Klassiska pannkakor

Fotograf: Ulrika Pousette

Tunna klassiska pannkakor med krispiga kanter. Lika goda till frukost som till lunch.

Inlägget innehåller reklam för min doseringstratt

Hur är den perfekta pannkakan för dig? När det kommer till svenska klassiska pannkakor så vill jag ha dem riktigt tunna, stekta i mycket smör med krispiga kanter. Allra godast tycker jag att det är att servera dem med strösocker, färska bär och lättvispad grädde.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Klassiska pannkakor

Ingredienser

5 dl vetemjöl
1 tsk salt
12 dl mjölk (gärna 3% fetthalt)
6 ägg
25–50 g smör till stekning

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

5 dl vetemjöl
1 tsk salt
12 dl mjölk (gärna 3% fetthalt)
6 ägg
25–50 g smör till stekning

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger 24 stycken klassiska pannkakor.

  1. Blanda ihop vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och äggen. Rör ihop till en tjock, jämn och klumpfri smet med en ballongvisp.
  2. Blanda ner resten av mjölken lite i taget, men vispa inte onödigt länge. Låt smeten stå och svälla i minst 10 minuter, gärna 30. Ju längre tid pannkakssmeten får stå desto godare blir den. Ett riktigt lifehack är att låta den stå i kylskåpet över natten för att bara steka på dem när man vaknar på morgonen.
  3. Smält hälften av smöret på medelvärme i stekpannan.
  4. Häll ner smöret i smeten och rör om.
  5. Häll cirka 1 deciliter smet i panna med ordentligt med smör på medelvärme och vicka på pannan så att smeten fördelar sig jämnt. Enklast blir det om du använder dig av en doseringstratt så slipper du kladd och får jämna och fina pannkakor. Stek i 2–3 minuter på varje sida eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger 24 stycken klassiska pannkakor.

  1. Blanda ihop vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och äggen. Rör ihop till en tjock, jämn och klumpfri smet med en ballongvisp.
  2. Blanda ner resten av mjölken lite i taget, men vispa inte onödigt länge. Låt smeten stå och svälla i minst 10 minuter, gärna 30. Ju längre tid pannkakssmeten får stå desto godare blir den. Ett riktigt lifehack är att låta den stå i kylskåpet över natten för att bara steka på dem när man vaknar på morgonen.
  3. Smält hälften av smöret på medelvärme i stekpannan.
  4. Häll ner smöret i smeten och rör om.
  5. Häll cirka 1 deciliter smet i panna med ordentligt med smör på medelvärme och vicka på pannan så att smeten fördelar sig jämnt. Enklast blir det om du använder dig av en doseringstratt så slipper du kladd och får jämna och fina pannkakor. Stek i 2–3 minuter på varje sida eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 13 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hebah
Hebah
1 year ago

Menar du hälften av mjölken ??? Eller

heba
heba
1 year ago

kan man byta smöret till olja? om ja , hur mycket ska man använda istället av smöret?

Frida Sjögren
Frida Sjögren
1 year ago

Ser så gott ut! Däremot i 1. Så står det mjölet istället för mjölken 😉😉🤪

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?