Krämig rabarbermarängpaj

Sprött pajskal gjort på vaniljdrömmar, krämig rabarberfyllning och fluffig maräng – det är allt som gör denna krämiga rabarbermarängpaj så underbar!

Den här idén har jag haft sen förra sommaren men funderat länge över hur jag ska göra den så god som möjligt. Och nu är det här receptet äntligen klart: krämig rabarbermarängpaj med ett pajskal gjort på spröda vaniljdrömmar, en riktigt krämig rabarberfyllning och en fluffig varmvispad maräng som bränns av för en seg yta och en härlig färg.

Den här pajen är perfekt för dig som vill baka något annat än en klassisk smulpaj med rabarber. Denna är som en bakelse och en perfekt rabarberpaj att servera om man vill imponera med små medel.

Författare: Camilla Hamid

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
krämig rabarbermarängpaj

Krämig rabarbermarängpaj

Portioner: 10-12

Ingredienser

Pajskal:
300 g vaniljdrömmar
75 g smör

Fyllning:
350 g rabarber (ju rödare rabarber du har, desto mer rosa kommer fyllningens färg bli så skala inte bort skalet!)
125 g  jordgubbar (kan uteslutas men ger en extra fin rosa färg och rundar av den syrliga smaken)
4 msk vatten
Saft från 3 citroner + skal om man vill ha extra mycket syrlighet
2 burkar sötad kondenserad mjölk
10 äggulor

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12 st

Ingredienser

Pajskal:
300 g vaniljdrömmar
75 g smör

Fyllning:
350 g rabarber (ju rödare rabarber du har, desto mer rosa kommer fyllningens färg bli så skala inte bort skalet!)
125 g  jordgubbar (kan uteslutas men ger en extra fin rosa färg och rundar av den syrliga smaken)
4 msk vatten
Saft från 3 citroner + skal om man vill ha extra mycket syrlighet
2 burkar sötad kondenserad mjölk
10 äggulor

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar krämig rabarbermarängpaj.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i pajformen.
  3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter under tiden som du gör fyllningen.
  4. Skölj och tärna rabarbern i mindre bitar. Skölj jordgubbarna, skär bort bladen och tärna jordgubbarna. Ha ner dem i en kastrull tillsammans med vatten. Koka upp på hög värme under omrörning tills det blivit en mosig puré.
  5. Sila puren genom en finmaskig sil, ner i en bunke så att du blir av med alla skal och stora bitar och bara har en ren puré kvar.
  6. Tillsätt skal och saft från citroner, äggulor och sötad kondenserad mjölk. Rör ihop till en jämn smet.
  7. Sänk värmen på ugnen till 150 grader (över- och undervärme).
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter. Fyllningen ska inte ha fått färg och vara dallrig när du tar ut den ur ugnen.
  9. Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet i minst 2h innan du toppar med marängen.
  10. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Tillsätt sedan strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Steg för steg

 

 

Video

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med en diameter på 23 cm och ger 10-12 generösa bitar krämig rabarbermarängpaj.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i pajformen.
  3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter under tiden som du gör fyllningen.
  4. Skölj och tärna rabarbern i mindre bitar. Skölj jordgubbarna, skär bort bladen och tärna jordgubbarna. Ha ner dem i en kastrull tillsammans med vatten. Koka upp på hög värme under omrörning tills det blivit en mosig puré.
  5. Sila puren genom en finmaskig sil, ner i en bunke så att du blir av med alla skal och stora bitar och bara har en ren puré kvar.
  6. Tillsätt skal och saft från citroner, äggulor och sötad kondenserad mjölk. Rör ihop till en jämn smet.
  7. Sänk värmen på ugnen till 150 grader (över- och undervärme).
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter. Fyllningen ska inte ha fått färg och vara dallrig när du tar ut den ur ugnen.
  9. Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet i minst 2h innan du toppar med marängen.
  10. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Tillsätt sedan strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 15 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
74 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oliver
Oliver
3 years ago

Kan man skippa marängen uppe på och toppa med annat?

Malin
Malin
3 years ago

Stämmer det att det ska vara 10 äggulor i?

Carro
Carro
3 years ago

Kan man bränna av på något annat sätt? Om man saknar en sån brännare.

R R N
R R N
Svara till  camillahamid
3 years ago

Testade detta men hela botten “smälte”. Allt smör i drömmarna rann ut 🙈. Själva rabarberfyllningen va perfekt dock. Kanske för att den kom från kylskåpet kall in i ugnen, eller vad kan det bero på?!

Emma
Emma
3 years ago

Vad kan man göra med alla äggvitor som blir över?

Last edited 3 years ago by Emma
Citrus allergiker
Citrus allergiker
3 years ago

Blir den god utan citron med?

Regine Hjort Hovmøller
Regine Hjort Hovmøller
3 years ago

Den glæder jeg mig til at prøve! Den ser ufattelig lækker ud. Benytter du saltet eller usaltet smør?

Lisa
Lisa
3 years ago

Ser läckert ut! Kan man byta ut den kondenserade mjölken mot något laktosfritt?

Alice
Alice
3 years ago

Vad kan ha i istället för jordgubbar? (Allergi) om man vill runda av syrligheten och få en fin färg?

Marie
Marie
Svara till  Alice
1 year ago

Hallon!

Eva
Eva
3 years ago

Kan du inte göra dina recept utskriftsvänliga. Så man bara kan trycka på skriv ut och det är ett anpassat format.

