Key lime pie med jordgubbsmousse

6 röster
key lime pie med jordgubbsmousse
En drömgod key lime pie toppad med jordgubbsmousse och färska bär.

Det här är en key lime pie i sommarkostym i form av en fluffig jordgubbsmousse och massor med färska jordgubbar. Sprött pajskal möter, krämig och syrlig citronfyllning, jordgubbsmousse och färska bär och allt bara smälter i munnen.

key lime pie

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar key lime pie med jordgubbsmousse.

Jordgubbsmousse

225 g frysta jordgubbar

2 msk vatten

1 dl strösocker

0,5 tsk agar agar pulver

2 dl vispgrädde

Pajskal

14 stycken digestivekex

100 g smör

Fyllning

5 stora äggulor

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 msk limezest (fint rivet skal från ca 3 stycken lime)

1 dl limejuice (ca 3 stycken lime men det är olika beroende på hur saftiga dina limefrukter är)

Gör såhär:

  1. Jordgubbsmousse: Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila jordgubbsmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  2. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  3. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Låt jordgubbsmoussen stå i kylskåpet för att tjockna innan du toppar din key lime pie med den.
  4. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand.
  6. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  7. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  8. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  9. Fyllning: Vispa försiktigt samman äggulor, sötad kondenserad mjölk, limezest och limesaft för hand med en ballongvisp.
  10. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  11. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  12. Toppa pajen med jordgubbsmousse, färska jordgubbar och citronmeliss precis innan servering.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Margareta
Margareta
11 dagar sedan

Wow! Ser helt underbar ut;) o den måste jag bara baka!!
Tack för att du delar dina receptet med oss!

Michelle
Michelle
5 dagar sedan

Hej Camilla, går det att frysa in denna?

Tina
Tina
4 dagar sedan

Så god den ser ut!! Motsvarar 0,5 tsk agar agar pulver ca 5 gelatinblad?

Erica
Erica
4 dagar sedan

Hej! Kan man göra tårtan i förväg? Typ 1 dag innan 🙂
Kram kram!

Pia
Pia
4 dagar sedan

Åh, så fin och det ser ju så gott ut! Tänkte prova detta men undrar lite om det måste vara en ballongvisp? Har bara en vanlig 🙂

Hanna
Hanna
3 dagar sedan

Kan man använda färska jordgubbar?

Marko
Marko
1 dag sedan

Hej! Jag tror jag gjorde lite fel, jordgubbaspurén var fortfarande lite varm när jag vispade ner den i grädden, och det blev mos. Går det att rädda eller är det bara att göra om? 😅

Emelie
Emelie
5 minuter sedan
Väntar godkännande

Hej! Vill göra denna på min sons dop, ser helt fantastiskt ut 😍 men jag undrar om även moussen går att göra i förväg och förvara i typ en sprits i kylen fram till dekoration innan servering? Tack för ett magiskt konto, du är grym 🙏💕

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x