Hemgjord klassisk knäck när den är som bäst: härligt seg med bitar av krispig rostad mandel.
Knäck är ett så tacksamt gott hemgjort godis att koka ihop själv. Härligt seg med bitar av mandel för härligt crunch. Extra gott blir det att rosta mandlarna för en ännu nötigare och godare smak. Du kan såklart utesluta mandel vid allergi eller byta ut mot rostade rice crispies för nötfritt. Oavsett så är det konsistensen på knäcken som sköter magin!
Hur vill du helst ha din knäck? Seg eller karamellhård?
I det här receptet använder jag en knäcktratt som du kan köpa HÄR! (adlink).
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Knäck!
Portioner: 50
Ingredienser
75 g skalad sötmandel (du kan också köpa skalad och rostad men de tenderar att inte vara lika krispiga som när man rostar själv)
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 msk smör
Tips!
Gör knäcken vegansk genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
Gör knäcken utan nötter genom att byta ut sötmandel mot rice crispies, solrosfrön eller pumpafrön.
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dina nötter på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter (skippa detta steg om du köpt färdigrostade nötter).
Grovhacka nötterna och fördela lite av nötterna i botten på formarna. Spara lite att toppa knäcken med.
Ha ner vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning.
När smeten börjat koka sänker du till medelvärme så att smeten bara puttrar och inte småkokar. Låt smeten koka till önskad temperatur, själv tycker jag att 125 grader är perfekt för en härligt seg konsistens. Kokar du den längre blir den hårdare som en karamell och kortare mer mjuk och likt en kola.
Ta bort kastrullen från värmen rör ner smöret tills det smälter ihop med smeten och häll upp knäcksmeten i en doseringstratt eller inoljad kanna (smörj insidan av en kanna med neutral olja).
Häll upp smeten i knäckformarna, toppa med grovhackade nötter och låt stelna i rumstemperatur. Förvaras sedan i lufttät burk i rumstemperatur.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Video:
Portioner: 50st
Ingredienser
75 g skalad sötmandel (du kan också köpa skalad och rostad men de tenderar att inte vara lika krispiga som när man rostar själv)
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 msk smör
TIPS!
Gör knäcken vegansk genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
Gör knäcken utan nötter genom att byta ut sötmandel mot rice crispies, solrosfrön eller pumpafrön.
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dina nötter på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter (skippa detta steg om du köpt färdigrostade nötter).
Grovhacka nötterna och fördela lite av nötterna i botten på formarna. Spara lite att toppa knäcken med.
Ha ner vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning.
När smeten börjat koka sänker du till medelvärme så att smeten bara puttrar och inte småkokar. Låt smeten koka till önskad temperatur, själv tycker jag att 125 grader är perfekt för en härligt seg konsistens. Kokar du den längre blir den hårdare som en karamell och kortare mer mjuk och likt en kola.
Ta bort kastrullen från värmen rör ner smöret tills det smälter ihop med smeten och häll upp knäcksmeten i en doseringstratt eller inoljad kanna (smörj insidan av en kanna med neutral olja).
Häll upp smeten i knäckformarna, toppa med grovhackade nötter och låt stelna i rumstemperatur. Förvaras sedan i lufttät burk i rumstemperatur.
Hej! Min knäck stelnar inte. Trots att jag efter några timmar ställde in den i kylen. Lät den koka till 124 gr. Gjorde en nutellaknäck samma kväll som ska kokas till 122 gr och den stelnade och blev lagom mjuk i konsistensen. Vad kan felet vara?
God Jul🎄
Hejhej! Svårt att säga vad som gått fel men det lättaste att göra om knäcken blir lös är att försöka koka om den genom att smälta den i en kastrull med lite grädde i botten. Man måste röra hela tiden så att det inte bränner fast. Sen kokar man så pass länge så att man kan göra kulprovet. Kram ❤️
Tips!
Gör knäcken vegansk genom att byta ut vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.
Gör knäcken utan nötter genom att byta ut sötmandel mot rice crispies, solrosfrön eller pumpafrön.
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Min knäck blev väldigt mjuk, trots att det kom upp till 129C. Vad har jag gjort fel? Men den var väldigt god trots detta.
Har du induktionshäll? Med vissa termometrar så gör induktionshäll så att det visas fel temperatur på termometern <3
Första gången jag gör knäck. Ska man röra om i knäcken hela tiden eller bara när den kokar upp?
Kan man använda laktosfri grädde?
Varför måste kanan vara inoljad? Bakar sällan och använder heller aldrig neutral olja så känns onödigt o köpa bara för några knäck 😅
Absolut inget måste men det underlättar 🥰
Hej! Min knäck stelnar inte. Trots att jag efter några timmar ställde in den i kylen. Lät den koka till 124 gr. Gjorde en nutellaknäck samma kväll som ska kokas till 122 gr och den stelnade och blev lagom mjuk i konsistensen. Vad kan felet vara?
God Jul🎄
Hejhej! Svårt att säga vad som gått fel men det lättaste att göra om knäcken blir lös är att försöka koka om den genom att smälta den i en kastrull med lite grädde i botten. Man måste röra hela tiden så att det inte bränner fast. Sen kokar man så pass länge så att man kan göra kulprovet. Kram ❤️