Knäck!

Hemgjord klassisk knäck när den är som bäst: härligt seg med bitar av krispig rostad mandel.

Knäck är ett så tacksamt gott hemgjort godis att koka ihop själv. Härligt seg med bitar av mandel för härligt crunch. Extra gott blir det att rosta mandlarna för en ännu nötigare och godare smak. Du kan såklart utesluta mandel vid allergi eller byta ut mot rostade rice crispies för nötfritt. Oavsett så är det konsistensen på knäcken som sköter magin!

Hur vill du helst ha din knäck? Seg eller karamellhård?

Reklam för min webbshop

Med hjälp av min knäcktratt, bakar du knäck hur smidigt som helst. Köp den här 🫶🏼

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Knäck!

Portioner: 50

Ingredienser

75 g skalad sötmandel (du kan också köpa skalad och rostad men de tenderar att inte vara lika krispiga som när man rostar själv)
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 msk smör

Tips!

  • Gör knäcken vegansk genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör knäcken utan nötter genom att byta ut sötmandel mot rice crispies, solrosfrön eller pumpafrön.

Dela receptet

Portioner: 50st

Ingredienser

75 g skalad sötmandel (du kan också köpa skalad och rostad men de tenderar att inte vara lika krispiga som när man rostar själv)
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 msk smör

TIPS!

  • Gör knäcken vegansk genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör knäcken utan nötter genom att byta ut sötmandel mot rice crispies, solrosfrön eller pumpafrön.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dina nötter på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter (skippa detta steg om du köpt färdigrostade nötter).
  2. Grovhacka nötterna och fördela lite av nötterna i botten på formarna. Spara lite att toppa knäcken med.
  3. Ha ner vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning.
  4. När smeten börjat koka sänker du till medelvärme så att smeten bara puttrar och inte småkokar. Låt smeten koka till önskad temperatur, själv tycker jag att 125 grader är perfekt för en härligt seg konsistens. Kokar du den längre blir den hårdare som en karamell och kortare mer mjuk och likt en kola.
  5. Ta bort kastrullen från värmen rör ner smöret tills det smälter ihop med smeten och häll upp knäcksmeten i en doseringstratt eller inoljad kanna (smörj insidan av en kanna med neutral olja).
  6. Häll upp smeten i knäckformarna, toppa med grovhackade nötter och låt stelna i rumstemperatur. Förvaras sedan i lufttät burk i rumstemperatur.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dina nötter på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter (skippa detta steg om du köpt färdigrostade nötter).
  2. Grovhacka nötterna och fördela lite av nötterna i botten på formarna. Spara lite att toppa knäcken med.
  3. Ha ner vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning.
  4. När smeten börjat koka sänker du till medelvärme så att smeten bara puttrar och inte småkokar. Låt smeten koka till önskad temperatur, själv tycker jag att 125 grader är perfekt för en härligt seg konsistens. Kokar du den längre blir den hårdare som en karamell och kortare mer mjuk och likt en kola.
  5. Ta bort kastrullen från värmen rör ner smöret tills det smälter ihop med smeten och häll upp knäcksmeten i en doseringstratt eller inoljad kanna (smörj insidan av en kanna med neutral olja).
  6. Häll upp smeten i knäckformarna, toppa med grovhackade nötter och låt stelna i rumstemperatur. Förvaras sedan i lufttät burk i rumstemperatur.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.8 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nathalie
Nathalie
3 years ago

Min knäck blev väldigt mjuk, trots att det kom upp till 129C. Vad har jag gjort fel? Men den var väldigt god trots detta.

Jessica
Jessica
3 years ago

Första gången jag gör knäck. Ska man röra om i knäcken hela tiden eller bara när den kokar upp?

Joanna
Joanna
3 years ago

Kan man använda laktosfri grädde?

Lilll
Lilll
2 years ago

Varför måste kanan vara inoljad? Bakar sällan och använder heller aldrig neutral olja så känns onödigt o köpa bara för några knäck 😅

Marie
Marie
2 years ago

Hej! Min knäck stelnar inte. Trots att jag efter några timmar ställde in den i kylen. Lät den koka till 124 gr. Gjorde en nutellaknäck samma kväll som ska kokas till 122 gr och den stelnade och blev lagom mjuk i konsistensen. Vad kan felet vara?
God Jul🎄

Tips!

  • Gör knäcken vegansk genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör knäcken utan nötter genom att byta ut sötmandel mot rice crispies, solrosfrön eller pumpafrön.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?