Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar krämig rabarbermarängpaj.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i pajformen.
- Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter under tiden som du gör fyllningen.
- Skölj och tärna rabarbern i mindre bitar. Skölj jordgubbarna, skär bort bladen och tärna jordgubbarna. Ha ner dem i en kastrull tillsammans med vatten. Koka upp på hög värme under omrörning tills det blivit en mosig puré.
- Sila puren genom en finmaskig sil, ner i en bunke så att du blir av med alla skal och stora bitar och bara har en ren puré kvar.
- Tillsätt skal och saft från citroner, äggulor och sötad kondenserad mjölk. Rör ihop till en jämn smet.
- Sänk värmen på ugnen till 150 grader (över- och undervärme).
- Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter. Fyllningen ska inte ha fått färg och vara dallrig när du tar ut den ur ugnen.
- Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet i minst 2h innan du toppar med marängen.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Tillsätt sedan strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Kan man skippa marängen uppe på och toppa med annat?
Vispgrädde kan man toppa med 🙂
Stämmer det att det ska vara 10 äggulor i?
Det stämmer! 🙂
Kan man bränna av på något annat sätt? Om man saknar en sån brännare.
Längst upp i ugnen på grillfunktion i några minuter bara, håll ett öga!
Testade detta men hela botten “smälte”. Allt smör i drömmarna rann ut 🙈. Själva rabarberfyllningen va perfekt dock. Kanske för att den kom från kylskåpet kall in i ugnen, eller vad kan det bero på?!
Vad kan man göra med alla äggvitor som blir över?
Mumsiga maränger som du förvarar i en fin burk? Eller kanske dessa? https://mykitchenstories.se/minipavlova-med-vit-chokladfluff-lemon-curd/ 😍
Blir den god utan citron med?
Den tjocknar tyvärr inte utan citronen 🙂
Den glæder jeg mig til at prøve! Den ser ufattelig lækker ud. Benytter du saltet eller usaltet smør?
Tack fina du! Saltat smör 🙂
Ser läckert ut! Kan man byta ut den kondenserade mjölken mot något laktosfritt?
Du kan göra egen laktosfri enligt detta recept: https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk/ 🙂
Vad kan ha i istället för jordgubbar? (Allergi) om man vill runda av syrligheten och få en fin färg?
Pastafärg 😀
Hallon!
Kan du inte göra dina recept utskriftsvänliga. Så man bara kan trycka på skriv ut och det är ett anpassat format.
Hej Eva! Tack för tips, tar detta vidare med IT ansvarig 😊
Kan du inte göra denna i en video? Känns så mycket lättare att följa då!! 🙏❤️
Håll utkik på YouTube 😍
Hej, kan man baka hela eller delar av denna dagen innan?
Hejhej! Allt fram till marängen kan du göra dagen innan 🙂
Synd att jag inte läste det här innan. 😅 Av någon anledning fick jag väldigt mycket fyllning. Så det blev två pajer, men konsistensen ser ändå bra ut. 👍Satsar på att göra den ena marängen i morrn istället. ✅☺️
Totalmisslyckas?!? Den är inte en tillstymmelse till dallrig utan snarare rinnig efter 15-22-och 30 min i ugnen. 🤷🏻♀️
Hur stora var äggen du använde? <3
Medium/Large
Kan man förvara marängen på något sätt, i spritspåse, i bunke i kylen etc om man inte har möjlighet att dekorera i direkt anslutning till servering? Eller kan man dekorera och ha i kyl utan att marängen blir ”förstörd” ?
Gud va god den ser ut!! Jag är inte så förtjust i drömmar dock, kan man ha en annan typ av pajbotten? Tack på förhand😄🙏🏻
Hejhej! Visst gör den!? Du kan absolut ta en annan pajbotten från ett annat recept istället <3
Ser superfin ut! Funderar på att baka denna till studentfirande, kan man frysa själva pajen utan marängen?
Det går jättebra! 😊
Ska bli spännande att testa!
😍😍😍
Kan man frysa botten och fyllning?
