Så här gör du:
- Börja med att göra lemon curd. ägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
- Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
- Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
- Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll i mjölken. Rör om och låt svalna.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt vetemjöl, kokosflingor, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll ner smörmjölken i bunken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills att den är helt genomgräddad.
- Vänd tårtbotten upp och ner på ett galler för att svalna innan du skär den i tre delar.
- Färskostkrämen gör du enkelt genom att vispa ihop färskost och ovispad grädde i en bunke med elvisp tills det får en tjock och krämig konsistens. Detta tar några minuter så ha is i magen.
- Ta bort elvispen och tillsätt rivet citronskal, florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
- Spritsa eller bre ut frostingen på de två första bottnarna. På det översta lagret spritsar du bara frosting längs med kanten och häller sedan upp lemon curd på resten av ytan. Bre ut i ett jämnt lager. Dekorera med citronmeliss och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.
Ser sjukt god ut! 😻Kan man göra delarna var för sig dagen innan och sedan låta de stå i kylskåpet över natten?
Ser underbart ut, om man vill göra tårtbotten glutenfri hur många deciliter glutenfri mjölmix måste man ha? 🥰
Hej!
Hur långt i förväg kan man förbereda? Frysa in bottnarna? Håller fyllningen någon dag i kylen?
Hejhej, bottnarna kan du plasta in och frysa in om det är långt i förväg. Fyllningarna håller fint i kylen, plasta ordentligt ☺️
Hej Camilla!
Uppskattade till sommarprat så mycket. Jag älskar verkligen denna tårtan. Har gjort den 2 gånger nu men bottnarna blev väldigt tunna. Vad gör jag för fel? Skulle jag kunna göra som saftiga chokladtårtan och köra smeten i 3 med olika gräddningstid?
Hej! Har gjort denna några gånger och den är fantastisk. Men tycker det är svårt att få till botten så att den är tillräckligt tjock att dela på 3. Kan man göra som saftiga chokladtårtan och grädda i 3 formar istället?
Kram