Kokostoppar är en riktigt god klassisk småkaka som går hem hos många. Den är riktigt tacksam att bjuda på till fikat. Småkakan i sig är inte så knepig att baka men det kan vara lite pyssligt att få till den toppiga formen. Särskilt om man behöver göra det flera gånger om och bjuda MÅNGA på kokostoppar. Då är det supersmidigt att baka den i långpanna! Bara att blanda ihop alla ingredienser, trycka ut smeten i en långpanna, grädda, toppa med choklad, skära upp och njuta!
Det bästa med att baka den i långpanna är att den blir galet saftig! Receptet ger 32 generösa bitar om den bakas i en långpanna med måtten 25×35 cm.
Ingredienser:
100 g smör
4 stora ägg
2 dl strösocker
400 g kokosflingor
rivet skal från 1 citron
150 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Smält smöret.
- Blanda ihop ägg, strösocker och smält smör i en bunke.
- Tillsätt kokosflingor och citronskal och rör om till en jämn smet.
- Täck din långpanna med bakplåtspapper och tryck ut smeten i den.
- Grädda dina kokostoppar i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills den börjat få lite gyllenbrun färg.
- Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar den med choklad.
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
- Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den börjar koka.
- Ta bort kastrullen från värmen och häll den över chokladen. Låt stå i 5 minuter innan du försiktigt blandar ihop det till en jämn, klumpfri chokladglasyr
- Bred chokladen i ett jämnt lager över kakan och låt den stå i kylskåpet tills chokladen stelnat innan du skär kakan i mindre bitar.
- Förvara i kylskåpet inplastat eller i lufttät burk.
Hur länge håller den i kylen? Kan man frysa in annars? 🙂 tänkte baka nu till nästa helg.