
Min man har en tendens att köpa på sig en massa persikor (för att han älskar dem) som sedan ligger i kylskåpet och glöms bort så idag tog jag tag i att göra något riktigt av dem. Nämligen den här kolapavlovan med seg insida, frasig utsida, ett drömmigt kolaswirl, vispad grädde, hallon och persika. Behöver jag säga mer? En magisk efterrätt som blir ett perfekt avslut på en god middag eller när man bara är riktigt sötsugen.

Den här kolapavlovan har ALLT! Fluffigt, segt, frasigt, syrligt, fruktigt och sött. Dessutom så blir den väldigt fin! Jag bara älskar färgerna i den här efterrätten.

Det här receptet ger en pavlova med kola, persika och hallon på 16 bitar.
Kolapavlova:
6 stora äggvitor (storlek L på äggen)
2 dl strösocker
4 dl florsocker
1/2 burk dulce de leche à 397g
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 st persika
125 g färska hallon
1/2 burk dulce de leche à 397 g
röd oxalis eller citronmeliss att dekorera med

Gör såhär:
- Kolapavlova: Sätt ugnen på 100 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en fast och blank maräng.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock marängsmet med slickepott.
- Stjälp upp hela marängsmeten på bakplåtspappret, klicka på dulce de leche och forma försiktigt till en rund marängbotten med hjälp av baksidan av en sked. Se till att den får en liten kant som fyllningen kan hålla sig inom.
- Grädda botten till din pavlova i mitten av ugnen i ca 1,5h. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme med plåten i ugnen i minst 1h. Låt marängtårtan svalna helt och hållet utanför ugnen på den varma plåten innan du fyller och dekorerar den.
- Fyllning: Vispa grädden till mjuka toppar med elvisp. Spritsa eller bre ut grädden över din marängbotten. Toppa med dulce de leche, färska hallon och skivad persika.
- Servera din kolapavlova direkt eller förvara den i kylskåpet. Kom bara ihåg att du längre tid du låter pavlovan stå med fyllningen, desto mer kommer den att suga åt sig av vätskan från fyllningen och bli mindre krispig på utsidan.
Kan man baka marängen dagen innan?
Det funkar utmärkt. Förvara torrt under en kökshandduk eller liknande i rumstemperatur 🥰
Hej! Varje gång jag gör maräng går den sönder, även denna gång när jag provade detta recept… Marängen smular till bitar när jag ska ta bort den från bakplåtspappret! Vad gör jag för fel?
Hejhej! Låter som att den behöver gräddas lite längre tid eller torka ännu mer i ugnen på eftervärme ❤️
Har du med resterande av dulche de lechen bara ringlat på det över grädden? Eller har du precis som med grädden lagt ett lager av det på marängen under grädden?
🙂
Jag har ringlat resten över grädden 🥰
Hej! Min fick jättefin ”knaprig” yta men är typ ogräddad inuti. Är det tanken eller har jag gjort något fel?