Kladdkaka på 2 ingredienser

122 röster
En snabb och enkel kladdkaka på bara två ingredienser!

För några år sedan bakade jag en chokladkaka på bara äggvita och smält choklad. Det är ett klassiskt recept på en chokladkaka på två ingredienser. Det blev gott men det kändes som att den var för luftig för att man skulle bli nöjd med upplevelsen. Ibland är lösningen mitt framför ögonen på en: konsistensen och smakupplevelsen löses enkelt genom att använda äggulan OCKSÅ!

Här har ni den: en drömgod och glutenfri kladdkaka som bakas på bara 2 ingredienser: ägg och mörk choklad. Den är supergod precis som den är men det blir ju såklart lite piffigt om man adderar vispgrädde och färska hallon vid servering.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en kladdkaka på 6-8 bitar.

Ingredienser:

500 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

8 stora ägg

Lättvispad grädde och färska hallon att servera till.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills chokladen smält helt och hållet.
  3. Låt chokladen svalna lite innan du rör ner en äggula i taget. Spara äggvitorna i en annan bunke av glas eller metall.
  4. Ställ chokladsmeten åt sidan när du rört ner alla 8 äggulor.
  5. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med elvisp. Vänd ner lite av äggviteskummet i taget i chokladblandningen tills du får en jämn chokladsmet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 1h i kylskåpet innan du serverar den.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Katrin
Katrin
5 månader sedan

Mums! Tror du att jag kan använda 90-procentig choklad? Kanske halvera satsen i en mindre form? 20 cm?

Jasmin Kamyab
Jasmin Kamyab
5 månader sedan

Detta blev så gott! Tack för bra recept 😃 Tror du det blir någon skillnad på resultatet om man använder vanlig mjölkchoklad istället? 😊

nusaibah
nusaibah
2 månader sedan

skulle man kanske kunna byta chockladen med mjölk chocklad?

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x