Hejhej! Det går bra 😊
Min fyllning vart inte alls så fin till färgen som din, den är snarare beige med lite rosa nyanser. Beror det på att rabarbern var mesta dels grön?
Hej hej! Det kan vara därför ❤️
KAn man använda digestive istället för drömmar? Älskar din vanliga lemon curd paj, så tänlte om den botten även passar denna kaka?
Hejhej! Det går att köra sin egen variant och byta ut botten! Låter mumsigt <3
Hej. Kan man använda frysta jordgubbar?
Hej hej! Det går jättebra 🥰
Wow, det här låter helt fantastiskt! Går pajen att frysa? Kanske avvakta med marängen tills dess att den tinas?
Hej hej! Det går jättebra att göra så 🥰
Hej Camilla! Jag ska baka den här fantastiska pajen ikväll, men hittar ingen pajform i strl 23. Jag har sökt överallt (i sista sekund såklart 😅) funkar det att använda en i strl 26? Hur ska jag isf tänka med satsstorleken och tiden i ugnen?
Kan man halvera receptet? Isf hur stor form tänker du att man ska ha?
Hejhej! En 12cm form skulle funka då. Tänk dock på att gräddningstiden kan behöva justeras <3
Hej supergod blev den. Vet du om man kan frysa den?
Hej hej! Kul att du gillade den. Det går jättebra att frysa ner den, med risk att marängen kanske svettas när man tinar upp den. Låt den tina långsamt i kylskåpet 💕
Hej! Måste det vara färska rabarber eller kan det vara frysta?
Hej hej! Det går jättebra med frysta rabarber 😊
Hej
Vet du om det går att frysa in pajen med rabarbern (ej marängen)?
/Alexandra
Hejhej! Det funkar utmärkt 🙂
När man lagt på marängen och bränt av den o sedan provsmakat så kan man väl ha den i kylen tills den är uppäten??
Hejhej! ja, precis! Den håller i kyl i ca 4 dagar utan problem 🙂
Bakade i helgen och vart supergod! Hade vispgrädde till samt dekorerade med jordgubber och “sockrade råa rabarber”. Behövde grädda med fyllningen i 3 min extra. resterna av pajen var lika goda 2 dagar efter. Sommarens nya favvopaj! Tack!
Men hjälp vad gott! 😍 Vad glad jag blir att du gillade den! Tack själv 😋
Hejsan, så sugen på att testa denna! Men måste göra den glutenfri, är ju bara botten som är med kakor, går det lika bra att använda glutenfria vaniljsrömmae? Och hur mycket mer ska man såfall kanske ha? 😍
Hej Camilla, kan man göra den i portionsformar?
Hej kära Camilla! Tack för alla underbara recept och din härliga energi!
Jag är allergisk mot mjölkprotein och undrar om du har nått tips på hur jag kan göra pajen helt mjölkproteinfri❤️ Tack igen! Clara
Funkar det med en vanlig form med löstagbar kant eller annan pajform?
Hejhej, det funkar! ☺️
En i familjen tål inte protein och kan därför inte ha 10 äggulor, finns det något man kan ersätta dem med? Går kanske bra med 2 äggulor
Hejhej, åh jag har tyvärr inte testat detta ännu. ❤️
Hej! Blir det bäst med färsk rabarber och jordgubbar, eller kan man ta fryst?
Hejhej, det går bra med både och! 🥰
Kan man använda något annat än äggulor till krämen? (Äggallergi) , marängen fixar jag med kikärtspad.
Kan man använda något annat istället för äggulor? <3
Har precis ställt in i ugnen och hoppas den ska bli god. 😊
Men undrar om jag gjorde fel, jag silade bort skalen som det står och använde saften/det som hamnade i bunken. Var det fel? Borde jag använt gröten i silen istället? Kommer den att stelna ändå i så fall?
Du gjorde helt rätt 🙂
Vad är dina tips/rekommendationer om man använder en pajform som är 28 cm i diameter?
Kör alla ingredienser x1,5 ❤️
Hej, hur långt innan servering kan marängen läggas på? Tack för fina recept!