Krämiga havrebollar

313 röster
havrebollar
Foto: Ulrika Pousette
Ljuvligt krämiga havrebollar som bara smälter i munnen.

Har du någon gång funderat över vad skillnaden mellan havrebollar eller chokladbollar är? Eller bara trott att de är två olika namn för samma sak?

Vid första anblick så är det färgen som skiljer sig. Chokladbollar är mörkt bruna medan havrebollar är ljust bruna. När den kommer till smaken så är har havrebollar en mer gräddig havresmak medan chokladbollar har en djupare chokladsmak. Jag gör både mina klassiska chokladbollar och mina havrebollar i matberedare för att få en riktigt krämig konsistens då jag inte gillar stora bitar av havregryn.

ljusa chokladbollar

Dessa havrebollar blir riktigt krämiga och bara smälter i munnen. Ett perfekt enkelt bak för lata dagar när man är sugen på något som går snabbt och som är barnsligt gott.

Receptet ger 30 små eller 15 medelstora krämiga havrebollar.

Ingredienser:

250 g mjukt, rumstempererat smör

10 dl havregryn

3,25 dl florsocker

1 dl Oboy (eller 1 msk kakao och 0,75 dl florsocker)

0,75 dl vispgrädde (ovispad) eller mjölk 3% fetthalt

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

kokosflingor att rulla i

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienserna till havrebollarna förutom kokosflingorna i en matberedare. Har du ingen matberedare kan du först mixa havregrynen i vanlig mixer eller stamixer och sedan vispa ihop dem med resten av ingredienerna i en bunke med elvisp.
  2. Ställ den kladdiga smeten i kylskåpet för att stelna i 30 minuter innan du formar den till bollar och rullar i kokosflingor.
  3. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör havrebollarna glutenfria genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör veganska havrebollar genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

49 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jeeennn
Jeeennn
1 år sedan

I receptet står de 15små eller 30 medelstora. Ska de vara tvärtom 🤔? Eller missar jag något 🌸

Sofia
Sofia
1 år sedan

Varför behöver det vara 3% på mjölken?

Nathalie
Nathalie
1 år sedan

Wow!! asså sååå goda😍

yasmin
yasmin
1 år sedan

Jag ville boosta upp smaken lite så jag la till lite kaffe (kaffe som jag blandat med vatten) i smeten. Det var jätte gott! 😋😋<3

Felicia
1 år sedan

Alltid trott att det var samma sak, men detta måste jag prova!

Camilla
Camilla
1 år sedan

Verkligen supergoda, men kommer att ha i mer kakao nästa gång – för det kommer garanterat att bli en nästa gång 🙂

Aycheh Haj Osman
1 år sedan

Tack så mycket. Gott😋

Daniel Natanek
Daniel Natanek
1 år sedan

Asså det är sååååå gott 🥰🥰😍

Olivia Natanek
Olivia Natanek
1 år sedan

Du har sååååå bra recept Camilla ❤️❤️

Natalie
Natalie
1 år sedan

MUUUUUUUUMS

Helena
Helena
1 år sedan

Såå goda!! 😋😋

Nora
Nora
1 år sedan

Ska det vara osaltad smör eller spelar det ingen roll?

Melissa
Melissa
1 år sedan

Du är ett geni

Therese Fredriksson
Therese Fredriksson
1 år sedan

Kan jag använda flytande smör istället? Tack för ett underbart recept 😊

Johanna
Johanna
1 år sedan

Om man vill ha i kaffe? Ska man dra ner eller öka månaden på nån av ingredienserna isåfall?😋

Nathalie
Nathalie
1 år sedan

Ian man använda laktosfri mjölk som är 1,5% fett i?

Erica Nyblom
Erica Nyblom
1 år sedan

Hur länge står sig dessa i kylskåpet ?

Evelina
Evelina
10 månader sedan

Superklass som
Vanligt. Ungarna gick bananas. Mamman (jag) gömde några så jag kan mumsa ifred när dom somnat 😅.

Viola
Viola
10 månader sedan

Har inte tillräckligt mkt florsocker hemma kan jag ta resten med vanligt strösocker? 🥺

Camilla Berggren
Camilla Berggren
10 månader sedan

Jag misslyckades totalt. Trodde inte det var möjligt att göra det med chokladbollar. För det första så fick jag bara plats med hälften av ingredienserna i min matberedare på 1,5 liter men förstod inte det förrän det var nästan fullt och ändå hade flera ingredienser kvar att ha i. Blev lite meckigt men det gick. Konsistensen på degen blev helt galet torr och smulig. Kommer definitivt inte äta upp dem. Har bara orkat rulla 6 stycken. Hur mycket som helst kvar av degen. Kollat igenom receptet om och om igen om jag har mätt upp för mycket torrvaror men icke.… Läs mer »

Linas
9 månader sedan

Oh my god. Det var så länge sedan jag käkade havrebollar! Ser bra ut 🙂

Danielle
Danielle
5 månader sedan

Blir det samma smak som på bageri om man har grädde i?
Ja har alltid tyckt och undrat varför de smakar såå gott med chokladbollar från ett bageri men det smakar aldrig likadant eller ens i närheten, om man gör hemma, det blir ju två helt olika smaker 🙈
de måste ju vara en ”hemlig ingrediens” dom använder på bageri !?
Men kanske är det så simpelt att man bara behöver ha i en skvätt grädde/mjölk?? ☝🏼😍

Linda
Linda
4 månader sedan

Vilken toppenhemsida! Den ska jag använda mycket. Detta blev första receptet. 😍

Emila
Emila
4 månader sedan

Jätte goda! Men de behövdes mer grädde en vad de står.

Melanie
Melanie
2 månader sedan

Jag måste erkänna att det är faktiskt de bästa havrebollar jag har ätit.

49
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x