Krämiga havrebollar

181 röster
havrebollar
Foto: Ulrika Pousette
Ljuvligt krämiga havrebollar som bara smälter i munnen.

Har du någon gång funderat över vad skillnaden mellan havrebollar eller chokladbollar är? Eller bara trott att de är två olika namn för samma sak?

Vid första anblick så är det färgen som skiljer sig. Chokladbollar är mörkt bruna medan havrebollar är ljust bruna. När den kommer till smaken så är har havrebollar en mer gräddig havresmak medan chokladbollar har en djupare chokladsmak. Jag gör både mina klassiska chokladbollar och mina havrebollar i matberedare för att få en riktigt krämig konsistens då jag inte gillar stora bitar av havregryn.

ljusa chokladbollar

Dessa havrebollar blir riktigt krämiga och bara smälter i munnen. Ett perfekt enkelt bak för lata dagar när man är sugen på något som går snabbt och som är barnsligt gott.

Receptet ger 30 små eller 15 medelstora krämiga havrebollar.

Ingredienser:

250 g mjukt, rumstempererat smör

10 dl havregryn

3,25 dl florsocker

1 dl Oboy (eller 1 msk kakao och 0,75 dl florsocker)

0,75 dl vispgrädde (ovispad) eller mjölk 3% fetthalt

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

kokosflingor att rulla i

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienserna till havrebollarna förutom kokosflingorna i en matberedare. Har du ingen matberedare kan du först mixa havregrynen i vanlig mixer eller stamixer och sedan vispa ihop dem med resten av ingredienerna i en bunke med elvisp.
  2. Ställ den kladdiga smeten i kylskåpet för att stelna i 30 minuter innan du formar den till bollar och rullar i kokosflingor.
  3. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Funkar utmärkt att frysa in.
  • Gör havrebollarna glutenfria genom att byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör veganska havrebollar genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde.

Prenumerera
Notis om
guest
31 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jeeennn
Jeeennn
7 månader sedan

I receptet står de 15små eller 30 medelstora. Ska de vara tvärtom 🤔? Eller missar jag något 🌸

Sofia
Sofia
7 månader sedan

Varför behöver det vara 3% på mjölken?

Nathalie
Nathalie
7 månader sedan

Wow!! asså sååå goda😍

yasmin
yasmin
7 månader sedan

Jag ville boosta upp smaken lite så jag la till lite kaffe (kaffe som jag blandat med vatten) i smeten. Det var jätte gott! 😋😋<3

Felicia
7 månader sedan

Alltid trott att det var samma sak, men detta måste jag prova!

Camilla
Camilla
7 månader sedan

Verkligen supergoda, men kommer att ha i mer kakao nästa gång – för det kommer garanterat att bli en nästa gång 🙂

Aycheh Haj Osman
7 månader sedan

Tack så mycket. Gott😋

Daniel Natanek
Daniel Natanek
7 månader sedan

Asså det är sååååå gott 🥰🥰😍

Olivia Natanek
Olivia Natanek
7 månader sedan

Du har sååååå bra recept Camilla ❤️❤️

Natalie
Natalie
7 månader sedan

MUUUUUUUUMS

Helena
Helena
7 månader sedan

Såå goda!! 😋😋

Nora
Nora
5 månader sedan

Ska det vara osaltad smör eller spelar det ingen roll?

Melissa
Melissa
5 månader sedan

Du är ett geni

Therese Fredriksson
Therese Fredriksson
3 månader sedan

Kan jag använda flytande smör istället? Tack för ett underbart recept 😊

Johanna
Johanna
2 månader sedan

Om man vill ha i kaffe? Ska man dra ner eller öka månaden på nån av ingredienserna isåfall?😋

Nathalie
Nathalie
2 dagar sedan

Ian man använda laktosfri mjölk som är 1,5% fett i?

31
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x