Kokosmarängtårta

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets kurser

Nu har verkligen tårtsäsongen dragit igång! Blir man mer benägen att fira med tårta när det är fint väder ute? Jag blir iallafall extra sugen på att baka tårtor just under vår och sommar. Idag blev det en ljuvlig glutenfri kokosmarängtårta med saftiga kokosmarängbottnar från Teas tårtkurs med Köket.se, fluffig chokladmousse och sötsyrlig lemon curd. Allt inbäddat i ett härligt täcke av maräng. Hela härligheten dekorerade jag sen med färska hallon och Rafaelo kulor!

Jag älskar att baka tårtor men vill sällan baka samma sak flera gånger. Men det blir lätt att man liksom fastnar i samma gamla bottnar, fyllningar och dekorationer. Därför tycker jag att det är så inspirerande att under obegränsad tid ha tillgång till en tårtkurs hos Köket.se skapad av tårtproffset och konditorn Tea Malmegård, själv! Där ligger det recept och steg för steg-videos på bottnar, fyllningar, dekorationer och mycket mer. Ett perfekt litet krypin för alla oss tårtfantaster. Just nu får ni 100 kr rabatt när ni köper kursen om ni anger MKS100 i kassan! Ett perfekt tillfälle för er att testa kursen om ni varit sugna på det. Ni kommer inte att bli besvikna!

Kokosmarängbottnarna som jag kallar dem, heter egentligen kokosdaquoise i kursen men jag har döpt om dem här för att jag inte kan uttala det haha! Men goda är dem! Detta blir inte sista gången som jag använder de här bottnarna i fler tårtor framöver.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kokosmarängtårta

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (bottnar):
6 äggvitor
1 dl strösocker
1,5 dl mandelmjöl
1 krm salt
5 dl kokosflingor
4 dl florsocker

Ingredienser (lemon curd):
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Ingredienser (maräng).
4 äggvitor
2 dl strösocker
färska hallon och Rafaelo att dekorera med (Tänk dock på att Rafaelo inte är glutenfritt. Uteslut det om du vill göra en helt glutenfri tårta).

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (bottnar):
6 äggvitor
1 dl strösocker
1,5 dl mandelmjöl
1 krm salt
5 dl kokosflingor
4 dl florsocker

Ingredienser (lemon curd):
5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Ingredienser (maräng).
4 äggvitor
2 dl strösocker
färska hallon och Rafaelo att dekorera med (Tänk dock på att Rafaelo inte är glutenfritt. Uteslut det om du vill göra en helt glutenfri tårta).

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra lemon curden. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Medans den svalnar gör du chokladmoussen. Grovhacka chokladen till moussen, lägg den i en skål och smält den över ett vattenbad. Ta bort skålen från värmen och blanda ner en äggula i taget under kraftig omrörning för hand.
  6. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke och blanda ner 1/3 av grädden i chokladblandningen. Vispa sedan ner chokladblandningen i resten av vispgrädden. Låt stå i kylskåpet för att stelna i bunken medan du gör kokosmarängbottnarna.
  7. kSätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Klä två plåtar med bakplåtspapper. Rita ut dina bottnar på bakplåtspapprena (totalt tre bottnar) med diameter på 20 cm.
  8. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning.
  9. I en annan bunke blandar du ihop resten av ingredienserna till bottnarna. Vänd försiktigt ner dem i marängen med slickepott.
  10. Spritsa ut smeten i mallarna du ritat ut och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt bottnarna svalna helt på plåtarna innan du monterar ihop din tårta.
  11. Fyll bottnarna med chokladmousse och lemon curd. För lemon curd lagret behöver du spritsa en kant med chokladmousse så att curden stannar i tårtan.
  12. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör marängen.
  13. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  14. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  15. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  16. Spackla marängen på tårtan och bränn av med brännare. Dekorera med färska hallon och Rafaelo.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att göra lemon curden. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Medans den svalnar gör du chokladmoussen. Grovhacka chokladen till moussen, lägg den i en skål och smält den över ett vattenbad. Ta bort skålen från värmen och blanda ner en äggula i taget under kraftig omrörning för hand.
  6. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke och blanda ner 1/3 av grädden i chokladblandningen. Vispa sedan ner chokladblandningen i resten av vispgrädden. Låt stå i kylskåpet för att stelna i bunken medan du gör kokosmarängbottnarna.
  7. kSätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Klä två plåtar med bakplåtspapper. Rita ut dina bottnar på bakplåtspapprena (totalt tre bottnar) med diameter på 20 cm.
  8. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning.
  9. I en annan bunke blandar du ihop resten av ingredienserna till bottnarna. Vänd försiktigt ner dem i marängen med slickepott.
  10. Spritsa ut smeten i mallarna du ritat ut och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt bottnarna svalna helt på plåtarna innan du monterar ihop din tårta.
  11. Fyll bottnarna med chokladmousse och lemon curd. För lemon curd lagret behöver du spritsa en kant med chokladmousse så att curden stannar i tårtan.
  12. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör marängen.
  13. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  14. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  15. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  16. Spackla marängen på tårtan och bränn av med brännare. Dekorera med färska hallon och Rafaelo.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Katrin
Katrin
3 years ago

Kan man byta ut mandelmjölet? Det ser fantastiskt gott ut, men min dotter är allergisk mot mandel…

Diane
Diane
3 years ago

Hej! Är sugen på att göra en jordgubbsvariant av den här tårtan till midsommar. Ser så fin ut och jag älskar kokos i tårtor!! 🙂

Undrar om man kan ersätta mandelmjöl med vanligt vetemjöl? Är nämligen allergisk mot nötter.

Tack!

Ninwa
Ninwa
3 years ago

Hej fina. Hittar inte detta recept i din bakapp. Kag skullr vilja spara alla dina recept i bakappen istället. Så mycket smidigare än bloggen/hemsidan…

Neka denna. Fick svar från dig precis

Last edited 3 years ago by Ninwa
Therése Spurgeon
Therése Spurgeon
3 years ago

Hej!
Går den att göra i långpanna istället? I så fall, ska jag dubbla mängderna av allt bara?
Och kan man bränna av marängen, men servera tårtan dagen efter?
(Tänkte bjuda kollegorna, men de är fler än 8 personer och skulle vilja göra tårtan kvällen innan då jag inte har möjlighet att göra färdigt den på arbetsplatsen)

Tack för fantastiska recept!

Elina
Elina
3 years ago

Hej! Kan man frysa bottnarna? 🙂

Moaz
Moaz
3 years ago

Ser så gott ut

Tina
Tina
2 years ago

Hej
Jag har velat testa det här receptet länge och har nu äntligen fått ett perfekt tillfälle. Men jag Är lite tidspressad och skulle behöva baka den dagen innan den ska serveras. Vad är det bästa att göra i så fall? Göra tårtan men avvakta med att täcka med maräng tills den precis ska serveras? Eller kan man täcka med marängen och ändå förvara i kylskåpet?

Nova
Nova
10 months ago

Hej! Tyckte att det här såg väldigt mumsigt ut så tänkte prova att baka den, skulle man kunna byta ut chokladen till kakao? Jag skulle behöva baka denna idag och hinner inte att åka till ica för att köpa chokladen.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?