
När jag för två veckor sedan publicerade mitt recept på knäckig blåbärspaj så hade jag ingen aning om att det skulle bli ett så uppskattat recept. Varje dag är ni flera stycken som skickar bild och fina ord om pajen och det gör mig så himla glad. Tack för att ni alltid är så himla generösa med att ge mig feedback på recepten.
Ni var också väldigt många som frågade om man kan byta ut blåbären mot annat som till exempel rabarber, jordgubbar äpplen och liknande. Svaret är JA! Du kan använda receptet och fylla med det du tycker om och har hemma. Det man ska tänka på är att beroende på hur mycket vätska den frukt eller de bär man använder har, så kan man behöva justera proportionerna på fyllningens ingredienser. Ju mer vätska, desto mer syltsocker eller potatismjöl.
Vad serverar du helst till en knäckig smulpaj? Glass eller vaniljsås?
I dagens knäckiga smulpaj har jag använt rabarber och jordgubbar. Alltså kombinationen av dem två är alltid helt fantastiskt. Syrliga rabarber möter söta jordgubbar. MUMS! Den här gången valde jag även att lyxa till smulet lite. Förutom att jag smaksatt med degen med lite kardemumma så hade jag även i vit choklad och hasselnötter för lite härligt crunch. En riktigt lyxig och god knäckig smulpaj.
Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig smulpaj med rabarber och jordgubbar.
Receptet funkar lika bra med färska som frysta rabarber och jordgubbar.
Fyllning:
250 g jordgubbar
250 g rabarber
0,75 dl syltsocker (du kan använda vanligt strösocker men då behöver du öka på mängden potatismjöl eller majsstärkelse med det dubbla för att inte få en rinnig fyllning)
2-3 tsk potatismjöl
Smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
0,5 tsk malen kardemumma
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap
1 dl rostade och skalade hasselnötter, grovt hackade (kan uteslutas)
100 g grovhackad vit choklad (kan uteslutas)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
- I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, kardemumma, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på fyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över rabarber- och jordgubbsblandningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
- Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
TIPS!
- Knäckig rabarber- och jordgubbspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
En fantastiskt god paj! Lätt att göra.
Så god!!! Hade ingen kardemumma hemma så det blev kanel istället och jag tror det funkade minst lika bra, för gott blev det oavsett.
Ps. Det står inget under ”Gör så här” om när chokladen och nötterna ska i.
Den absolut godaste pajen jag gjort och ätit. Gjorde med äpplen och det blev succé! Perfekt knäckig och god, blir absolut fler satser av denna framöver.
Hejhej, förlåt för sent svar! Åh, tack! vad glad jag blir att du gillade den 😍
Godaste pajen du ätit, lovar!
Gulle du, tack <3
Hej, hur ska jag justera ingredienserna för en pajform på 27? Vill inte att pajen ska bli tunn.
Vilken fantastiskt god paj, den bästa jag har ätit på länge!
Kan man frysa den?
Kan man bara använda sig utav rabarber?
Funkar utmärkt 🙂
Hejhej! Det går jättebra 😍
Så god paj.🥰 Jag gjorde den glutenfri och bytte ut mjölet rakt av och den blev jättebra😍
Förlåt för sent svar! Vad glad jag blir att du gillade den ❤️
Hur värmer du en färdig förberedd paj? Blir den fortfarande knäckig om man värmer den i micron?
Underbart god ! Bjudet på denna paj flera gånger och lika uppskattad varje gång , enda nackdelen har varit att det aldrig blir några rester till mig 😉 ( Har gjort egen vaniljvisp till )
Åh vad glad jag blir 😍
Helt klart den bästa pajen. Har serverat den vid flera tillfällen och blivit succé. Har blivit pajansvarig i släkten efter att jag gjorde denna paj till midsommar.
Hej! Åh vad glad jag blir att du tycker om den 😍
Kan man ha mörk sirap istället?😍
Hejhej! All sirap har samma funktion, men skiljer sig dock i smaken. Mörk sirap har en fylligare och mörkare ton av karamell som lutar åt lakritssmaken, medan den ljusa har den där goda karamellsmaken man vill åt här 😍
Ska det vara så mycket socker? 0.75 l låter galet myvket… hmm. / Lena
Mängden stämmer men du kan såklart minska det om du vill 🙂
Mängden i receptet (0,75 dl) stämmer. Mängden i kommentaren (7,5 dl) stämmer inte.
Missade lägga på den vita chokladen och nötterna. Skulle man strö de över eller blanda i smeten??
Hejhej, det ska blandas ner i smeten ❤️
Godaste paj vi ätit sa mina gäster! Tack Camilla!
Vad glad jag blir! Tack själv 😍