Louise
Louise
3 years ago

Kan du inte göra denna i en video? Känns så mycket lättare att följa då!! 🙏❤️

MAME
MAME
3 years ago

Hej, kan man baka hela eller delar av denna dagen innan?

Linpan
Linpan
Svara till  camillahamid
3 years ago

Synd att jag inte läste det här innan. 😅 Av någon anledning fick jag väldigt mycket fyllning. Så det blev två pajer, men konsistensen ser ändå bra ut. 👍Satsar på att göra den ena marängen i morrn istället. ✅☺️

Tina
Tina
3 years ago

Totalmisslyckas?!? Den är inte en tillstymmelse till dallrig utan snarare rinnig efter 15-22-och 30 min i ugnen. 🤷🏻‍♀️

Tina
Tina
Svara till  camillahamid
3 years ago

Medium/Large

Louise
Louise
3 years ago

Kan man förvara marängen på något sätt, i spritspåse, i bunke i kylen etc om man inte har möjlighet att dekorera i direkt anslutning till servering? Eller kan man dekorera och ha i kyl utan att marängen blir ”förstörd” ?

Lina
Lina
3 years ago

Gud va god den ser ut!! Jag är inte så förtjust i drömmar dock, kan man ha en annan typ av pajbotten? Tack på förhand😄🙏🏻

Marianne T
Marianne T
3 years ago

Ser superfin ut! Funderar på att baka denna till studentfirande, kan man frysa själva pajen utan marängen?

Emmeli
Emmeli
3 years ago

Ska bli spännande att testa!

Last edited 3 years ago by Emmeli
Malin
Malin
3 years ago

Kan man frysa botten och fyllning?

Camilla
Camilla
3 years ago

Min fyllning vart inte alls så fin till färgen som din, den är snarare beige med lite rosa nyanser. Beror det på att rabarbern var mesta dels grön?

Fanny
Fanny
3 years ago

KAn man använda digestive istället för drömmar? Älskar din vanliga lemon curd paj, så tänlte om den botten även passar denna kaka?

Ida
Ida
3 years ago

Hej. Kan man använda frysta jordgubbar?

Emma
Emma
3 years ago

Wow, det här låter helt fantastiskt! Går pajen att frysa? Kanske avvakta med marängen tills dess att den tinas?

Racha
Racha
3 years ago

Hej Camilla! Jag ska baka den här fantastiska pajen ikväll, men hittar ingen pajform i strl 23. Jag har sökt överallt (i sista sekund såklart 😅) funkar det att använda en i strl 26? Hur ska jag isf tänka med satsstorleken och tiden i ugnen?

Angelina
Angelina
3 years ago

Kan man halvera receptet? Isf hur stor form tänker du att man ska ha?

Josefin Olsson
Josefin Olsson
3 years ago

Hej supergod blev den. Vet du om man kan frysa den?

Sofia
Sofia
3 years ago

Hej! Måste det vara färska rabarber eller kan det vara frysta?

Alexandra Trusén
Alexandra Trusén
3 years ago

Hej
Vet du om det går att frysa in pajen med rabarbern (ej marängen)?
/Alexandra

Alexandra
Alexandra
3 years ago

När man lagt på marängen och bränt av den o sedan provsmakat så kan man väl ha den i kylen tills den är uppäten??

Carina
Carina
3 years ago

Bakade i helgen och vart supergod! Hade vispgrädde till samt dekorerade med jordgubber och “sockrade råa rabarber”. Behövde grädda med fyllningen i 3 min extra. resterna av pajen var lika goda 2 dagar efter. Sommarens nya favvopaj! Tack!

Adriana
Adriana
3 years ago

Hejsan, så sugen på att testa denna! Men måste göra den glutenfri, är ju bara botten som är med kakor, går det lika bra att använda glutenfria vaniljsrömmae? Och hur mycket mer ska man såfall kanske ha? 😍

Jenny
Jenny
3 years ago

Hej Camilla, kan man göra den i portionsformar?

Clara
Clara
2 years ago

Hej kära Camilla! Tack för alla underbara recept och din härliga energi!
Jag är allergisk mot mjölkprotein och undrar om du har nått tips på hur jag kan göra pajen helt mjölkproteinfri❤️ Tack igen! Clara

Ann-Sofie
Ann-Sofie
2 years ago

Funkar det med en vanlig form med löstagbar kant eller annan pajform?

Alicia
Alicia
2 years ago

En i familjen tål inte protein och kan därför inte ha 10 äggulor, finns det något man kan ersätta dem med? Går kanske bra med 2 äggulor

Maria
Maria
2 years ago

Hej! Blir det bäst med färsk rabarber och jordgubbar, eller kan man ta fryst?

Elisabeth
Elisabeth
1 year ago

Kan man använda något annat än äggulor till krämen? (Äggallergi) , marängen fixar jag med kikärtspad.

Filippa
Filippa
1 year ago

Kan man använda något annat istället för äggulor? <3

Emma
Emma
1 year ago

Har precis ställt in i ugnen och hoppas den ska bli god. 😊
Men undrar om jag gjorde fel, jag silade bort skalen som det står och använde saften/det som hamnade i bunken. Var det fel? Borde jag använt gröten i silen istället? Kommer den att stelna ändå i så fall?

Larisa
1 year ago

Vad är dina tips/rekommendationer om man använder en pajform som är 28 cm i diameter?

Martina
Martina
1 year ago

Hej, hur långt innan servering kan marängen läggas på? Tack för fina recept!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?