Knäckig smulpaj med rabarber och jordgubbar

En riktigt god knäckig smulpaj med rabarber och jordgubb som bara smälter i munnen.

När jag för två veckor sedan publicerade mitt recept på knäckig blåbärspaj så hade jag ingen aning om att det skulle bli ett så uppskattat recept. Varje dag är ni flera stycken som skickar bild och fina ord om pajen och det gör mig så himla glad. Tack för att ni alltid är så himla generösa med att ge mig feedback på recepten.

Ni var också väldigt många som frågade om man kan byta ut blåbären mot annat som till exempel rabarber, jordgubbar äpplen och liknande. Svaret är JA! Du kan använda receptet och fylla med det du tycker om och har hemma. Det man ska tänka på är att beroende på hur mycket vätska den frukt eller de bär man använder har, så kan man behöva justera proportionerna på fyllningens ingredienser. Ju mer vätska, desto mer syltsocker eller potatismjöl.

https://www.instagram.com/p/CC372Ffl_Su/
Video från mitt instagramkonto @camillahamid där jag visar hur knäckig den här knäckiga smulpajen med rabarber och jordgubbar är. Slå på ljudet så får ni höra ett alldeles fantastiskt ljud.

Vad serverar du helst till en knäckig smulpaj? Glass eller vaniljsås?

I dagens knäckiga smulpaj har jag använt rabarber och jordgubbar. Alltså kombinationen av dem två är alltid helt fantastiskt. Syrliga rabarber möter söta jordgubbar. MUMS! Den här gången valde jag även att lyxa till smulet lite. Förutom att jag smaksatt med degen med lite kardemumma så hade jag även i vit choklad och hasselnötter för lite härligt crunch. En riktigt lyxig och god knäckig smulpaj.

Receptet funkar lika bra med färska som frysta rabarber och jordgubbar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

knäckig smulpaj med rabarber och jordgubb

Knäckig smulpaj med rabarber och jordgubbar

Portioner: 6-8

Ingredienser

Fyllning:
250 g jordgubbar
250 g rabarber
0,75 dl syltsocker (du kan använda vanligt strösocker men då behöver du öka på mängden potatismjöl eller majsstärkelse med det dubbla för att inte få en rinnig fyllning)
2-3 tsk potatismjöl

Smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
0,5 tsk malen kardemumma
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap
1 dl rostade och skalade hasselnötter, grovt hackade (kan uteslutas)
100 g grovhackad vit choklad (kan uteslutas)

Tips!

  • Knäckig rabarber- och jordgubbspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Fyllning:
250 g jordgubbar
250 g rabarber
0,75 dl syltsocker (du kan använda vanligt strösocker men då behöver du öka på mängden potatismjöl eller majsstärkelse med det dubbla för att inte få en rinnig fyllning)
2-3 tsk potatismjöl

Smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
0,5 tsk malen kardemumma
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap
1 dl rostade och skalade hasselnötter, grovt hackade (kan uteslutas)
100 g grovhackad vit choklad (kan uteslutas)

TIPS!

  • Knäckig rabarber- och jordgubbspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig smulpaj med rabarber och jordgubbar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, kardemumma, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på fyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över rabarber- och jordgubbsblandningen.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig smulpaj med rabarber och jordgubbar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, kardemumma, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på fyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över rabarber- och jordgubbsblandningen.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.3 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
28 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia Ekdala
Mia Ekdala
3 years ago

En fantastiskt god paj! Lätt att göra.

Sanna
Sanna
3 years ago

Så god!!! Hade ingen kardemumma hemma så det blev kanel istället och jag tror det funkade minst lika bra, för gott blev det oavsett.
Ps. Det står inget under “Gör så här” om när chokladen och nötterna ska i.

Elin
Elin
3 years ago

Den absolut godaste pajen jag gjort och ätit. Gjorde med äpplen och det blev succé! Perfekt knäckig och god, blir absolut fler satser av denna framöver.

Gabrielle
Gabrielle
3 years ago

Godaste pajen du ätit, lovar!

Sahar
Sahar
3 years ago

Hej, hur ska jag justera ingredienserna för en pajform på 27? Vill inte att pajen ska bli tunn.

Maria
Maria
3 years ago

Vilken fantastiskt god paj, den bästa jag har ätit på länge!

Emelie Adamsson
Emelie Adamsson
2 years ago

Kan man frysa den?

Mora
Mora
2 years ago

Kan man bara använda sig utav rabarber?

Åsa
Åsa
2 years ago

Så god paj.🥰 Jag gjorde den glutenfri och bytte ut mjölet rakt av och den blev jättebra😍

Jessica
Jessica
2 years ago

Hur värmer du en färdig förberedd paj? Blir den fortfarande knäckig om man värmer den i micron?

Ingela
Ingela
2 years ago

Underbart god ! Bjudet på denna paj flera gånger och lika uppskattad varje gång , enda nackdelen har varit att det aldrig blir några rester till mig 😉 ( Har gjort egen vaniljvisp till )

Linn
Linn
2 years ago

Helt klart den bästa pajen. Har serverat den vid flera tillfällen och blivit succé. Har blivit pajansvarig i släkten efter att jag gjorde denna paj till midsommar.

Adelia
1 year ago

Kan man ha mörk sirap istället?😍

Lena Persson
Lena Persson
1 year ago

Ska det vara så mycket socker? 0.75 l låter galet myvket… hmm. / Lena

C F
C F
Svara till  camillahamid
1 year ago

Mängden i receptet (0,75 dl) stämmer. Mängden i kommentaren (7,5 dl) stämmer inte.

Marie-Louise Widegren
Marie-Louise Widegren
1 year ago

Missade lägga på den vita chokladen och nötterna. Skulle man strö de över eller blanda i smeten??

Ewy Larsson
Ewy Larsson
1 year ago

Godaste paj vi ätit sa mina gäster! Tack Camilla!

Tips!

  • Knäckig rabarber- och jordgubbspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?