Kladdkaka med chokladganache

Det var många som var intresserade av receptet på kladdkakan som jag bjöd på, på Alla älskar hembakat-mässan förra helgen och nu har jag äntligen fått tid över att ta ordentliga bilder och skriva det här blogginlägget! Gissa om jag var glad över att få baka mer av den här fantastiskt goda kladdkakan? Kladdig kladdkaka toppad med len chokladganache. Enkla smaker som går hem i alla lägen.

I vanliga fall brukar jag vara snabb med att ge bort alla bakverk till nära, kära, grannar och bekanta men den här kladdkakan fick stanna i mitt kylskåp. En riktig chokladdröm som jag gärna unnar mig efter att jag nattat barnen och bara vill ha lite egentid. Sanningen är den att jag fortfarande har en liten bit kvar… I sånna här lägen är jag så glad över att min man inte är så förtjust i sötsaker. När jag bodde hemma så var jag och mina syskon alla fikaälskare och det fanns ingen större besvikelse som den när jag var i skolan och tänkte på en bit kladdkaka i kylskåpet och tjingade den på distans utan deras vetskap. Så kommer jag hem och någon har ätit upp den! Det är liksom inte ett problem längre eftersom att jag är den enda som fikar här hemma haha.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Kladdkaka med chokladganache

Portioner: 6-8

Ingredienser

100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladganache):
200 g choklad (55% kakao)
2 dl vispgrädde
valfritt strössel till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Ingredienser (chokladganache):
200 g choklad (55% kakao)
2 dl vispgrädde
valfritt strössel till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med ganachen.
  8. Chokladganache: Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  9. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp. Ta bort från värmen så fort du ser att grädden är påväg att börja koka.
  10. Häll grädden på chokladen och låt stå i minst 5 minuter innan du rör om till en jämn smet.
  11. Låt ganachen stå i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills den når en mjuk och spritsbar konsistens (ca 20 minuter).
  12. Spritsa ganachen på kladdkakan och garnera sedan med något fint strössel.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med ganachen.
  8. Chokladganache: Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  9. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp. Ta bort från värmen så fort du ser att grädden är påväg att börja koka.
  10. Häll grädden på chokladen och låt stå i minst 5 minuter innan du rör om till en jämn smet.
  11. Låt ganachen stå i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills den når en mjuk och spritsbar konsistens (ca 20 minuter).
  12. Spritsa ganachen på kladdkakan och garnera sedan med något fint strössel.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
2 years ago

Camilla, du har blivit min nya kokbok när det gäller tårtor. Har provat väldigt många och varje gång blir det succé. Du är underbar och tusen tack för alla dina recept 🤗

Ylva
Ylva
2 years ago

När ska man ha i det smälta smöret? 😊 ps. 20 minuter i min ugn blev för well done..

Susanne
Susanne
2 years ago

Funderar över om man kan frysa denna när den är garnerad och klar?
Tack för många kanonrecept!!

My Rasmusson
My Rasmusson
1 year ago

Hej! Är det 200 grader i varmluft eller vanlig ugn? 😊

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?