Kladdkaka med chokladcheesecake och kaffecrisp

13 röster

 

kladdkakakaffecheesecake3.jpg

Äntligen fredag! Egentligen vet jag inte varför jag associerar kladdkakor till just fredagar man kan ju äta kladdkaka vilken dag som helst men det känns ändå som ett bra sätt att fira in helgen på. Med en riktigt god kladdkaka. Den här gången blev det en variant toppad med krämig no bake chokladcheesecake och kaffecrisp. Så gott!

kladdkakakaffecheesecake2.jpg

Härligt seg kladdkaka som toppas med en len och krämig chokladcheesecake som jag dessutom haft lite kaffecrisp i. Kaffecrisp låter dock mer exotiskt än vad det egentligen är. När jag smält chokladen till cheesecaken så har jag blandat ner snabbkaffe medan den fortfarande är varm så att bitarna mjuknas upp lite utan att lösas upp helt. Det blir en spännande liten överraskning att mötas av när man tar en tugga av den här ljuvliga cheesecaken.

Receptet bakas i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 8-10 generösa bitar. Tänk på att kakan är byggd mycket på höjden så man behöver inte alls en särskilt bred bit för att bli nöjd.

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker strö

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Blanda lätt ihop strösocker, farinsocker, vaniljpulver, ägg och det smälta smöret i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
  4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med cheesecake.

kladdkakakaffecrisp.jpg

Ingredienser (chokladcheesecake med kaffecrisp):

300 g mörk choklad

2 msk snabbkaffe

2 dl rumsvarm vispgrädde

450 g rumsvarm färskost

1,5 dl strösocker

ca 2 dl vispgrädde och ytterligare 50 g grovhackad mörk choklad till garnering

 
Gör såhär:
  1. Smält den mörka chokladen i microvågsugn eller över vattenbad. Blanda ner snabbkaffe medan chokladen fortfarande är varm.Låt svalna. Chokladen ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  2. Vispa grädden. Den ska vara välvispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör.
  3. I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
  4. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott.
  5. Bre ut smeten i springformen över kladdkakan och ställ sedan formen i frysen i minst 3h innan servering. Därefter kan du förvara den i kylskåpet.
  6. Garnera gärna med vispad grädde och grovhackad choklad.

Författare: Camilla Hamid

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Leyla s.
Leyla s.
2 år sedan

Hejsan, ska pröva göra denna goda cheescake men vad menar du med färskost? Är det labne vi ska använda?

Erica
Erica
2 år sedan

Om man vill göra en glutenfri vaiant, hur mycket skall man ersätta vetemjölet med ?

Kajsa
Kajsa
2 år sedan

Otroligt god kaka som också var enkel att göra! Kan verkligen rekommendera att göra denna, kaffesmaken fick det att kännas som jag var på konditori.

Indira Burekovic
Indira Burekovic
1 år sedan

Hej Camilla! När jag skulle göra kladdkakebottnen så stod det inte att man skulle blanda i smöret det stod bara att smälta det! Alla gör misstag och glömmer men ville bara påpeka! Annars bra kaka❤️👍

Tess
Tess
1 år sedan

Hej! Vill börja med att säga att jag älskar dina recept!
Kan man göra denna dagen innan och hur förvarar man den då på bästa sätt?

Carina Abrahamsson
Carina Abrahamsson
7 månader sedan

Alltid en succé. Räcker till många.

Sanna
Sanna
7 månader sedan

Ska den förvaras i frysen fram till servering? Det är lite otydligt i texten …

Julia
Julia
2 månader sedan

Jättegod kaka! Dock smälte snabbkaffet (chokladen var ej för varm innan kaffet blandades i) och krispet uteblev.
Vad kan jag göra får att åtgöra detta? Vilket snabbkaffe använder du?

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x