Kolapaj med chokladfluff

Vad säger ni om jag säger: frasigt pajskal av mördeg, len vaniljkola, chokladfluff, kolaflarn och hallon? Resultatet blir iallafall den här ljuvliga kolapajen med chokladfluff. En riktig drömpaj som får vilken chokladälskare somhelst på fall.

kolaflarn (scrolla ner längst ner i receptet för att se hur man gör dem), guldflingor och hallon att dekorera med (tina frysta svenska hallon när hallon inte är i säsong).

KOLAFLARN

Kolaflarn är superenkla att göra. Det enda du behöver ä någon form av hård karamell (jag använder cream candies från Wherther’s original). Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Fördela karamellerna med mycket mellanrum mellan varandra på plåten. Grädda i mitten av ugnen i 6-10 minuter (mina var perfekta vid 6 minuter. De är bubbliga och gyllenbruna när de är redo. Låt svalna helt och håller på plåten. Du kan antingen dekorera med dem som de är runda eller göra som jag gjort på denna paj, bryta dem i bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Kolapaj med chokladfluff

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (chokladfluff):
300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde

Ingredienser (pajskal):
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl + 1-2 dl till utkavling
1 dl florsocker
1 ägg
ev 1 msk vatten

Ingredienser (vaniljkola):
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet i pajskalet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix men samma mängd glutenfri mjölmix till utkavlingen.
  • Gör pajen vegansk genom att använda mörk vegansk choklad till fluffet, växtbaserad vispgrädde till fluffet och kolan istället för vanlig vispgrädde, mjölkfritt margarin till pajskalet och kolan istället för smör och ägget i pajskalet mot 2 msk vatten. Kolaflarn går inte att göra veganska med Wherther’s karameller.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (chokladfluff):
300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde

Ingredienser (pajskal):
125 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl + 1-2 dl till utkavling
1 dl florsocker
1 ägg
ev 1 msk vatten

Ingredienser (vaniljkola):
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet i pajskalet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix men samma mängd glutenfri mjölmix till utkavlingen.
  • Gör pajen vegansk genom att använda mörk vegansk choklad till fluffet, växtbaserad vispgrädde till fluffet och kolan istället för vanlig vispgrädde, mjölkfritt margarin till pajskalet och kolan istället för smör och ägget i pajskalet mot 2 msk vatten. Kolaflarn går inte att göra veganska med Wherther’s karameller.

Dela receptet

  1. Börja med att göra chokladfluffet genom att försiktigt smälta ihop grovhackad choklad eller chokladknappar tillsammans med vispgrädde i en kastrull på låg värme. Häll upp smeten i en rymlig skål av glas eller metall och låt svalna i kylskåpet i minst 4 h.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  3. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg (gärna i matberedare men för hand går bra). Tillsätt vatten om den inte går ihop.
  4. Mjöla din arbetsyta rikligt med mjöl, så även själva degen och kavla ut degen till ca 0,5 cm tjock. Täck pajformen med degen och tryck till så att den fäster i alla hörn. Skär bort överflödig deg och ställ pajformen i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Nagga botten på pajskalet med en gaffel och tryck fast aluminiumfolie längs med kanterna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills den inte är glansig längre. Ta bort aluminiumfoliet och grädda det i ytterligare 15 minuter. Låt pajskalet svalna ordentligt innan du fyller det med kola.
  6. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du toppar med chokladfluff.
  7. Vispa upp chokladfluffet med elvisp på medelhastighet. Spritsa ut på pajen och dekorera med kolaflarn, guldflingor och hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 years ago

[…] Tycker du om chokladfudgepaj och vill baka en chokladpaj extra allt så tycker jag att du ska prova min kolapaj med chokladfluff! […]

Cissi
Cissi
2 years ago

Camilla! Ska det verkligen vara 300g mörk choklad i 3 dl vispgrädde som sen ska svalna och vispas till fluff? Mitt blev väldigt fast och jag kan inte förstå hur jag ska vispa upp det? 🙈😬😅

Cissi
Cissi
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack snälla! Det blev jättebra! 💕

Cissi
Cissi
2 years ago

Förlåt, jag är så uppvarvad att jag glömde skriva att jag blir väldigt tacksam för svar.💕 Ställde just in kolan i kylen att stelna. 😎

Matilda
Matilda
2 years ago

Denna paj blev verkligen supergod! Och inte så svår att göra heller. Jag valde att göra en tunnare botten så den räckte till två formar och hade den då inne i ugnen knappt 25min totalt.
Ett tips är att koka kolan lite mindre än till 123 grader så den blir lite i hårdaste laget då.
Och ta fram pajen från kylen minst en halvtimme innan den ska serveras! Annars går den inte att skära/äta 😆

Tips!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet i pajskalet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix men samma mängd glutenfri mjölmix till utkavlingen.
  • Gör pajen vegansk genom att använda mörk vegansk choklad till fluffet, växtbaserad vispgrädde till fluffet och kolan istället för vanlig vispgrädde, mjölkfritt margarin till pajskalet och kolan istället för smör och ägget i pajskalet mot 2 msk vatten. Kolaflarn går inte att göra veganska med Wherther’s karameller.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?