Kladdkaka med chokladganache

kladdkakaganache1

Det var många som var intresserade av receptet på kladdkakan som jag bjöd på, på Alla älskar hembakat-mässan förra helgen och nu har jag äntligen fått tid över att ta ordentliga bilder och skriva det här blogginlägget! Gissa om jag var glad över att få baka mer av den här fantastiskt goda kladdkakan? Kladdig kladdkaka toppad med len chokladganache. Enkla smaker som går hem i alla lägen.kladdkakaganache2

I vanliga fall brukar jag vara snabb med att ge bort alla bakverk till nära, kära, grannar och bekanta men den här kladdkakan fick stanna i mitt kylskåp. En riktig chokladdröm som jag gärna unnar mig efter att jag nattat barnen och bara vill ha lite egentid. Sanningen är den att jag fortfarande har en liten bit kvar… I sånna här lägen är jag så glad över att min man inte är så förtjust i sötsaker. När jag bodde hemma så var jag och mina syskon alla fikaälskare och det fanns ingen större besvikelse som den när jag var i skolan och tänkte på en bit kladdkaka i kylskåpet och tjingade den på distans utan deras vetskap. Så kommer jag hem och någon har ätit upp den! Det är liksom inte ett problem längre eftersom att jag är den enda som fikar här hemma haha.kladdkakaganache3

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser:

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker strö

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Smält smöret i en kastrull.
 3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
 4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
 5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
 6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
 7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med ganachen.

 

Ingredienser (chokladganache):

200 g choklad (55% kakao)

2 dl vispgrädde

valfritt strössel till garnering

 

Gör såhär:

 1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
 2. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp. Ta bort från värmen så fort du ser att grädden är påväg att börja koka.
 3. Häll grädden på chokladen och låt stå i minst 5 minuter innan du rör om till en jämn smet.
 4. Låt ganachen stå i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills den når en mjuk och spritsbar konsistens (ca 20 minuter).
 5. Spritsa ganachen på kladdkakan och garnera sedan med något fint strössel.

 

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
1 år sedan

Camilla, du har blivit min nya kokbok när det gäller tårtor. Har provat väldigt många och varje gång blir det succé. Du är underbar och tusen tack för alla dina recept 🤗

Ylva
Ylva
1 år sedan

När ska man ha i det smälta smöret? 😊 ps. 20 minuter i min ugn blev för well done..

Susanne
Susanne
1 år sedan

Funderar över om man kan frysa denna när den är garnerad och klar?
Tack för många kanonrecept!!

My Rasmusson
My Rasmusson
8 månader sedan

Hej! Är det 200 grader i varmluft eller vanlig ugn? 😊

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x