ju två helt olika smaker 🙈
de måste ju vara en ”hemlig ingrediens” dom använder på bageri !?
Men kanske är det så simpelt att man bara behöver ha i en skvätt grädde/mjölk?? ☝🏼😍

Linda
Linda
1 year ago

Vilken toppenhemsida! Den ska jag använda mycket. Detta blev första receptet. 😍

Emila
Emila
1 year ago

Jätte goda! Men de behövdes mer grädde en vad de står.

Melanie
Melanie
1 year ago

Jag måste erkänna att det är faktiskt de bästa havrebollar jag har ätit.

Jamal Cruzingosz
Jamal Cruzingosz
8 months ago

För stor portioner men jätte goda

Tips!

  • Funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör havrebollarna glutenfria genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör veganska havrebollar genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?