Knäck!

21 röster
knäck
Hemgjord klassisk knäck när den är som bäst: härligt seg med bitar av krispig rostad mandel.

Knäck är ett så tacksamt gott hemgjort godis att koka ihop själv. Härligt seg med bitar av mandel för härligt crunch. Extra gott blir det att rosta mandlarna för en ännu nötigare och godare smak. Du kan såklart utesluta mandel vid allergi eller byta ut mot rostade rice crispies för nötfritt. Oavsett så är det konsistensen på knäcken som sköter magin!

Hur vill du helst ha din knäck? Seg eller karamellhård?

I det här receptet använder jag en knäcktratt som du kan köpa HÄR! (adlink).

Detta är ett klassiskt grundrecept på knäck som ger ca 50 stycken.

Ingredienser:

75 g skalad sötmandel (du kan också köpa skalad och rostad men de tenderar att inte vara lika krispiga som när man rostar själv)

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

2 msk smör

I videon ovan visar jag steg för steg hur man gör hemgjord knäck!

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dina nötter på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter (skippa detta steg om du köpt färdigrostade nötter).
  2. Grovhacka nötterna och fördela lite av nötterna i botten på formarna. Spara lite att toppa knäcken med.
  3. Ha ner vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning.
  4. När smeten börjat koka sänker du till medelvärme så att smeten bara puttrar och inte småkokar. Låt smeten koka till önskad temperatur, själv tycker jag att 125 grader är perfekt för en härligt seg konsistens. Kokar du den längre blir den hårdare som en karamell och kortare mer mjuk och likt en kola.
  5. Ta bort kastrullen från värmen rör ner smöret tills det smälter ihop med smeten och häll upp knäcksmeten i en doseringstratt eller inoljad kanna (smörj insidan av en kanna med neutral olja).
  6. Häll upp smeten i knäckformarna, toppa med grovhackade nötter och låt stelna i rumstemperatur. Förvaras sedan i lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS!

  • Gör knäcken vegansk genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör knäcken utan nötter genom att byta ut sötmandel mot rice crispies, solrosfrön eller pumpafrön.
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nathalie
Nathalie
3 månader sedan

Min knäck blev väldigt mjuk, trots att det kom upp till 129C. Vad har jag gjort fel? Men den var väldigt god trots detta.

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x