Knäckig smulpaj med rabarber och jordgubbar

8 röster
knäckig smulpaj med rabarber och jordgubb
En riktigt god knäckig smulpaj med rabarber och jordgubb som bara smälter i munnen.

När jag för två veckor sedan publicerade mitt recept på knäckig blåbärspaj så hade jag ingen aning om att det skulle bli ett så uppskattat recept. Varje dag är ni flera stycken som skickar bild och fina ord om pajen och det gör mig så himla glad. Tack för att ni alltid är så himla generösa med att ge mig feedback på recepten.

Ni var också väldigt många som frågade om man kan byta ut blåbären mot annat som till exempel rabarber, jordgubbar äpplen och liknande. Svaret är JA! Du kan använda receptet och fylla med det du tycker om och har hemma. Det man ska tänka på är att beroende på hur mycket vätska den frukt eller de bär man använder har, så kan man behöva justera proportionerna på fyllningens ingredienser. Ju mer vätska, desto mer syltsocker eller potatismjöl.

Video från mitt instagramkonto @camillahamid där jag visar hur knäckig den här knäckiga smulpajen med rabarber och jordgubbar är. Slå på ljudet så får ni höra ett alldeles fantastiskt ljud.

Vad serverar du helst till en knäckig smulpaj? Glass eller vaniljsås?

I dagens knäckiga smulpaj har jag använt rabarber och jordgubbar. Alltså kombinationen av dem två är alltid helt fantastiskt. Syrliga rabarber möter söta jordgubbar. MUMS! Den här gången valde jag även att lyxa till smulet lite. Förutom att jag smaksatt med degen med lite kardemumma så hade jag även i vit choklad och hasselnötter för lite härligt crunch. En riktigt lyxig och god knäckig smulpaj.

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig smulpaj med rabarber och jordgubbar.

Receptet funkar lika bra med färska som frysta rabarber och jordgubbar.

Fyllning:

250 g jordgubbar

250 g rabarber

0,75 dl syltsocker (du kan använda vanligt strösocker men då behöver du öka på mängden potatismjöl eller majsstärkelse med det dubbla för att inte få en rinnig fyllning)

2-3 tsk potatismjöl

Smuldeg:

175 g smör

2 dl strösocker

2 krm salt

0,5 tsk malen kardemumma

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 dl ljus sirap

1 dl rostade och skalade hasselnötter, grovt hackade (kan uteslutas)

100 g grovhackad vit choklad (kan uteslutas)

Steg för steg bilder på hur man bakar knäckig rabarber- och jordgubbspaj.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, kardemumma, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på fyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över rabarber- och jordgubbsblandningen.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!

TIPS!

  • Knäckig rabarber- och jordgubbspaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia Ekdala
Mia Ekdala
17 dagar sedan

En fantastiskt god paj! Lätt att göra.

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x