Kokostårta med citron

Saftig tårtbotten med kokos, syrlig färskostkräm och lemon curd. Låter det som en dröm tillsammans? Det är det. Den här tårtan är perfekt för dig, som precis som jag, älskar syrliga tårtor. Just den här kokostårtan riktigt smälter i munnen och piggar verkligen upp smaklökarna.

I vanliga fall brukar jag täcka hela tårtan med frosting men idag fick det bli en naked cake, alltså naken tårta där man ser bottnarna och fyllningen. Fyllningen har jag spritsat ut med min favorittyll JEM3ES.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger 6-8 generösa bitar. Vill du baka den i en form med diameter på 23 cm så tar du bara alla ingredienser x1,5.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kokostårta med citron

Portioner: 6-8

Ingredienser

Lemon curd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Tårtbotten med kokos:
50 g smör
1 dl mjölk
3ägg
2,25 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver

Färskostkräm med citron:
600 g färskost
2 dl vispgrädde
fint rivet skal från 1 citron
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Lemon curd:
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Tårtbotten med kokos:
50 g smör
1 dl mjölk
3ägg
2,25 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver

Färskostkräm med citron:
600 g färskost
2 dl vispgrädde
fint rivet skal från 1 citron
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra lemon curd. ägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra din springform med bakplåtspapper.
  6. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll i mjölken. Rör om och låt svalna.
  7. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt vetemjöl, kokosflingor, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  8. Häll ner smörmjölken i bunken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills att den är helt genomgräddad.
  9. Vänd tårtbotten upp och ner på ett galler för att svalna innan du skär den i tre delar.
  10. Färskostkrämen gör du enkelt genom att vispa ihop färskost och ovispad grädde i en bunke med elvisp tills det får en tjock och krämig konsistens. Detta tar några minuter så ha is i magen.
  11. Ta bort elvispen och tillsätt rivet citronskal, florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
  12. Spritsa eller bre ut frostingen på de två första bottnarna. På det översta lagret spritsar du bara frosting längs med kanten och häller sedan upp lemon curd på resten av ytan. Bre ut i ett jämnt lager. Dekorera med citronmeliss och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

 

Video
  1. Börja med att göra lemon curd. ägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra din springform med bakplåtspapper.
  6. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll i mjölken. Rör om och låt svalna.
  7. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt vetemjöl, kokosflingor, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  8. Häll ner smörmjölken i bunken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills att den är helt genomgräddad.
  9. Vänd tårtbotten upp och ner på ett galler för att svalna innan du skär den i tre delar.
  10. Färskostkrämen gör du enkelt genom att vispa ihop färskost och ovispad grädde i en bunke med elvisp tills det får en tjock och krämig konsistens. Detta tar några minuter så ha is i magen.
  11. Ta bort elvispen och tillsätt rivet citronskal, florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
  12. Spritsa eller bre ut frostingen på de två första bottnarna. På det översta lagret spritsar du bara frosting längs med kanten och häller sedan upp lemon curd på resten av ytan. Bre ut i ett jämnt lager. Dekorera med citronmeliss och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stella
Stella
3 years ago

Ser sjukt god ut! 😻Kan man göra delarna var för sig dagen innan och sedan låta de stå i kylskåpet över natten?

Eva
Eva
3 years ago

Ser underbart ut, om man vill göra tårtbotten glutenfri hur många deciliter glutenfri mjölmix måste man ha? 🥰

Last edited 3 years ago by Eva
Ellen Hansson
Ellen Hansson
2 years ago

Hej!
Hur långt i förväg kan man förbereda? Frysa in bottnarna? Håller fyllningen någon dag i kylen?

Mona
Mona
2 years ago

Hej Camilla!
Uppskattade till sommarprat så mycket. Jag älskar verkligen denna tårtan. Har gjort den 2 gånger nu men bottnarna blev väldigt tunna. Vad gör jag för fel? Skulle jag kunna göra som saftiga chokladtårtan och köra smeten i 3 med olika gräddningstid?

Mona
Mona
2 years ago

Hej! Har gjort denna några gånger och den är fantastisk. Men tycker det är svårt att få till botten så att den är tillräckligt tjock att dela på 3. Kan man göra som saftiga chokladtårtan och grädda i 3 formar istället?
Kram

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?